Какво тук значи някаква си глоба

100 000 лева, половин гарантиран депозит - толкова е наказанието за одиторската фирма KMPG България, която пет поредни години пише шестици на КТБ и заверява без забележки доклади за финансовото й състояние.

Или одиторите не са смятали изобщо, или са смятали толкова добре, че никой да не разбере как се озовахме в най-голямата банкова криза след 1997 г., заради която държавата наля 1.6 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете.

В доклада за 2013 г. българският клон на KMPG установява, че рисковите кредити в КТБ са 17 пъти по-малко в сравнение с останалите банки - около 1 процент, а шест месеца по-късно БНБ тръби, че 3.5 милиарда лева са изчезнали не с чували, а с отпускане на сериозни суми за кухи фирми.

Явно и в математиката всичко тече и се променя.

Санкцията за KMPG България може и да изглежда смешна, но така е по закон - по 20 000 лева за петте години. Институцията, която го прилага - Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори имаше още един ход - да отнеме лиценза на дружеството, но това не се случи, тъй като не се намериха нужните 4 гласа.

Тази комисия, която се отчита пред Народното събрание, е поредното доказателство, че регулаторните органи приличат повече на тясна приятелска сбирка, отколкото на държавни страшилища, каквито би трябвало да бъдат.

Във въпросната комисия работят петима души, така че хипотетично, за да спреш или прокараш някое решение, са ти достатъчни двама - трима, които да купиш.

Сагата с КТБ вече доказа, че институции като БНБ, ДАНС и прокуратурата не работят както трябва.Така че какво да очакваме от някаква малокалибрена комисия от петима души, която заради един глас не й стиска да отнеме един лиценз.

#1 sarfios 09.01.2015 в 22:28:55

Искам да благодаря на автора, че се опитва да популяризира един сериозен проблем. 0.0028% отговорност. Малко хора разбират какво число е 3.5млрд за да помогна на въображението на хората... Това са 35 000 пъти повече от 100 000, точно така! 1 от 35 000 е глобата от открадната сума. Или 0.0028% последствията. На толкова се изчислява отговорността на нацията ни с един огромен публичен скандал. 0.0028% или 1 от 35 000. Закона тука в България е... Не Убий или бъде убит а кради или бъди краден. Това е много хубаво, ама ти ще крадеш, ама децата ти ще успеят ли да крадат, a пък техните деца? А ще има ли от кого? Сега още е много модерно да разправя куцо и сакато да разправя как държавата е зле и трябвало да се маха, без да погледне себе си. Иронията е, че може би и аз съм от тази група, но... аз да избягам, избягам. Жал ми е за възрастните хора обаче... те зак'во са го заслужили? Ни са могли да бягат по онова време, нито нищо, а вече им е късно. И сега да умират от студ, глад и липса на лекарства. Тъжно, ама... зат'ва поуката е... не остарявайте тук! Ще си кажат някои къв е тоя случаен балък от нета да ми казва к'во да правя. Да, обаче ви го казвам напълно искрено. "Бягайте." Подгответе се, ако ще две, три пет години, план ли ще е какво ли ще е, но поне се опитайте, да не съжалявате. А за всички останали наивни хора които си мислят, че нещо ще се промени... Наистина ли го вярвате с този покорен овчи народ? Че ще променим нещо? Хора които излизат да протестират единствено, ако личния им интерес е засегнат, а не общия? И как протестират? "Мафия... МАФИЯ" е, к'ва мафия бе народе? Нещо да се информираш срещу какво критикуваш? Мързи ли те, не ти ли е любопитно кой седи зад съдбата ти? или 0.0028% отговорност. Това е като да лекуваш някого без да знаеш от какво е болен и каква е причината. Така и ние протестираме, болна ни е държавата, ама... не знаем от какво или къде, а ни мързи да учим медицина или в случая политология. И за завършек един интересен факт... Знаете ли, че 40% от терористичните групировки се превръщат в политически партии? Проучването е от 648 терористични групировки 40% ги е последвала точно тази съдба. Заключението няма смисъл да го казвам, че тероризма е понякога е рамо до рамо с политиката. Защото КТБ е един пример, за мен това са финансови терористи, които се хранят по-най гротесковия начин. Както и да е... БЯГАЙТЕ

