Пали-гаси

Ако преди сто години революция се е правила с превземане на пощата, телефона и телеграфа, сега е достатъчно да извадиш 50-100 автомобила с трибагреници и да запушиш "Тракия", "Люлин" и "Хемус" в ден неделя с протест срещу цените на горивата. Изостреното внимание на властта ти е гарантирано, присъствието в централните новини и сутрешните блокове - също.

Ефектът "уау" е толкова силен, че очевидно си струва и загубата на лични пари (за бензин, по ирония), и на чуждо време (за шофьорите и пътниците, които неволно попадат в тапата).

Разбира се, участието в граждански протести е конституционно право на всеки, стига да е мирно, невъоръжено и проведено по законен ред. Няма нищо чудно в недоволството от проблемите с ниския жизнен стандарт и произтичащите от него дефицити.

Това, което е неразбираемо, е безумната упоритост на човека да повтаря едни и същи действия, и да очаква различен резултат.

Само преди 6 години пак гледахме филма с трибагрениците, вувузелите, автошествията, ятата от яки момци с прическа "първи номер" от сдружение "Сила", meme-то с човечето, насочило пистолета от колонката за гориво към слепоочието си.

Цената на литър А95 беше стигналa до средно 2.78 лв. през септември 2012 г., когато минималната работна заплата беше 290 лева на месец. Последваха бомбастичните сметки за ток, фигури като Дончо Дудев, Ангел Славчев и Янко Петров поведоха въстанието срещу ГЕРБ, Бареков ги отразяваше денонощно от площадите, а Бойко Борисов подаде оставка.

Успя ли протестът? Сами преценете. Борисов отново е министър-председател, Бареков кара 5-та година като евродепутат, от нископодстриганите водачи на въстанието няма и следа.

Между другото, днес минималната месечна работна заплата е 510 лв. (75% по-висока от тази през 2012). В пика на поскъпването през октомври 2018 г. А95 стигна до средно 2.38 лв. (14% по-евтино от пика през 2012). Протестите обаче са си същите, същите са си и правилата на играта, по която се формират цените на нафтата.

И преди, и сега "Лукойл" доставя над 2/3 от всички горива на българския пазар.

Kомпанията е собственик на над 90% от данъчните складове за бензин и над 80% от тези за дизел, плюс базите за задължителния държавен резерв. И преди, и сега дистрибуторът "Лукойл България" декларира всяка година, че работи на загуба. Рафинерията в Бургас започна да плаща данък печалба чак през 2016 г., за първи път след повече от десетилетие "на минус".

И тогава, и сега чистата цена на горивата (т.е. суровина + разходи за съхранение и логистика + разходи за персонал + печалба на търговеца) в България е по-скъпа от тази в по-голямата част на Европа.

И тогава, и сега, държавата участва в ценообразуването само на края на веригата чрез акциз и ДДС - доколкото няма (няма и да има) национален регулатор от типа на КЕВР, а и все още не е бликнал нефт изпод Черно море.

Още нещо? А, да. И тогава, и сега производителите на петрол не се интересуват ни най-малко от личните спестявания на средния българин, когато регулират излишъка от резервите си. Цената на долара може да се влияе от Twitter-а на Тръмп, но не и от магистралните шествия в Тракия и Мизия.

Е, добре, успя ли протестът тогава?

Май единственото, което "успя" протестът пълноценно, е да повиши Веселин Марешки от варненски общинар / коалиционен партньор на Яне Янев, в собственик на верига бензиностанции, лидер на фамилно-корпоративна партия и зам.-председател на Народното събрание, от когото днес зависи кворума на парламента.

На такъв "успех" - мерси, но не, мерси. Deja-vu мероприятия по ченгеджийски сценарии няма да доведат до много по-различен резултат и този път. Напротив, само ще потвърдят отсрещната опорна точка "или стаЛбилност, или хаос".

Средни цени на А95 и дизел за последните 12 месеца / Fuelo:

#1 deaf 12.11.2018 в 19:50:54

Така-а,Диана се оказа скрита лимонка на комунистите! Диана от сега нататък ще ти останат само тридесетте сребърника. Чест,достойнство... - забрави. И да знаеш,че чисто фактологически всяко въстание или революция е процес от поне три-четири вълни на протести,бунтове и насилие. Не става за един ден...

#2 Онуфрий 12.11.2018 в 23:54:31

Права е Диана - акцизът на горивата у нас е най-нисък, но надценката на Лукойл, които са все на загуба завалиите е най-голяма, затова по-добре протестиращите да се насочат към блокиране на централата и портала на рафинерията на Лукойл, а не да тероризират гражданите.

#3 boian 12.11.2018 в 23:54:45

"Кой не скача е червен". Така ли , бе Глухар?

