Пиши ЧРД и да си ходим

"И честит рожден ден, Бойко Борисов".

Партито приключва рязко след този анонс. Няма да има шампанско и рози, когато разследващи журналисти в страна-член на ЕС съобщават за уволнението си с "поздравителна телеграма" по случай юбилея на министър-председателя.

Миролюба Бенатова и Генка Шикерова си тръгнаха от Нова ТВ с многозначителен намек за това, че кариерата им е била поставена в зависимост от политическа санкция в евразийската традиция.

В стил "Да послужи там, където трябва" - и двете са предпочели да не споделят каква е конкретната връзка между (без)действията на Борисов и съкращаването на щатните им договори.

Ключовият елемент от въпроса остава скрит за публиката, която наблюдава последния им задочен репортаж през Facebook. Между редовете на предизвестието от Бенатова и Шикерова обаче следва да се чете, че чистката в Нова ТВ не е само израз на лични трудово-правни недоразумения. Не е просто функция от смяната на собствеността в един изключително чувствителен бизнес, поет на ръчно управление от човек без нужния специфичен опит и усет - Кирил Домусчиев.

Най-голямата медийна група в България днес е изправена пред риск от имплозия след серия от озадачаващи мениджърски решения, изпуснати от контрол вътрешни конфликти и откровени обвинения в налагане на цензура върху журналистическия колектив.

Действително, всеки едноличен собственик е в правото си да уволнява, назначава, преструктурира или фалира фирмата си по своя лична преценка и график. Разликата е в това, че натискът върху свободата на словото и свободата на мисълта е удар върху конституционни права. Как се стигна дотук?

Медийната криза от 2019 г. е само едно от последствията на политическата турбуленция през 2013-2014 г., които бяха набързо заметени под килима в името на "стабилността".

Забележете, че рокадите засегнаха онзи екип от репортери, публицисти и продуценти, които през 2013-2014 г. се прехвърлиха от bTV в Нова ТВ в разгара на кризата около кабинета "Орешарски" и въпроса "Кой?".

Дарина Сарелска, Анна Цолова, Миролюба Бенатова са само част от този екип. Бившият директор на bTV Вики Политова доскоро отговаряше за оперативното ръководство на Нова Броудкастинг, докато не беше сменена в хода на подготовката за сделката с братя Домусчиеви. Към тази група вероятно може да се добави и Виктория Бехар (директор на новините в bTV до 2014), която също беше съкратена след 2-месечен стаж като директор "Стратегическо развитие" на Нова ТВ през май 2019.

Вторият процес, който сега стигна до кулминация, може да се проследи до закриването на ТВ7 след фалита на КТБ през 2014 г. и разместванията на медийния пазар, които произтекоха след спукването на този балон.

Голяма част от ключовите фигури на бившата телевизия на Бареков бързо се концентрираха в нова медия "приемник" - Канал 3. Собствеността на кабелния канал премина в ръцете на бившия мениджър на ТВ7 Огнян Димов, а бившият програмен директор Ива Стоянова пое управлението на новата придобивка (отскоро тя е и мажоритарен собственик на Канал 3). Емил Кошлуков пренесе едноименния си публицистичен формат (до 2016 г.), а Миляна Велева започна да отговаря за новините на Канал 3, след като заемаше същия пост в ТВ7.

Сега именно Канал 3 се превръща в скачена банка кадри за новите собственици на Нова ТВ. Справка: преместването на Миляна Велева, последвано от личната покана на Кирил Домусчиев към Васил Иванов да попълни освободения щат за разследващи репортери.

Ако Беновска замени Бенатова за "подсилване" на публицистичния фронт в програмата на Нова ТВ наесен, не се изненадвайте.

Няма нищо невъзможно, когато бизнес-моделът на една медийна компания се превърне във функция на друг тип властови баланси. И това е нещо много по-сериозно от корпоративен проблем за стотици милиони. Неслучайно Цветан Василев "ожали" Домусчиев за сделката с Нова ("Купил си е фабрика на 8 септември").

Проблемът е обществен, защото случаят с Нова ТВ засяга бъдещето на огромен национален доставчик на медийни услуги, длъжен по закон да защитава плурализма и правото на информация на обществото.

