Ако бях президент

Предизборната кампания едва е започнала, а вече ни писва от политическо говорене. Какво щяхме да направим - вие, ние, изобщо някой от нас, ако беше президент...

С какво щеше да започне най-напред - да подпише указите за новите посланици, оставени за след Първанов, да обяви нови инициативи за външната политика, да смени "Българската Коледа" с "Български Великден", да се обади на Борисов или да целуне ръка на патриарх Максим...

Обикновено помним първите сто дни на едно правителство. А какви трябва да са първите 100 на един държавен глава на страна-членка на ЕС, позиционирана на Балканите - външна граница на ЕС и (заключена/отворена) врата към Азия.

Няма друга фигура у нас, която да се избира по съвършено мажоритарен начин, от тази на президента. Какво всъщност ни се иска да прави Той?

Затова питаме вас - какво бихте направили, ако сте президент на Република България? Разбира се, на база определените по Конституцията от 1991 г. правомощия на държавния глава.

- като главнокомандващ

- като назначаващ главите на съдебната система

- като копродуцент на външната политика

И една лично ваша държавническа кауза, за която ще работите - извън конституционните правомощия.

Кажете си. Пишете ни. Ще го чуят повече хора.

#1 MacAllister 29.09.2011 в 18:08:05

Светльо Витков - президонт! И да си готви речта за новата година, че ще го бия (не че знам как ще стане това с биенето)

#4 lele male 30.09.2011 в 10:10:58

Мдаааа - Витков - президент! Черно Фередже - дипломати! Веселин Маринов - зам. председател на народното събрание! Ако някой пита защо - за да не му остава време да спретва концерти и да издава албуми! А и кака Цеце ще го следи изкъсо и ще го глобява. Обаче това назначение не е в правомощията на президента Витков, та за туй може и да бъде член на Комисията за регулиране на съобщенията и от кумова срама да забрани да му се излъчват песните! Ако се сетя още нещо... ще допълня

#6 MacAllister 30.09.2011 в 12:10:29

Изтрещяли сме? Витков не е решение и най-важното е, че той самия го казва. Той е едно нещо, което другите не са - честен пред себе си. Дали е профан в една или друга област е нещо, което едва ли следва да се преценява по сценичните му изяви, но пък е сигурно, че не си въобразява, че има такова нещо като "правна наука". Павото, драга Мануела, в светлината на грандоманските приказки на ония, за които е единствено поприще е квинтесенция на мисълта и логиката. За ония, които обаче си изкарват хляба с абстрактно мислене и логика правото е нещастен опит на хора с осакатено образование да имитират логическа мисъл. Някога науката и технологията са били бъдеще неопределено и къдията/съдията е бил най-разумния човек наоколо, но днес има хора, които са доста отвъд замаяната логичност на хуманитарно възпитаните люде и е жалко, че няма как да видиш света от тяхна гледна точка. Витков, може да няма време да практикува нито едното нито другото, но е вкусил достатъчно от света на интелекта, за да си дава сметка, че всичко е един голям майтап, който се превръща в трагедия, защото прекалено много хора се вземат насериозно. Може да ме разочарова, може да се увлече по нещо и да направи глупости, но нима имам алтернатива? Освен протестен вот, за един човек, който поне не мразя, не виждам никаква алтернатива, гледах листи и не виждам, няма или ако има някой сериозно се е потрудил да не разбра кой може да бъде.

#7 lele male 30.09.2011 в 12:39:26

МакАлистър - много точно казано!

#9 lele male 30.09.2011 в 13:52:49

Мануела, ако не гласувам - няма и как да псувам! Защото няма да имам право на мнение! За това според мен - по добре един наказателен вот - точно като за тъп народ! А и няма да си плащам, за да ходя на цирк П.С. И сега сериозно: Не казвам, че не си права! Напротив! Но, за който и друг да гласувам - положението ще си остане същото! И ДА! Трябва да се опомним!

#10 lele male 30.09.2011 в 14:36:16

Витков, Да вкараш, като четирима членове на Комисията за защита от дискриминация - Сидеров, Расате, Ангел Джамбазки и хъх... айде четвъртият по твой избор! За четирима членове на Съвета за електронни медии – Миролюба Бенатова, Хорвин и двама сигане – единият от Факултето, другият от кв. Христо Ботев. За член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност – като го пуснат Цар ти Киро! Член на Комисията за регулиране на съобщенията – хмммм пак некой неук трябва да е – давайте предложения!

#11 lele male 30.09.2011 в 14:49:55

Много съм тъпичко... нали бях педложила за член на Комисията за регулиране на съобщенията – Веселин Маринов

#12 Оня Дето Го Трият 30.09.2011 в 15:15:16

Мануела Добре де, то така ако разсъждаваш кой е бил подходящ президент: Желю беше неугледен, без кой знае какви познания по външна политика, доморасъл пишман-дисидент Стоянов е бракоразводен адвокат - нищо общо с външната политика Гоце....си е Гоце. За премиер имаме един дето няма елементарни познания по икономика, държавно управление и т.н.... Или може би си представяме президента винаги с костюм и затова Светльо на пръв поглед не ни се връзва като такъв на фона на горните

#14 Оня Дето Го Трият 30.09.2011 в 18:26:15

Идеята не е да те убеждаваме, че Светльо е подходящ. На теория не е. На практика обаче, измежду всичките измекяри в политиката загубили човешкия си образ, Светльо поне е ЧОВЕК ако ме разбираш.... Ако в наште политици, мутри, прокурори и т.н. имаше поне малко нещо човешко, нещата нямаше да са такива Светльо е един от нас....пак ако ме разбираш Така че, хайде ЗАЕДНО: http://www.youtube.com/watch?v=YGA13BpN_NA (чорбарските кадри ако можеше да се махнат някак)

Новините

Най-четените