Пушеци, пушеци

Народонаселението най-лесно се манипулира със заплаха от война. Независимо дали такава има или няма. И ето какво се оказа в последните няколко седмици:

Не било мобилизация на армията за изпращане на български военни в Украйна, а било рутинно преброяване на запасняците и състава на МО. Не било американска колония край Шабла, а 14-15 танка за общи учения, общо 77 планирани за годината.

Най-вече било координационен център в София, каквито НАТО ще създаде в още пет държави около Украйна, за да събира информация за ....

Стоп. Тук истината вече губи значение.

У нас тя е толкова еластична, да не кажем бомбастична, колкото донесат политико-медийните разведки, в зависимост от техните нужди (рейтинги). Като например, че първият военен удар на Запада срещу Русия ще бъде нанесен от ... България.

Волен Сидеров дава интервюта за руски медии и се вайка, че клетата държавица се е предала на организацията НАТО, БСП привижда национално предателство, разни мними форуми призовават за събиране на доброволци в Донбас, а министрите Николай Ненчев и Даниел Митов не спират да повтарят, че всичко е наред и че няма да воюваме с никого.

И междувременно настоятелно ги питат ние на чия страна сме - на НАТО или на Русия.

Този шпагат в публичния дебат е излишен, поради простата причина, че доколкото все още помним, България е член на НАТО по нейно собствено желание. И дори не изпълнява ангажиментите, които е поела, най-вече за модернизация на отбранителните способности и разходите за отбрана.

Друг факт - създаването на въпросния център бе договорено през септември миналата година, когато за срещата на върха в Уелс представителите на София отидоха с беззъб документ по отношение на Русия. И никой не привидя „завземане" на родината от Алианса.

Да не споменаваме, че сдобиването с официална и, разбира се, „балансирана" позиция за Украйна отне около 5 месеца - безкрайно закъснение предвид темпото на ЕС, към който също се числим, и българската диаспора там, която сега приласкаваме.

Зад документа застанаха президентът Плевнелиев и тогавашният премиер Орешарски, но не и Народното събрание, тъй като четирите партии там - БСП, ДПС, „Атака" и ГЕРБ, така и не намериха общ език. И пак оттам, от партиите в парламента, идват биполярните съждения за съдбата на родината в голямата украинска тупаница между Запада и Русия.

Доколкото също помним, България е парламентарна република, така че единствено Народното събрание има право да реши дали да прати военни в Украйна. Стъпка, която т.нар. Велики сили упорито избягват да направят. А и към момента, по уверенията на властта, не искат нищо такова от малка България.

Важното е пушилката да се ветрее колкото се може повече. Идват избори, а „приказките" за война ще са с двойна лепта.

#1 Risperidone 11.02.2015 в 19:28:55

Айде докато се върна да си го измислил

#3 Dox 11.02.2015 в 23:05:16

Текстът от статията, къйто би могъл да е тема за беседи до ранни зори е, че България била член на НАТО по собствено желание. Като го прочетеш това и почваш да си мислиш - дали желанието на България за сандвич с шунка и кашкавал /примерно/ включва и чубрица и кетчъп или не. Започваш да се чувстваш изостанал, осъзнавайки факта, че до сега май само ти не си се поинетересувал какви са желанията на България. Може би първо обича нежен блус на приглушена светлина и..... след това останалото? А пък може би е луда по дивия животински секс? Май няма да ми се отвори парашута, защото като гледам себе си, за разлика от нея, аз нито имах, нито нямах желание за влизане в НАТО. Не. Няма да стане. Прекалено различни сме. Не си пасваме.

#4 Harry 12.02.2015 в 10:34:09

Авторката едно не казва, че НАТО е изключително ОТБРАНИТЕЛНА по устав организация! А очевидно е международна армия на САЩ от васали и колонии и служи на имперските интереси на Америка, единствено и само, защото до сега никой не е нападал атлантическия алианс, напротив, НАТО е обградил Русия от всякъде с военни бази. България уважаема госпово не е в НАТО по собственожелание, а по желание на хора като Соломон Паси, които отказха на българите референдум по въпроса. Така че не заблуждавайте, българите щяха да откажат членство е НАТО и сега имат право да отказват да леят кръв във война за кефа и интереса на САЩ! Нека воюва ястребът Соломон, той дори не е служил в армията!

#6 янаки 12.02.2015 в 11:02:15

“Народонаселението най-лесно се манипулира със заплаха от война. ……” Групата учени, съставена от носители на Нобелова награда, които отговарят за така наречения „Часовник на Страшния Съд” на основание на събитията в Украйна са преместили стрелките на 23;57 – три минути до края на света. Както се казва коментарът е излишен. Госпожа Георгиева добросъвестно излага позицията на президента Плевнелиев за НАТО и принадлежността на България към този алианс, от което произтичат определени задължения и саможертви от наша страна – имам предвид повишени разходи за отбрана, подържане на база на НАТО и главна квартира в София. Всичко това ще е за наша сметка. Не се направи референдум за присъединяването ни към НАТО. Сега вече е късно защото в устава на НАТО няма клауза, която да позволява едностраното и доброволно излизане от алианса. Това, което трябва да се направи е социологическите агенции да направят проучвания на общественото мнение по кризата в Украйна, с резултатите от които да покажат готовността на нацията да подкрепи своя президент и да понесе жертвите, които му се поднасят.