#2 pitajax 09.01.2015 в 22:40:13

Не се сдържах +1, + + + +1 Отдавна не съм се наслаждавал на някой коментар, като на твоя... Поклон

#4 glaxo 10.01.2015 в 16:07:43

Експозето е искрено и търси справедливост, но не се основава на законово детерминираните задачи и приложно поле на одита(виж. Закон за НФО от 2002 г.). Други са виновните институции проспали или премижали далаверата и те се знаят. Одита работи по предоставени документи и няма отговорности при заблуждаващи, престъпни, скрити действия на служители на проверявания юридически субект при изготвяне на отчета за дейността им. Независимият финансов одит е в рамките на международните одиторски стандарти, въз основа на които се изразява независимо мнение относно достоверността на финансовите отчети, и дали са изготвени в съответствие с българското счетоводно законодателство. Комисията е определила санкциите, които предвижда закона. Иначе отнемане на лиценза ще падне в съда, защото доказателства, факти и обстоятелства за недобросъвестна експертиза или умишлена премълчани констатации за закононарушения от одитора явно не са установени и всеки съд би се произнесъл в полза на КПМГ.Както казват древните "Fide sed cui vide!"

#6 Rhapsody of fire 11.01.2015 в 11:04:57

До 5 Galina Alexandrova И също показва за пореден път, че трябва да продължат усилията западния модел да бъде приложен реално. Т.е. законите да се спазват, а не само да се отчитат като приети.

#8 sarfios 11.01.2015 в 14:49:35

@Galina Какво общо има модела на управление с морала на хората? Иначе много се радвам, че коментара ми Ви е харесал, наистина се надявам повече хора да споделят мнението ми, че докато не поемем отговорност върху собствените си действия, а не се оправдаваме с каквото ни падне, единствено тогава ще има някаква надежда. Но, ако сте скептични по-природа като мен, просто не се оставяйте да остареете тук.

#10 sarfios 11.01.2015 в 18:44:19

Следователно стигаме до заключението, че системата е без значение? Или ми се губи нещо? Защото, ако е така алтернативата е да ни бичуват с камшици и всички граждани да придобием статут на непълнолетни, надявайки се да ни осинови някой западняк.

#11 Никой 11.01.2015 в 19:18:19

glaxo #4: "Иначе отнемане на лиценза ще падне в съда, защото доказателства, факти и обстоятелства за недобросъвестна експертиза или умишлена премълчани констатации за закононарушения от одитора явно не са установени и всеки съд би се произнесъл в полза на КПМГ" Да нямаш предвид някой немски или американски съд Тук е РБ и смотаните съдии във ВАС правят каквото си искат, продавайки държавата и народа. Друг е въпросът, че комисията не е отнела лиценза, тъй като КПМГ не е виновно за кризата и липсата на 3.5 млрд. лв., за това отговорност носят надзорът в БНБ и надзорниците Симеонов и Гунев. На някой от тях да е наложена глоба Скоро очакваме административен съдия да поеме Върховен касационен съд, нека "административно" да решим криминалните случаи

#13 sarfios 12.01.2015 в 18:18:51

Тогава защо даде пример, че сме податливи на корупция? Това няма нищо общо с модела на управление.

#15 deowin 12.01.2015 в 20:50:32

#4 и #11 са казали всичко, което има да се казва. Всъщност ми стана интересно на база на какво точно нарушение са наложили тази глоба на KPMG - ако няма никакви доказателства за престъпно недоглеждане или укриване на данни, то какво им е прегрешението? Ако има, защо само глоба, а не отнемане на лиценза?

#16 sarfios 13.01.2015 в 02:12:20

Не, не се подразбира. Моля поясни. Какво общо има морала на народа с вида на управлението?

#18 deowin 13.01.2015 в 20:09:21

Bichkiiata, кажи кога ти е рожденият ден за да ти подаря тениска на Че.

Новините

Най-четените