Проблемът е управленски, защото отново засегна личната позиция на Борисов и го направи чрез болезнен рецидив - за трети път в рамките на три години името му бива въвличано в редакционни сътресения на Нова ТВ (случаите с Чавдар Николов и Милен Цветков). За пореден път премиерът е поставен в обяснителен режим по свръхчувствителна тема - състоянието на свободното слово и журналистическата независимост в България.

Затова сътресението в Нова не може да мине в графата "куриози от летния трансферен прозорец". И не може да мине само с иронични намеци в стил "да послужи там, където трябва".

Моментът е критично важен за окончателно сваляне на маските и достойно поведение. Отговорността е атрибут на всяка власт, която претендира за доверие - особено медийната.

Поредното премълчаване на цялата истина за това кой, как и защо е подлаган на натиск, ще е игра с отрицателен резултат за всички замесени - журналисти и бизнес, политици и гражданско общество.

#2 dedo adji 15.06.2019 в 09:26:26

Ау, Генка и Мирка ги уволнили! За народа загуба велика. Нека сега се сбият за тях ББС и СНН. А каква е връзката с (без)действието на Бойко Борисов? Те не казват, мълчи и Диянка. А ние как да знаем какви плакати да вдигнем на протеста? "Бойко, върни ги!"? Я, по-добре ОСТАВКА, върви за всичко.

#3 dedo adji 15.06.2019 в 10:08:59

П.П. Диянке, ти си умна булка. Защо преписваш заглавие от загубеняка сашко петров. Преписвала си и страхотии от марийка касимова, че даже и тъпи лозунги от лумпените - "чемодан, вокзал, Москва". Ми имаш собствен стил и маниер, поддържай ги на висотата им. За съдържанието съм пас, защото не го дочетох. То и да бях, толкова щях да разбера. По Нова гледам 10-15 мин. Семейни войни, докато почне Стани богат, и то само в четвъртък, когато БНТ излъчва тиража на тотото. Естествено съм чувал за Бенатова и Шекерова, никой не може да избяга, но като гледам снимките не знам коя на кого е. Но това няма значение. Както отбеляза сатурас, който плаща определя и музиката и състава на оркестъра. А Сталин е казал "Незаменими няма".

#4 e-mil 15.06.2019 в 11:05:04

Дедо, тотото от почти 3 години е в БТВ, а не БНТ. И го излъчват преди "Семейни войни", тоест повече от час преди "Стани богат". След като очевидно не гледаш телевизия, що се напъваш да коментираш? Колкото да кажеш: не ме интересува? Ама на никого не му пука за твоето мнение. Медийната среда у нас от година на година се влошава все повече и повече. Макар Диана да греши, че Нова по закон е длъжна да защитава плурализма (с изключение правото на отговор) е права, че тук става дума за целенасочено овладяване на информационния поток от властта и нейните олигарси. Ежедневно сме свидетели как масово населението вярва на всяка лъжа казана или писана, и повторена-потретена в големите медии. Тези зрители са хора, които после вземат решения да гласуват и протестират срещу едно-друго и дава възможност на властта да се оправдава с техните очевидно манипулирани действия. Досега разчитаха предимно на купените от тях медии с тук-там анонимни заплахи и взривени врати на апартаменти. Днес вече прокуратурата открито мачка независимата журналистика и то в очевадно нарушение на закона. По биографията на Васил Иванов се вижда, че човек може да се пречупи пред натиска и явно на това разчитат. Затова Диана е права, че не става дума просто за трудови отношения в частния бизнес. Промените в Нова са въпрос от националната сигурност и засягат всички ни.

#5 Kenny McCоrmick 15.06.2019 в 11:11:30

Аз тука съм НАПЪЛНО съгласен с Дедото. Уволнили две кикимори и край - цензура, Бойко бил виновен... Що пък Бойко да е виновен? Аз не помня някоя от тях да му е влизала с бутонките, какво остава да са уволнени заради Бойко. Второ, нямам спомен Бойко да е толкова гъст с Домус ага. От друга страна жълтите вестници, на които не вярвам особено, но пък смятам, че във всяка лъжа може да има и истина, упорито спрягаше Бенатова за любовница на Премиера-слънце... Трето, тия двете са образец на беззъба, безпомощна журналистика, особено Бенатова. Напълно възможно е въпросното "ЧРД" да са го изпляскали колкото да се заговори за скромните им личности и да въртим и сучем сега конспирации как заради Бойко хвърчат глави. Много ми е смешно как в момента, в който разкарат поредния втръснал на всички журналист, който не е заработил и 100 лева с реална разследваща журналистика, всичкото българин пищи за цензура и никой дори не подозира, че причината за чистките може да е просто некадърност...

