Дали жените не изгубиха себе си?

Преди двеста години жените са искали по-малък работен ден, по-добри заплати и правото да гласуват. Днес продължават да се борят за равенство с мъжете, най-вече в заплащането, както и в достъпа до ръководни позиции, за правото на аборт, което не винаги се прилага, а случаите на сексуално и домашно насилие не са изчезнали.

Това е кратката равносметка на борбата за права на жените, която всъшност празнуваме на 8 март. Но през 2017 година, след векове на съшествуване на феминисткото движение, жените все още искат да покажат на света и на себе си, че не само са толкова добри, колкото мъжете, а дори ги превъзхождат. Във всичко.

Тя е и мъж и жена, и майстор и готвач, ако се налага, и шофьор и хамалин. Освен това има страхотна кариера, обичаща съпруга е и всеотдайна майка.

Но дали в битката между половете жените не изгубиха себе си? Забравиха, че да си жена е вълшебство и го превърнаха в бреме. И се разсърдиха на мъжете за това.

А още в древни времена в Библията е писано как Бог "мъж и жена ги сътвори". Жената е "кост от костите и плът от плътта на мъжа". "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът". (Битие).

Но да сме равни не означава да сме еднакви. А истината е, че мъжете и жените са коренно различни: по начин на мислене, на представи за света, по начин на действие.

Да си жена, означава да манифестираш своята женственост и да бъдеш ценена и уважавана именно за това.

Мъжете и жените са двете страни на една монета, която не е цяла без едната си половина.

Затова войната между мъжете и жените е обречена кауза. Тук победители не може да има, а всяко спечелено сражение не носи очакваната наслада. Просто защото другият пол е нашата по-добра половина.

#2 KingoftheROAD 08.03.2017 в 22:07:04

Аве жените не са съвсем като хората ;)

#5 KingoftheROAD 08.03.2017 в 22:14:35

Ми така де, прав си е човека. Щом сме стигнали до един същи извод с различни думи.

#7 gothic 09.03.2017 в 13:49:59

Илияна, точно за това става въпрос в статията. Когато в утробата ти има нещо, за чието присъствие там е помогнал някой друг, той има абсолютното същото право върху него, каквото и ти. Върху нещото, не върху безценната ти утроба. Разликата е съществена, дано успееш да я схванеш....

#9 gothic 09.03.2017 в 15:15:14

Аха.... схванах. Благодаря за информацията. Направо е чудно как няколко написани реда дават на човек абсолютно ясна представа за написалия ги....

#12 deowin 09.03.2017 в 18:03:05

>оцъклен поглед в празната стена в самотните вечери. Звучи сякаш говориш от богат личен житейски опит. А ако "мъже" като теб искат да казват на жените какво да правят с техните яйцеклетки, логично е жените пък да имат правото да ви казват какво да правите със скъпоценните си сперматозоиди. Например да ви забранят да изхвърляте милиони от тях в канализацията. Предполагам тази перспектива не плаши импотентни старци на 70+, така че Dear Ivan, GETI, dedo adji и прочие пенсионери можете да си отдъхнете и да отидете да попротестирате срещу ниските си пенсии.

#14 deowin 09.03.2017 в 19:13:00

>Направо ми е загадка Напълно очаквано - при твоя умствен капацитет вероятно ти е загадка защо слънцето изгрява винаги от изток и защо се сменят сезоните.

#15 gothic 10.03.2017 в 10:53:09

Илияна Т., няма как да не си съгласна. Пак ти казвам: никой не се опитва да ти дава насока (нито на теб, нито на която и да било друга) кога и как да раждаш. Но... ако нещото в утробата ти е плод на нормална връзка, този до теб също има право на мнение. И раждането, както и аборта зависи еднакво и от двамата. При положение обаче, че нещото е резултат на така типичните днес уан уей забежки - прави каквото си искаш....