#7 Harry 12.02.2015 в 11:25:16

Това че няма механизъм за напускане на НАТО, не значи не не може, Франция при дьо Гол вече е правила прецедент и е напускала НАТО, знаем че англо-саксонското право уважава прецедентите.

#8 Xaoc 12.02.2015 в 11:56:44

Какво сте се разциврили за нероден Петко? Колко българи са умрели в името на БКП и колко - в името на НАТО. Я марш в землянките! Деби червените тролчета скапани!

#9 паяка 12.02.2015 в 12:09:10

"координационен център в София, каквито НАТО ще създаде в още пет държави около Украйна, за да събира информация за .... Стоп. Тук истината вече губи значение." Напротив. Само че, коя истина? Щото истината е многолика. Истинската, реалната, пълната истина, или тази част от нея, която е допустимо да бъде видяна, или тази, която е разпоредено на медиите да сведат до знанието на интересуващите се?

#12 Xaoc 12.02.2015 в 12:54:08

"От многовековния си опит съм се убедил" - айде още един шизофреник. Не ни стигат Оня, miki rurk и Кокошия трън, ами сега и това. Добре че поне не спами.

#14 Алилуйщина 12.02.2015 в 13:21:41

За истината от аргументацията!Историческа фактология: През 1947г. Франция и Великобритания подписват договор за съвместна отбрана, но срещу кого – войната току що е свършила. През 1948г. в Брюксел се сключва Пакт, с който се създава Западен /военно-политически/ съюз срещу потенциална заплаха от Германия. В съюза участват Великобритания, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург. Успоредно се водят и други преговори в САЩ - 5-те + САЩ + Канада + още 5 държави /общо 12/. В последствие са приети и Гърция и Турция. На 04.04.1949г. във Вашингтон е подписано “Споразумение за създаване на организация на военно-атлантическия договор” – НАТО. През 1954 г. е подписано ново споразумение – Западна Германия и Италия стават членове на Западния съюз. В това споразумение е променено само името на съюза, на “Западен европейски съюз” /ЗЕС/ и са премахнати анти-германските текстове. През 1954г. СССР кандидатства за член на НАТО, но е отхвърлен. 07.05.55г. –протокол за присъединяване на Западна Германия към НАТО На 15.05.55г. в Полша е създаден “Варшавския договор”, в отговор на НАТО. 1984 г. – приета Испания в НАТО, а през 90-те – Полша, Унгария и Чехия. През 2004 г. са приети още 7 държави. Днес- драпащата в социална и икономическа криза Европа е увеличила военния бюджет на НАТО с рекордните 194 млрд. евро през изминалата година, което съставлява дефицитите на Испания, Италия и Гърция взети заедно. Колко ли е олекнал нашият бюджет,според последните данни – някъде около 1 милиард и 500 милиона суха пара. Правителствата изглеждат винаги готови да се втурнат в поредната американска военна авантюра, докато гражданите изнемогват. Някой наясно ли е колко безработни и клошари скитат в страната? Не, разбира се, заети сме да подкрепяме.

#15 паяка 12.02.2015 в 13:49:02

Заради бъзливи държавни гъзове, избрани именно защото не разполагат със собствена мисъл, най-процъфтяваща ще е военната индустрия.

#16 abductor 12.02.2015 в 14:21:41

Другари, не че нещо, ама като четете тоя текст, трябва да имате наум, че госпожата е кадър на "Отворено Общество", не че не й личи по изказа, де. Същата има доста интересни възгледи и по други въпроси, между другото.

#17 паяка 12.02.2015 в 14:28:46

Абдукторе, едва ли и на пръстите на една ръка могат да се изброят такива, които не са техни кадри и да имат достъп до медия.

#19 Кръстанов 12.02.2015 в 17:21:31

Абдукторе, е, ако беше представителка на руска медия, всяка нейна дума щеше да е чиста като сълза истина и блестящо злато, нали така?

#20 abductor 12.02.2015 в 17:43:08

Естествено, Кръстанов. Всички, дето смятаме платените трубадури на другаря Шорош за най-долна измет, сме си по презумция куманези, русофилистици, и въобще - пета колона на савеЦкия съюз. Работим за жълти копейки, носим ушанки и си вАрим самогончик по мазетата, а в портмонетата, вместо снимки на жените и децата си, носим портрети на другаря Путин, да ни топлят в тежки моменти на алкохолен делириум. Ама така е то, не може всеки да е умен и красив

#21 Dox 12.02.2015 в 18:53:57

Един въпрос: След като в началото на 90-те Варшавския договор прекрати съществуването си, коя е причината НАТО да продължи да съществува?

Новините

Най-четените