#4 boian 12.11.2018 в 23:56:47

затова по-добре протестиращите да се насочат към блокиране на централата и портала на рафинерията на Лукойл, а не да тероризират гражданите. .......................... Така би било и по-адекватно и по-смислено. Ама де толкова акъл у "гражданите"?

#5 Dox 12.11.2018 в 23:59:40

Ало, обажда се Луков, от Лукойл. Сваляйте цените веднага, че става страшно! Не, не, пазара го оставете за друг път. Сега действаме извън него, щото трябва да го изпреварим.

#6 deaf 13.11.2018 в 00:19:24

Алоу,към комунистите по-горе, не се правете на луди! Бунтовете са срещу управляващата мафия,докарала българите до просешка тояга.

#7 Conspirator 13.11.2018 в 03:13:25

Къса памет. Борисов го събориха от власт преди години,заради Белене.Спретнаха му сметки за ток за месец и половина-два,които се изсипаха върху народо-населението посред зима.90 процента от инкасаторите се оказаха в принудителен отпуск през декември.Изработиха Борисов с един закон за задължително ползване на отпуските и капана щракна.''Глупавите и грозните''си повярваха,че са революционери. На 27 януари 2013 година се проведе референдум за АЕЦ ''Белене''.Болшинството гласува ''за''.Единственото място в цяла България където гласуват с малко повече от 50 процента ''против''е София-крепостта на ''умните и красивите''.Участие-малко,над 20 процента,но влиза за разглеждане в Парламента. После дойде Орешарски,но продължи да упорства с Белене.Мобилизираха ''умните и красивите'',а когато и това не помогна пратиха един сенатор от САЩ,който се появяваше като предвестник на гражданска война,ако не станеше на неговата. След Борисов и Орешарски клекна. Та,въпросът е-дали ще се набере критична маса тъпанари,кандидат пишман революционери,които карат колите си на газ,но протестират срещу високите цени на бензина и дали Борисов не е научил нещо или пак ще го изработят като млада невяста на Женския пазар. Отново. Между другото,в Русия течеше същия сценарий.До днес.Казвам течеше,защото Путин издаде указ и замрази цените на бензина.Може да го наречете всякак/обикновено-диктатор/,но е добър и умен политик.Разбра какво му готвят народолюбивите нефто-производители и нефто-преработватели и ги цапна по главите. Всъщност ''Лукойл'' е листван на Лондонското сити и 49 процента е собственост на едни хубави хора от Лондон и Ню Йорк,чието основно занимание е правенето на пари от пари,т.е.-лихварство. Докс,стегни се.Не се поддавай на революционни копнежи.Мисли!

#8 Reality Liberation Front 13.11.2018 в 03:25:52

@ deaf Мдаа... бунта на слепите и глухите безработни екзистенциалисти... искренно ви пожелавам да успеете! Да не забравите да превземете бастилията и да освободите Баневите и Миню Апаша от пандела! Те ще ви вземат на работа и ще ви вдигнат стандарта! Е тва е вече стратегия! Както е казал поета, наказанието за тъпотията е бедността и мизерията. Наздраве нешастник!

#9 Онуфрий 13.11.2018 в 10:27:12

Бунтовете са срещу управляващата мафия,докарала българите до просешка тояга. ===================================================== Положението може да не е розово, но още не съм виждал да ринат умрели от глад по улиците, а и просяците като че ли намаляха, може би защото вече ходят да просят в чужбина. В същото време когато и да мина през Кауфланд паркинг отпред, както и вътре е пълно и има опашки на всички каси. Разбра какво му готвят народолюбивите нефто-производители и нефто-преработватели и ги цапна по главите. Всъщност ''Лукойл'' е листван на Лондонското сити и 49 процента е собственост на едни хубави хора от Лондон и Ню Йорк,чието основно занимание е правенето на пари от пари,т.е.-лихварство. =================================================== Ти май нещо не си в час или просто се правиш на ударен. Всички големи бизнеси и "олигарси" в Русия работят с благоволението на Путлер, особено споменатите. Ако някой се опъва "заминава"за чужбина или за Гулаг. За справка примерно Березовски и Ходорковски. За собствеността на Лукойл си прав, дори процентът е по-голям. Спомням си как предишен американски посланик отиде на крака в Лукойл, за да ги хвали. Имайки предвид политиката на Щатите спрямо Русия и особено в областтта на енергетиката, това говори само по себе си.

#10 Писна ми от псевдоинтелектуалци 13.11.2018 в 10:31:02

Какви бедни бе??? В България бедни няма след като не можеш да намериш читав работник,викаш го на работа,нищо не може,иска 1000 лв(поне)даваш му ги,разбира,че трябва да работи на смени и се отказва! Няма бедни,мързеливи сме с ниска квалификация и кпд! Половината от лекетата от протестите са кримиконтингент,25%комунисти и 25%безделници от чакащите да ги оправят!!!

