Затвор за врачки, ако не познаят

Дори политик успя да влезе в български затвор, не и врачка.

Може би му е дошло времето. Бездруго хората в Перник изтрещяха от нерви, притеснения и страхове заради трусовете, а се намери и една "сензорка".

Въпросната Мая Попова дава "вероятни дати" - осем на брой, в които пророкува нови трусове.

Преди нея, макар и не с конкретни дати, се обади друга с претенции за ясновидство - т.нар. гадателка на Берлускони Теодора Стефанова. И тя предсказа още земетресения.

Боже, каква ясна мисъл. Не че всеки от нас не може да каже същото - и то един ден ще се сбъдне. Също и за валежите - дайте прогнозата за следващите дни и всички ще предскажем наводненията.

За съжаление, не е ясно кога ще приключи делото срещу астролога Емил Лещански за невярна и подвеждаща информация, след като през 2009 г. той прогнозира разрушително земетресение в Хасково навръх Великден.

Делото беше прекратено през 2010-а в хасковския районен и изпратено в софийския, където дирите му се изгубиха.

Лещански трябваше да е опердашен вече с цялата сила на закона, за да не посмее никой от последователите му "пророци" да си позволява подобна наглост - да предсказва земетресения и да сее ужас сред хората.

Ако бяхме страна на място, щеше да е залят с граждански искове - всички, които напуснаха тогава Хасково и се изнесоха, да бяха поискали да им плати разходите за бензин, престой и хапчета. Да видим ще посмее ли после някой да се прави на вещер.

В Румъния преди време бяха предложили затвор за врачки и гадателки, ако не им се сбъднат предсказанията. Дали у нас да не го инкриминираме наистина? (Няма да включваме тук социолозите, само за професионалните врачувания ще е.)

Няма врач, екстрасенс или друг, на който звездите/бобът/кафето му говорят, познал земетръс или природно бедствие изобщо. Това ще трябва май всеки ден да се припомня.

Що се отнася до познаване, ще припомним само, че преди бая време въпросната гадателка на Берлускони обяви публично, че Бойко Борисов ще се задоми през 2011 г., която била много важна и за премиера, и за България.

Е, не се задоми. А за важността е ясно - имаше местни и президентски избори. Бравос.

#1 strawsPulledAtRandom 29.05.2012 в 16:35:00

Всъщност трябва да се криминализира дейността на врачките сама по себе си, щото да не лъжат хората и да им вземат мизерните двайсетолевки за глупости.

#2 strawsPulledAtRandom 29.05.2012 в 16:35:43

Пропуснах астролозите.

#3 fALLEN 29.05.2012 в 16:43:19

а, ако познаят, какво? признание за месии ли? затвор за всички подобни, казвам аз...

#4 simo_haihe 29.05.2012 в 18:01:51

абе вие добре ли сте бе? да не би "врачка" да е призната професия, та да им се търси отговорност за невярна информация? всявали били паника - е аз що не се паникьосвам? щото ме боли фара за "предсказанията" им, е за това! който е достатъчно тъп да ги слуша - то си е за негова сметка. айде дайте да осъдим и всички журналя, които изписаха кофи мастило за края на света, а? пичове, за малоумието винаги се плаща лично - аре стига сте плямпали за закон и съд, а? утре ще поискате закон, който да наказва производителя на бельото ви, когато се осерете....

#5 fALLEN 29.05.2012 в 18:25:31

глупав си, момче. за измама иде реч тук, не за подривна дезинформационна дейност. те еба у "юриста". то според тебе всеки измамен сам си е виновен.

#6 Гризли 29.05.2012 в 19:02:29

"глупав си, момче. за измама иде реч тук" как точно разбра, че става дума за измама?! Симо е прав - това е просто мнение на някой, който е казал нещо си! Който иска да му вярва, който иска не - въпрос на лично мнение! За измама се говори, когато някой е пряко облагодетелстван от казана лъжа или дезинформация - всичките тези врачки как точно се облагодетелстват със слуховете за трусове?! Да не би да получават процент за всеки, който са изкарали на улицата?! Журналистите наистина също постоянно говорят какво ли не, много от икономистите, учените и разни други също - какво, и тях ли да ги вкараме в затвора?! А какво да правим тогава с онзи руски икономист, който предсказа (на базата на икономическите показатели), че през 2010 долара ще се срине, а САЩ ще се разпаднат?! Да го разстреляме ли, какво?! Така че, ако имаш собствено мнение го изказвай! Но не прави квалификации за другите! Най-малкото е невъзпитано...

#7 MacAllister 29.05.2012 в 19:19:04

straws стига с това криминализиране бе - и от измами на "Не се сърди човече" ли трябва Цветанов да те пази? Така човек си дава свободата на по-големи измамници - врачките поне не те задължават да им вярваш ;)

#8 fALLEN 29.05.2012 в 19:33:54

ами то и фдактическите измами са просто мнение за нещо си.

#9 pepe 29.05.2012 в 19:35:43

Simo правилно пита "абе вие добре ли сте бе?" Измама е когато подправяш долументи, крадеш чужда идентичност, т.е. представяш се за някой друг. Това, което "сензорката" прави е, че споделя мнението си и за такова нещо не мойе да се ходи в затвор. Това е абсурд. Иначе утре всички, чието мнение не съвпада с това на някой си, също сме за затвора. Проблема е в тия, които и вярват. И в медиите, които и дават гласност. И тука в Уебкафето имаше статия за това, как някаква поредна "врачка" била предсказала нещо си.

#10 Оня Дето Го Трият 29.05.2012 в 19:58:04

Затвор за всички, които вярват на врачки! Мисля че това е по-правилното решение.....ама няма толкова място

#11 fALLEN 29.05.2012 в 20:03:48

абе аз не съм запознат, ама изобщо не съм сигурен, че измама е само подправяне на документи и самоличност. ;) не се цепете така генерално. де да беше толкоз просто всичко... оня - аз викам направо затвор за всички балъци - т.е. жертви на всякакви измами. барем стресне дургите балъци, че да им дойде акъла.

#12 imperiall 29.05.2012 в 20:36:48

А затвор за медиите, които им раздухват предсказанията, нещо?

#13 fALLEN 29.05.2012 в 20:39:05

империал, не живеем в идеален свят, все пак. но си права де...

#14 Оня Дето Го Трият 29.05.2012 в 21:04:35

Абе изобщо затвор за всички....ама за всички

#16 simo_haihe 29.05.2012 в 22:05:17

ФАЛЕН, ФАЛЕН.... измама щеше да е, ако "сенозрката", или Лещански, или който и да е, беше казал "иде земетръс, ДАЙТЕ МИ СЕГА ПО 50 ЛЕВА ДА ВИ СПАСЯ" е тва е измама, отворко. когато една леля или чичо кажат "звездите ми говорят, че иде земетресение" е единствено признак на лабилна психика. а да им повярваш, да се стресираш, та и да искаш да ги съдиш - е сещай се сам, момче. не е признак на блестящ ум, ако ме разбираш.... цървул.

Новините

Най-четените