Майко, да се доверя ли на правителството?

Преди 5 години Роджър Уотърс разби Стената в София с една-единствена дума: ОСТАВКА. Беше горещото лепкаво лято на протестите срещу Орешарски, свинята от Animals беше мъчително реалистична карикатура на истинската BG Животинска ферма, а "Mother, should I trust the government..." звучеше така, сякаш е писана преди 3 минути, не преди 3 десетилетия.

Пет години по-късно София отново вибрира с космическите композиции на Pink Floyd. Карикатурен Тръмп се хили на стената с прасетата, заедно с Ангела Меркел и Тереза Мей, а Уотърс призовава "Съпротивлявайте се" с вдигнат юмрук във въздуха.

Концертът спира за кратко преди бисовете, а паузата е отделена за реч срещу вредите от антируската пропаганда, заплахата от нова война в Близкия Изток и напомняне за съветските жертви във Втората световна война.

Изгубена в превода или в разпадналия се контекст, антисистемната кауза започва да изглежда като разочароващ огледален образ на... опорните точки на Системата.

Тук проруската пропаганда не е апокриф, тя е всекидневие.

Нейни носители са председатели на парламентарни групи, вицепремиери, бивши и настоящи ръководители на службите за сигурност, армията, полицията, църквата, журналисти в държавните медии, предизборни "оракули", фабриканти на обществено мнение, партийни инженери. Проруски кандидат беше избран за държавен глава съвсем наскоро, проруска беше и властовата комбинация от преди 5 години, затова тогава думата "ОСТАВКА" взриви от вълнение публиката му.

Взривът е реакция от травмата, присъща за Тъмната страна на Желязната завеса. Травма, която някога само изкуството можеше да лекува. Именно музиката беше символ на свободата, на съпротивата срещу тоталния контрол, цензурата, номенклатурата, Комсомола, кича, новговора, "разведрения" застой, фалшивите идоли, мокрите целувки на диктаторите, заглушените радио вълни, задавените викове за помощ на цяло поколение.

През 2018 г. в България сенилните касапи, колониалните вредители и нелечимите тоталитарни мозъци не са поставени под запрещение, както искаше Роджър Уотърс във "Fletcher Memorial Home", защото никога не са отпускали хватката.

И все пак - това, което българската аудитория на Уотърс би трябвало да знае, е, че на 74 години той е такъв, какъвто е бил и на 24.

Той е момчето, изгубило баща си във войната; той гневният млад човек, който се смазва до парализа от живота на конвейр и в тихо отчаяние; социалист по убеждение, сравнил Маргарет Тачър със "стара вещица с хладина на натрошено стъкло" в Pigs от 1977.

Нито творецът е длъжен да пази политическите си пристрастия за себе си, нито публиката му е длъжна да го следва отвъд онова общо поле на универсалния език на свободата и любовта, особения белег за принадлежност, която не подлежи на репресивен контрол - музиката.

Иначе всяко смесване на жанровете "в паузата преди биса" ще звучи в дисонанс.

#1 mulder 06.05.2018 в 00:05:31

Роджър Уотърс е най-често интервюирания западен перформър по РТ. Последните му интервюта са предимно за РТ поради западната цензура на която е подложен. Той е един от малцината на когото искаха да зарбранят да изнася концерти в щатите именно заради политическите му възгледи. РТ се оказа един от малкото медийни аутлета които му дадоха арена свободно да изрази себе си. Та в дните на всекидневна проруска пропаганда, единствното място където може да видите интервю с великя бунтар Роджър Уотърс в днешно време, е Рашан Телевижън.

#3 dedo adji 06.05.2018 в 07:56:12

Само е от ЛСД. Кой, без наркотик няма да харесва антируска пропаганда? Кой, ако не е надрусан, няма да повярва за новичока в Солзбъри и химикалите в Сирия?

#4 follow_the_cash_flow 06.05.2018 в 10:02:02

Интересно.... Антивоенните възгледи на един рокаджия, който обича свободата, се представят като проруски? Гледали ли сте изказванията на концертите на уотърс? В тях няма нищо проруско. Той оспорва твърденията на фалшивата организация 'бели каски', която с инсценировки иска да легитимира западната агресия срещу законното правителстви в сирия. Може би системата почва открито да признава, КОЙ е основния агресор в света, и че той е на запад?

#5 follow_the_cash_flow 06.05.2018 в 10:06:38

Препоръчвам да прочетете текстове на американската рок група rage against the machine, и ще разберете кой е 'системата', която генерира локални войни през целия 20-ти век. Това за съжаление продължава и в 21-ви век. Античовешка и низка система, в духа на колониализма. Далеч от хуманните ценности и изцяло подчинена на златния телец - капитала ;)

#6 dedo adji 06.05.2018 в 10:49:37

фкф, системата не признава нищо и с удоволствие би запушила устата на Уотърс, както я запуши на Джон Ленън. Но се справя и без убийства. Милиони фенове хем са възхищават от музиката и текстовете им, хем вярват на малоумните текстове на тереса Мей и Макарон. Парадокс ли е?