#11 Shotgun Predator 13.11.2018 в 11:22:53

До Конспиратор, Всичко което си написал са пълни глупости. Особено това за Лукойл. Няма нормален човек в света който да си купи дялове на Лукойл. Това което си написъл е абсолютна лъжа. Няма кой да инвестира във фирма дето се контролира от Кремъл. Нали утре Путин ще спи на криво, и с Лукойл е свършено, както стана с Юкос. В руски фирми инвестират самите руски олигарси, под строгия диктат на Кремъл. Това не са нормални фирми като АББ, Сименс или ОМВ, Лукойл е фирма контролирана от една мафиотска държава. Това е и проблема на България, искаме да имаме пари като средния германец, няма как да стане докато ни контролират мафиотски структури. Втора число спадат и нашите държавни структури. И те са мафиотски образувания.

#12 TheRock 13.11.2018 в 11:34:14

Conspirator | 13.11.201803:13 Бледия молец замразява цени на горива, а на него...швейцарски съд наложи обезпечителна мярка, като забрани плащанията към “Газпром” за доставките по „Северен поток 1“ (снабдяващ Германия) и строящия се “Северен поток 2”, съобщава руската медия „Спутник“... Дефицит вече има - руските таварищи не искат да продават на загуба у дома, предпочитат да изнасят. Сега ще стане това, което вече стана тука в България - малките бензиностанции бяха сринати за отрицателно време от Лукойл, който им продаваше по цени на едро, по-високи от тези по неговите бензиностанции.

#13 deaf 13.11.2018 в 11:37:06

До Писна ми, лъжеш като дърт...комунист! Официална статистика: 1. Българи със заплати между 1000лв. и 3000лв. - 488хил. души. 2. Всички останали милиони българи взимат между 320лв. и 600лв. чисто.

#14 Писна ми от псевдоинтелектуалци 13.11.2018 в 12:18:19

Надявам се да се шегуваш....

#15 TheRock 13.11.2018 в 12:41:06

Компанията Лукойл – България от 10 години отчита загуби и не е платила нито стотинка данъци в България. В същото време бургаската рафинерия е отчела близо 60 милиарда лв. приходи. Министерство на финансите, ръководено от Владислав Горанов, отказва да предложи промяна в законодателството, свързано с данъчните складове за търговията с горива. Това засилва съмненията за лобизъм в полза на Лукойл. Веригата бензиностанции "Лукойл България", например, отчита, над 16 млрд. лв. приходи за 4 години, но отново не отчита нито лев печалба. Тези шокиращи данни неведнъж са предоставяни във Финансовото министерство, но реакция от министър Горанов няма, твърдят експерти. Още преди две години от гражданско сдружение "Справедливи цени на горивата" са направили публични тези данни, отново без резултат. Справка в търговския регистър показа, че от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. До 2018 г. са получени още милиарди. Това е абсурдно, недоумяват експерти. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са над 17 млрд. лв. Още по-шокиращо звучат данните, че Лукойл като производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при зависима от него фирма. Това твърдят запознати. Ако някой се опита да внесе по-евтино гориво, той е принуден да ползва складовете и да плати такса. Не са редки случаите, когато подобни вносители биват „случайно“ притискани от НАП и други контролни органи, горивото им се блокира и повечето се отказват или фалират. Дали това е вярно трябва да установи прокуратурата, защото съмненията са големи и засягат пряко обществения интерес и този на отделния гражданин. Защо този режим не се облекчава със законодателни мерки вече толкова години е въпрос, на който е крайно време министър Горанов да отговори. Сегашното положение е плод на проповядвана от него политика, водена на тъмно. Освен належащите законодателни промени във връзка с увеличаване на конкуренцията на пазара за горива, важна мярка от страна на държавната администрация и данъчните органи е контролът върху финансовите схеми и манипулации на финансовите резултати на големите играчи на пазара на горива. Няма никакво обяснение защо единствената рафинерия в България отчита загуби и не плаща данък печалба години наред. Този въпрос има пряко отношение към дейността на Горанов като министър, защото изкривява цялата бизнес среда в страната. „Бездествието“ води до съмнения за задкулисни връзки, които управляват зависимостите между големия бизнес и политическата класа в страната. Липсата на отговор гарантира скрити доходи и не оборват по никакъв начин съмненията за корупция. Това води до социално напрежение и протести. Ако не се вземат спешни мерки протестите ще набират скорост, смятат експерти. Според тях непрозрачността и задкулисните връзки водят до огромно напрежение. https://frognews.bg/novini/deistviia-lukoil-ministar-goranov-provokirat-protestite.html

Новините

Най-четените