"Ние бяхме Шарли. Ние сме Париж"

Това е първият самоубийствен атентат на територията на Франция.

През последните 30 години има няколко кървави атаки не само стрелбата при "Шарли ебдо" през януари 2015 г., но и атентатите на "Рю де Розиер" в Париж през 1982 г., на "Рю дьо Рен" през 1986 г., на гарата "Сен Мишел" през 1996 г . и година по-късно - на гарата "Порт-Роаял".

Всички те са провокирани от бомбени атентати или престрелки, но никога не е имало нападатели-самоубийци.

Войната се пренесе на улиците на Париж - така пресата във Франция описа в едно изречение невиждания терористичен удар срещу столицата, при който в шест отделни атентата загинаха най-малко 120 души.

"Война насред Париж", беше заглавието на първа страница на Le Figaro в броя след атентатите. "Либерасион" отговори с "Касапница в Париж".

От "Паризиен" до "Л'Екип" и "Лез Еко" - всички сайтове на ежедневници свързват събитията от нощта на петък 13-ти с една дума: "Ужас". Това беше и терминът, който президентът Франсоа Оланд използва в първата си реакция след събитията.

"Терористичното варварство достигна исторически етап", написа главният редактор на "Либерасион" Лоран Жофран в редакционния си коментар.

"11 месеца след атентатите при "Шарли ебдо" тероризмът отново убива. В огромен мащаб. Безогледно. Без милост", подчертава Мишел Клековицки в регионалния "Le Republicain lorrain".

"За няколко минути столицата се превърна в място, където смъртта можеше да те настигне навсякъде, независимо къде си", коментира Донимик Юнг в "Les Derniers Nouvelles d'Alsace.

Жертвите на атентатите от петък са "ужасяващо и непоносимо свидетелство за световната война, в която Франция се превърна в основно бойно поле против волята си", пише Доминик Гаро в "La Charente Libre".

Всички вестници призовават за ред и единство от коментарните си страници.

"Ние бяхме Шарли, ние сме Париж!", пише Жан-Марсел Бугеро в "Republique des Pyrenees".

#3 tonkich 14.11.2015 в 11:07:50

бяхте, сте и си останахте курви на сащ и родоотсъпници

#5 pepe 14.11.2015 в 11:47:43

Искаш да кажеш курви на Русия и родоотстъпници. В България най-големите родоотстъпници сте руските курви.

#6 tonkich 14.11.2015 в 12:03:00

с едните сме почти идентични като народи, другите незнаят че България съществува сам си прави изводите

#7 Conspirator 14.11.2015 в 12:42:43

С нетърпение очаквам карикатурите на ''Шарли Ебдо''по повод на последните кървави събития в Париж. Една от последните им карикатури изобразяваше задната част на руския свален самолет като женски полов орган,а ''ракета'' летеше с пълна сила,за да осъществи ''полов акт''. Нека да ги видим сега,колко са над-национални,светски и атеистични еврейските ''майтапчии''от ''Шарли Ебдо''.

#8 dedo adji 14.11.2015 в 13:00:06

Конспи, няма място за хумор при такава трагедия. Даже ми е терсене да им кажа "Сами си го докарахте до главата.", макар, че е вярно. Да не падаме до нивото на павето и пепе. Чудно как още не са се появили ончо и прасчо. Пепи, курвата си е курва, без значение руска, френска или арменска. Бута на тоя, който плати повече. Не ззнам колко плаща батюшка Путин, на мен не ми е дал една копейка, но като те гледам как му правиш реклама по всякакъв повод и без повод, почвам да се съмнявам.

#9 Conspirator 14.11.2015 в 13:27:28

Дедо Аджи,от момента,в който изкомандваха на българското правителство да блокира ''Южен поток''не ми остана капчица уважение и респект спрямо поредния Голям брат. Путин изобщо не се нуждае от реклама и е напълно ясно,че в България НЕ се изливат многомилионни грантове с руски произход.Обратното,че от Запад,валят пари за информационния ''фронт''е очевадно. Реагираш,че не трябвало така да се говори за жертвите в Париж,а защо тогава се говореше и рисуваха ''карикатури''за самолета с невинни хора свален над Синай? Пак опираме до проклетото лицемерие и двойните стандарти.В Париж било ударено ''човечеството''?В Ирак,Афганистан,Либия,Ливан,Египет и Сирия ежедневно има страшни,кървави атентати.Тези хора там какви са?Не-човеци?