#6 e-mil 15.06.2019 в 11:31:16

Kenny McCоrmick | 15.06.2019 11:11 "Уволнили две кикимори и край - цензура..." Само две ли? Айде пак да преброиш колко бяха уволнени и какви хора дойдоха на тяхно място?

#7 dedo adji 15.06.2019 в 11:47:06

Емо, коментирам материала на Диянка а не лелевизията. За тотото може и да си прав и по БНТ да е лотарията, не задържам канала да разбера точно какъв тираж се тегли. И наистина ли си мислиш, че на хората им пука за твоето мнение повече от моето, което никога не съм претендирал да е последна инстанция. БНТ ги уважавам задето не излъчват турски сериали и рекламите им са кратки и нарядко. Понякога си струва да се гледат и някои публицистични предавания. Редовно гледам само Стани богат и История БГ, като излязат във ваканция ще увехна. Прогнозата за времето по БТВ, защото много харесвам Славка Цалова, а жаната съжалява за гологлавия ти адаш. И кажи, моля, в кой зоопарк я държат тая животинка независимата журналистика, да ида да я видя. Който си ориентира гласа по медиите заслужава всичко каквото му се натресе.

#8 e-mil 15.06.2019 в 11:58:24

dedo adji | 15.06.2019 11:47 "Емо, коментирам материала на Диянка а не лелевизията." Материалът е относно телевизия, за която декларираш че почти не гледаш. Това питам: как коментираш нещо, от което не се интересуваш? * * * dedo adji | 15.06.2019 11:47 "И кажи, моля, в кой зоопарк я държат тая животинка независимата журналистика, да ида да я видя." Ами по различно време е на различни места. Миналата есен я държаха в РПУ Радомир... Онзи ден я държаха в Главна дирекция "Национална полиция"... Сега не знам къде е, но е лесно да се открие. Просто следвай ченгетата и прокурорите!

#9 vikki 15.06.2019 в 17:47:44

Помня как всички виеха като линейки по Антон Тодоров, когато с насмешка предупреди другото недоносче Виктор Николаев: "Да не стане като Ани..." Всъщност какво стана с Ани (и защо!) нещо се замълча, май.

#10 Harry 17.06.2019 в 17:39:02

Голям праз, едни паралии си сменят преститутките, и какво от това, уволнените сега навремето смениха едни други неудобни... Къса памет ли, що ли?

#11 deowin 17.06.2019 в 18:34:27

Ще цитирам Иван Бакалов от тук: https://www.facebook.com/ivan.bakalov.journalist/posts/10157386624694382 "В рамките на седмица: - Разпити на хора от Бивол по измислен сигнал. Разпити и на хора от Фрогнюз по техни публикации. - Разпити и репортерски набези от Канал 3 срещу сдружение БОЕЦ. - Изгонени журналисти от Нова тв. - Акция срещу фирми на Прокопиев за документи отпреди 20 години, вече иззети преди години. - Милиционерска акция по най-грубия начин, с прекъсване на интернет и телевизия в две трети от Югозападна България, от Бургас до Петрич. Ама те не били пипали интернета, само ръчнали с отверките и иззели сървъри. Акцията, освен друго, иска хората да се откажат от малките доставчици на интернет и телевизия, да минат към големите като СВиваком, а се знае на кого е тази компания. И монополизацията навсякъде води по по-високи цени. Ако някой още не се убедил - това е явен мутромилиционерски режим. Той ще ни наложи няколко монопола, които режимът притежава, ще иска да гледаме и слушаме само негови телевизии, сайтове и да имаме ограничен достъп до компрометираща режима информация." А вие си блейте щом ви влече. Обсъждайте професионалните качества на уволнените журналисти, вместо важното в случая. Борисов е вашият пастир и вие сте неговите овце.

#12 dragozow 29.06.2019 в 11:52:37

Трябва да знаете, че една частна медия не е бащиния на журналистите и има право да решава кой да назначи или уволни. Въпросните журналисти споменават през зъби, че има цензура, но никой не казва конкретно кой и какво. Киро не е цвете, но съм сигурен, че има бизнес идея какво да прави с телевизията. Далеч се съмнявам, че се разхожда по коридорите на Нова и коли и беси.

Новините

Най-четените