#7 Kenny McCоrmick 06.05.2018 в 11:28:14

Човекът е на 75, нормално е да изкудкудяка...

#8 sim4o 06.05.2018 в 12:06:08

"Беше горещото лепкаво лято на протестите срещу Орешарски, свинята от Animals беше мъчително реалистична карикатура на истинската BG Животинска ферма, а "Mother, should I trust the government..." звучеше така, сякаш е писана преди 3 минути, не преди 3 десетилетия..." -------------------- йоло Денев водеше народа! Но те се опитаха да го мачкат, както сега мачкат и Навалний .. "На 27 февруари 1994 г. е пребит насред пазара в “Дружба”. Трима охранени полицаи се нахвърлят върху него. Грозната сцена е описана в епоса “Жесток побой на Йоло”: Скубят ми косите с бяс отзад, китки и ръце извиват, удрят и натискат шията с жестокост дива, за да ме осакатят. Междувременно съдебният фарс не е приключил. През декември 2001 г. над изстрадалата му глава отново надвисва опасност от арест. Причината е, че изчезва в почивка между две съдебни заседания. Йоло обяснява липсата си със стомашно разстройство, причинено от кафе. Предния ден гледал бъдещето си на чашка и прекалил с кофеина. “В почивката отидох по естествени нужди, но стомахът ми не беше в ред. Наложи се да изтичам до аптека, за да си купя йод и въглен. Върнах се в 11,40 ч - 10 минути след като съдия Мая Цонева беше прекратила заседанието”, разказва набеденият беглец. На 11 юли 2002 г. Йоло Денев получава 1 година условно. От съдебната голгота печели не Темида, а световната литература. Защото окованият поет съумява да комплектува седем книги. “Стихосбирките, написани в затвора, бяха изискани от Лондонската кралска библиотека и аз изпратих по 5 екземпляра от тях в Лондон”, свидетелства мъченикът на прехода. " ..Дори не му позволяват да се вози безплатно в градския транспорт. Йоло си издава нарочна карта, в която са описани длъжностите и заслугите му, но контрольорите не искат и да знаят. “Наказателен фиш на стойност 40 лв. за пътуване с карта самоделка отнесе във вторник небезизвестният Йоло Денев. Кандидатът за президент на България през 1991 г. бил спипан да се вози гратис в автобус №84”, разгласиха медиите през октомври 2002 г." ------------------ А Роджър посетил ли е Йоло ??

#9 sim4o 06.05.2018 в 12:09:56

Айде сега , след като споменахме протестите на Йоло Денев .. ..и ФАКТИТЕ и всеки да мисли САМ за Скрипал..: ----------------------- - Семейство Скрипал е отровено от свръхмощна отрова, 2 грама от нея убива половината страна на момента; - отровени са в ресторанта; - не, на пейка в парка; - не, в колата; - не, намазана е дръжката на входната врата; - не, отровен е куфарът; - не, цялата им къща е отровена; - о, отровена е и гречката, значи, да, точно тя е; - но те не са умрели веднага, а половин ден са се мотали из града, вече мъртви; - но полицаят, който ги е намерил, мигновено едва не е ритнал камбаната; - но хвала на Бога, отровата мигновено е установена; - също на мига са им били антидот, с което героически са спасили Скрипалови и полицая; - полицая са го изписали на втория ден. Дай лапа, здравеняко! - но Скрипалови са в кома, и вече никога няма да се възстановят; - а, не, дъщерята се съвзема; - о, и таткото оживя... чудо! - и те и двамата бързо се възстановяват. Вашата свръхсилна отрова е л*йно. - ресторантът е отцепен от космонавти в скафандри; - паркът е отцепен от космонавти в скафандри; - къщата е отцепена от космонавти в скафандри; - космонавтите събират в метални кутии високоотровни улики; - те са в скафандри, понеже това е смъртоносно опасно, но до тях стоят полицаи без химическа защита. Никой не ги съжалява, да мрат. - махат пейката, това е толкова ужасна отрова, че пейката е токсична дори след две седмици; - да, но не е отровена пейката, а дръжката на входната врата в къщата... тоест гречката; - но котката в отровената къща е жива... полицаят само е докоснал Скрипалови и за малко да пукне, а котката е жива... и морските свинчета; - но за тях са забравили, и те след две седмици са умрели от глад и жажда; - веднага са ги кремирали, защото те са отровени със свръхсилна отрова; - две шибани седмици са били отровени от свръхсилна отрова и са живели, а сега са умрели и веднага трябва да се кремират; - но са умрели само морските свинчета, отровената котка е оживяла, само е била под стрес, затова веднага да се приспи и да се кремира.