#10 pepe 14.11.2015 в 13:29:23

Почти идентични сме и със сърбите. Затова и със сърбите и с руснаците сме имали конфликти постоянно. Така че не ми обяснявайте колко сме били "идентични". Това е лошото - идентични сме с руснаците. И с турците - и от тяхната култура не малко е останало у нас. Точно от идентичното се опитваме да се откъснем, за да направим нещо друго, различно - европейска цивилизация.

#11 pepe 14.11.2015 в 13:37:17

Разлика има - никой не са по-агресивни от руските подлоги. Така че има разлика. А ти дедо Аджи наистина не си намоето ниво, с нищо не си показал даже да се доближаваш до него. На далеч по-ниско си. Отнасям се толерантно към теб, но ако държиш това може да се промени.

#12 sim4o 14.11.2015 в 13:42:02

pepe | 14.11.201513:37 Разлика има - никой не са по-агресивни от руските подлоги. Така че има разлика. ---------------- А соросоидите, печелят съревнованието откъм тъпотия ... Поздрави

#13 pepe 14.11.2015 в 13:54:25

Какви "соросоиди" бе симчо-русоиде? Аз имам толкова общо със Сорос, колкото и ти. Каже ли някой нещо различно от вас и веднага го обявявате за "соросоид". При това се знае, че и руснаците плащат за пропаганда. Обвиненията се отправят точно от тези, на които се плаща. Бил съм "соросоид", казва глупака, на когото му плащат.

#14 dedo adji 14.11.2015 в 14:29:00

Чак тогава ли, Конспи? Моят респект се изпари още по времето на Иван Костов. Прав си за шарли, те не са нищо по-добро от руските бунтовни путенца. И разсърдиха рогатия. Не току така бабите ни казваха: "Не се смей на нещастника, да не дойде и на тебе." Ние засега сме защитени поради незначителността си. Но не мога да не съчувствам на жертвите. Не обичам франкофонците, но все пак по-добре би било да се гърмят Хасан и Осман, от Жан и Пиер. И пак ще кажа, че сами си го докараха. След терористичните актове в болницата в Беслан и московския театър чеченските убийци се разхождаха свободно из Европа, че си организираха и сборове. А това, дето обама казал за атака срещу човечеството е криво разбрано. Под човечество тои разбира себе си и ортаците си. Всъщност не съм против тоя вид тероризъм. Ако искаш да ощастливиш човечеството застреляй Обама или Оланд или Меркел или Путин. Без да закачаш Джони или Пиер или Ханс или Альоша. А за Путин си прав, че не се е охарчил за реклама. Правят му я платени с американски пари или безплатно зомбираните евроатлантически русофоби с тъпите си писаници. Някои юнаци искат и да се откъснат от идентичността си. Без да си направи сметката, че ще стане човек без идентичност. Все едно да си загуби ЕГН-то.

#15 mima 14.11.2015 в 16:03:58

Нито бях Шарли, нито сега съм Париж. Аз съм човек и смятам, че войната трябва да спре - както по улиците на Париж, така и в Дамаск. Заради алчността на шепа хора страда целият свят.

#16 boris 14.11.2015 в 17:21:19

Ааа,аз съм от Твърдица..

#17 pepe 14.11.2015 в 17:44:26

Миме, ми тропни с краче Ти смяташ, че ислямска държава водят война, защото са алчни? Много войни са се водили заради алчност, но точно тази не изглежда да е заради това. Доста хора го казаха, Обама не е първия - това е война срещу цивилизацията.

#18 GETI 14.11.2015 в 18:26:30

пепи-нчо ония които мерят живота си само в долари,лъскави коли и килограми… руската психология е далеч от тях. там живота се мери в човешки отношения и паметни мигове. кога американци ще те посрещнат с трапеза и ще пият с теб и за теб, колкото им се иска … просто за отношението. в акъла им са само пари и богатства. руснака трудно приема хормоналното и безвкусно западно месо, но ние вече зависим от това, че даже мутирахме като западните си “ събратя“. те и русите си имат някои кусури, ама да ми ги изтъкват ония дето им купиха мозъците за хартийки и сриват кули за манипулация….айде стига толкоз. п.с.интересно,къде е нашата Чарли Геренова?! липсва едно толерастично коментарче по модела-БХК

Новините

Най-четените