#16 Dolmaze 10.03.2017 в 15:42:31

''Да си жена, означава да манифестираш своята женственост и да бъдеш ценена и уважавана именно за това.'' Момичета, запомнете: ако не покривате някакъв измислен стандарт за женственост, не може да се сърдите, ако не ви ценят и уважават. Какво точно има предвид под ''женственост'' авторката? Да переш , чистиш, гладиш с усмивка, все тая че и ти си била на работа цял ден и просто искаш да си починеш вечерта, ма все пак някой трябва да пусне пералнята и да направи вечеря? Да си винаги с прическа, грим, да изглеждаш перфектно, дори когато си скапана или болна? Да си винаги усмихната и ведра, готова да врътнеш една мусака, независимо че си имала кофти ден? Да не теглиш една дълга майна на някой заслужил, защото не приляга на една жена да псува или да е ядосана, защото всички знаем, че между ядосана и истерична се слага знак за равенство? Да ходиш и ти на работа и все пак домакинството и децата да са основно твоя отговорност, нищо че още един възрастен живее там? Авторката ако ще тупне понятието ''женственост'' в тоя пасквил, може би трябва и да обясни какво точно има предвид. А не може ли да бъдем ценени и уважавани защото сме хора като всички останали? Или това е някаква революционна идея?

#18 altavista 15.03.2017 в 10:20:33

11 Dear Ivan | 09.03.201716:50 Всички нормални мъже ще те оставят да си чукаш в главата безценните яйцеклетки, ще се събирате на разредяващи се периоди известен намаляващ брой вряскащи гъски, да съскате, че няма мъже, и всичко ще се приключи с оцъклен поглед в празната стена в самотните вечери. *** Това не важи ли и за мъжете? И сякаш не се случва следното - да се "събирате на разредяващи се периоди известен намаляващ брой ревящи скотове". Както виждаш, цитирала съм те, и само смених 2 думи. Искаш да кажеш, че жената е длъжна да има деца, а мъжът - не толкова? Според мен - по-добре да си жена без деца, отколкото мъж, зарязал детето си като малко и като голямо то да те приема като чужд

#19 Xaoc 15.03.2017 в 16:30:03

"Тя е и мъж и жена, и майстор и готвач, ако се налага, и шофьор и хамалин. Освен това има страхотна кариера, обичаща съпруга е и всеотдайна майка." Бях женен няколко години за една, която нито беше майстор, нито беше готвач, нямаше кариера и я мързеше като за цял полк. Не стана майка, поне докато бяхме женени. Познавам десетки като нея - пият, пушат и не пипат домакинска работа, а чакат мъжа да ги гледа. Това е грешно разбрана еманципация - жената да седи у дома като някакъв шейх, да не работи, да не готви, да не чисти и дори да не е вярна на мъжа си. Ако това са жените днес, по-добре да съм завинаги сам.

#20 deowin 15.03.2017 в 16:46:02

>Ако това са жените днес Звучи сякаш се опитваш прибързано да генерализираш лошия си единичен личен опит и да вадиш от него обобщаващи изводи за "жените днес", които, напомням, са около 3.5 милиарда и надали са всичките буквални копия на бившата ти жена. Разбирам, че е неприятно да поемеш отговорност за лошия си личен избор, далеч по-примамливо е да го екстернализираш като го припишеш на външни причини - не ти си направил лош избор, те просто всички жени са такива и ти практически си нямал избор - но това изобщо не отговаря на реалността. Свестни жени има много, а това, че ти не си случил на такава е въпрос и на шанс, но и на твоя личен избор, за който носиш отговорност. >по-добре да съм завинаги сам Според мен цинично мизантропският ти манталитет прави това съвсем реална и доста вероятна възможност. Ти би ли искал да си с жена, която мисли, че всички мъже са пълни отрепки, лентяи, мърлячи и изневеряващи говеда, просто защото е била женена за такъв известно време, за което дори не желае да приеме лична отговорност? Аз не бих.

#21 Xaoc 15.03.2017 в 17:40:10

deowin а ти изобщо имал ли си връзка със жена, за да правиш такива генерални анализи?

#22 deowin 15.03.2017 в 18:28:19

Какви връзки имам аз няма абсолютно никакво значение в случая. Дали съм с няколко дългогодишни връзки и женен с деца вече от години, както всъщност е, или развеждан 10 пъти не би имало никакво отношение към верността на наблюденията ми. Очевидно не споделям мнението ти, че всички жени са мързеливи, мърляви, апатични, неентусиазирани, неамбицирани, пият, пушат и прочие - например жените, с които съм бил аз, изобщо не са били такива. Не са били перфектни, но не са имали такива ужасни и многобройни недостатъци. Освен това не правя никакви "генерални анализи", правя наблюдения върху твоите конкретни обобщения, твоя конкретен манталитет и какво означава той, според мен, за твоите конкретни перспективи да прекараш самотен живот. Нищо друго.

Новините

Най-четените