#10 futureless 06.05.2018 в 14:11:38

Ха, ха! Когато преди пет години на концерта "Стената" на сцената се изписа надписа "Оставка", обявиха Роджър Уотърс за соросоид. Сега, когато Уотърс заяви, че войните са нещо лошо, че руснаците са хора като нас и на запад се вихри отвратително мракобесна пропаганда, го обявиха за путинофил. А човекът си е супер принципен от поне 40 години, с текстовете на песни като "Us and them", "Have a cigar", "Pigs (three different ones)", "The Gunner's dream" и още, и още... Не одобрявам напълно анархо-левите му възгледи, дори ги намирам за леко лицемерни, но свалям шапка за принципността му през всичките тия години. А... И за това, че никой, НИКОЙ вече не прави такова страхотно шоу като Роджър Уотърс на 74 години! Колко тъжно само...

#11 Kenny McCоrmick 06.05.2018 в 16:52:07

Да, и самата Русия, като че ли да се присмее на Уотърс и неговия псевдо-хуманизъм и псевдо-пацифизъм взе, че смаза поредния протест с гумени палки, насилие и арести. Радвам се само, че матушка Русь има достатъчно милиончета, че да плати и на Уотърс да я рекламира. Или просто чичко Уотърс прояви старческата деменция, която за неговите години не е напълно изключена. А защо всъщност господин Роджър не се пуска безплатно, ами по такъв гнусно капиталистически начин изисква немалко пари за шоуто си? Защо гордо ще обиколи Русия с "Ние и те", но със "Стената" нещо не посмя? Ех, тия неудобни въпроси...

#12 futureless 06.05.2018 в 18:33:47

А когато публично заявява подкрепа за Pussy Riot срещу "режима на Путин" (по неговите собствени думи), пак ли е платен от него? За един преател питам... http://www.brain-damage.co.uk/archive/roger-waters-meets-pussy-riot-in-new-york.html И въобще да обвиняваш член на една от комерсиално най-печелившите групи в историята за това, че е платен... Лицемерен, ок, донякъде. Но платен!? Ти сериозно ли? На Боб Дилън и на него ли му платиха комунистите? Дементен? Да, да сигурен съм, че точно дементен дядо ще пълни зали и стадиони с по 20-30 000 души години наред. Ама както казва самият Уотърс "Go see Katy Perry", като ти е дементен за твоя вкус.

#13 Kenny McCоrmick 06.05.2018 в 18:54:30

А колко е нормален човек, който преди 5 години изписа "Оставка" за проруско правителство, а преди три дена тегли проруска реч на българска почва? На мен лично на шизофрения ми избива, за побърканите фенбойчета, на които мистър Уотърс може и пикня да им изсипе отгоре, и те пак да го обявят за гениализъм - не знам... Аз съм фен на рационалното мислене. Рационалното мислене ми казва, че щом за пет години така драстично си променяш възгледите, значи в Дания има нещо гнило. Щом на един концерт можеш да осмееш Тръмп (който си е за осмиване де), Тереза Мей (тъй де), но да си замълчиш за Путин - нещо никак не е наред. Рационалното ми мислене показва благия господин Уотърс да се обявява за хуманист и да плаче едва ли не за милите руснаци, а същите тия мили руснаци смазаха с преса поредния протест. Уот да акшуал фак? И само не си мисли, че няма хора с милиардите да купят Уотърс, който и без това прецени, че тоя път няма да пълни стадиона, ми ще пълни Арена Армеец. А колкото до "Go see Katy Perry" - това е като ти да ми кажеш "Днес не ми се яде пица", а аз да ти кажа "Ами, яж асфалт". Хайде да не ги лашкаме в такива крайности нещата.

#15 futureless 06.05.2018 в 20:16:06

@Kenny McCоrmick Не виждам защо подобно поедение на Уотърс да не е рационално. Преди всичко останало той се води пацифист. А една Русия без Путин, една неавторитарна Русия на либералната демокрация е обречена на провал и разпад. Както демонстрира мандатът на Елцин. И когато най-голямата държава в света започне да се разпада това неминиумо би довело до война от безпрецедентен мащаб. Парадоксално или не, в интерес на Западния свят, а и на целия свят, е в някои държави като Русия и Китай да има авторитарно управление. То е по-малкото зло. Още повече, че обществото в тия държави просто не е дорасло за истински демократично управление и няма абсолютно никакви традиции в това направление.

#16 dedo adji 06.05.2018 в 23:25:23

Обратно е, кенче, чичко Роджър предлага пица на корем, ама на тебе нещо не ти понася. Като не ти понася, хората ти предлагат асфалт, което ще бъде голямо подобрение на менюто ти, няма да го уточнявам, защото съм възпитан. Всичко соросоиди тръбите нон стоп колко по-бедна е матушка Русь в сравнение с великите демокрации, след това изведнъж ги надцакала в наддаването. Роджър Уатърс не е Анджела Дейвис.

#17 morski 07.05.2018 в 10:25:10

Яко цвилят неумните и некрасивите хагаха аман от лижерастия и слугинаж

Новините

Най-четените