Абе, аре бе!

Убийствата стават за секунди. На някой му причернява пред очите, кипва му, изхлопва му дъската и край - забива нож, души, удря с все сила, стреля. Точно в този миг, когато сам става свидетел на нечия смърт, родена изпод собствените му ръце, може би дори не разпознава идването й.

Може би не мисли за следващия ужас, за настъпвашващата вечност, в която завинаги ще е "този, който уби...". И може би чак тогава, когато чуе последното издишване, си дава сметка за важността на една секунда, на един единствен последен миг, в който всичко това е можело и да не се случи.

Точно в този пределен момент физически се ражда убиец.

От убийството на младата Дарина и нейното едногодишно детенце са минали преброими часове и съм наясно, че тези мои разсъждения звучат твърде софистицирано. Да, такива са на фона на нормалната човешка истерия, която двайсет и шестгодишният убиец Викторио предизвика в публичното пространство с потресаващото си престъпление.

Съзнавам цялата ненормалност на този случай - да убиеш жената, с която живееш, майката на собственото си дете и самото него, едногодишното си бебе, е толкова страшно, че мозъците ни отказват да го асимирилат и на преден план пускат емоциите да попият възмущението и ужаса.

Тази обществена реакция е полезна - по нея поне все още можем да маркираме някаква всеобща чувствителност, някаква останала човечност, нещо подобно на съчувствие и размита форма на етически бунт.

В мига, в който престъплението стана информационна новина, скочихме да коментираме. Съвсем логично дойдоха и изводите, наместващи лавата от мнения в пресъхналите корита на обществените критерии за нормалност.

Викторио е подходящ обобщаващ образ за това, както и да го погледнем - излиза от патриотарското българско клише "циганин-престъпник", достатъчно ясно се е демонстрирал като "пазител на традициите и българщината", млад, здрав и с подходящата на образа на начинаещата батка обръсната глава... и въпреки това убиец. Толкова ужасен и страховит убиец, колкото Северин.

Зловещ и неконтролируем, колкото убиецът на Виола, на Венета, на жените от Кюстендил, Сарафово, Браница, Благоевград, Пловдив, Търговище, Трекляново...

Импулсивен, луд, опасен и неразпознаваем като убийците на всички онези двайсет и две жени, които умряха от ръцете на близките си мъже през тази година досега. Георграфията на тези убийства се е разпънала над цялата карта на България.

В този момент, в който пиша този текст, някъде някой замахва да удари една жена, някъде някой заплашва да я убие. И до мига, в който това ще се случи, има точно едно вдишване. Може би ето сега! Само си го представете...

Всяко раждане обаче е предхождано от бременност. Дори и раждането на убиец. Расъл е някъде, катерел се е по катерушките наоколо, имал е детско въображение, играел си е, страхувал се е, плакал е, гушкал се е. Имал е майка и баща, които са го отглеждали и възпитавали.

И после - как така?!

Какво и кога трябва да се е случило, за да се задейства механизма на агресията, да си тиктака там по време на младостта и съзряването му и да експлоадира онзи ден така?! Защо, кой и къде е сбъркал, можело ли е да се спре, как така не сме го забелязали?

И още нещо, от което всички много ни е страх - тези като него ...неразпознаваемите убийци около нас, тихите агресори, мълчаливите мъчители, потайните злодеи... те колко са?

Ще ви кажа. Много са! Това са онези момчета, които пораснаха с примера на мутрите. Които ежедневно виждаха как с една бухалка в нечия глава можеш да постигнеш бързо и сигурно най-работещия инструмент за управление - страха. Които научиха, че скъпата кола, пачките в задния джоб на марковите дънки и дебелия ланец са бронята на съвременния рицар и бяха готови за платят всяка цена, за да могат да си я нахлузят.

Това са децата, които отглеждахме, докато се редяхме на опашки за мляко и хляб и слаломирахме между режима на тока и режима на водата.

Децата на прехода, в който за мъничко повярвахме, че нещо ще се промени и ентусиазирано крещяхме по площадите, докато бутахме хлапетата си в детските им колички. Викторио е едно от тези момчета, които разбраха, че символите на силата са екзистенциално важни, защото иначе няма шанс да е нещо и някой в тази опърпана държавица.

И ето го - станал е охранител. Дали са му пистолет. Сдобил се е с право да бие. Когато се наложи, но в ценностната му система този лакмус не фигурира, защото той е видял, че боят винаги е опция. После си е намерил момиче.

Хубаво момиче, едно от многото хубави, които вървят в пакет с колата, пачката, бръснатата мъжка глава, чалгата, пичовете. Направил е дете. Обичал го е със сигурност. По онзи начин, по който е обичал и нея - собственически, обсесивно, господарски. Така сме го научили. Заживяли са заедно по онзи начин, за който се разказва в чалга клиповете.

Карали са се... от любов. Напускали са се...от любов. Вероятно са се биели, пак от любов.

И от любов я е убил. Нали разбирате къде е ужасът?! Не просто в неконтролируемите емоции, невъзможността да овладява агресията и чувствата си и пълната липса на самоконтрол. Ужасът е в ценностната система.

В онази "нравствена" връзка, която позволява любовта да стои на една линия с убийството, да бъде свързвана с контрол и притежание, с абсолютна убеденост, че в нея има йерархия, чийто връх по право ти принадлежи, защото си мъж. Защото си "пич".

Защото си от ония момчета, с които не можеш да се шегуваш, понеже бухалката за пукане на глави ти е под седалката на колата. Защото на теб мацките не могат да ти поставят условия и да ти "стъпват на врата". Защото винаги можеш да опреш дулото на пистолета във врата на един безмозъчен "бакшиш" и да се опиташ да си пласираш бебето на него, нали си е твое.

Пък и това си е превантивна мярка на един истински баща - да не вземеш да го застреляш случайно, защото нали си  "много див". Такива са пичовете - диви. И затова другите ги е страх от тях. Такъв си си и ти, какво да правиш?! Другите да му мислят и да се съобразяват. Така е устроен светът. Така е в България. Тук, където дори един луд с бебе и пистолет може да ти предлага да спасиш бебето от пистолета, а ти настоятелно да откажеш, защото... ми защото какво ти пука - това не е твоя работа!

У нас ничия работа не е на никого.

"Абе, аре бе" е най-ярката проява на обществена реакция. Трае максимум три дни. В случая с Викторио, Дарина и тяхното бебе ги бройте от вчера. В петък вече ще мислим за уикенда. Топло щяло да бъде, казаха по телевизията.

Ракиено време е. А утре, когато следващият мъж - бял или черен, българин или циганин, млад или стар, див или питомен, патриот или предател - убие жена си, пак ще си покрещим от диваните. Три дена, профилактично, за отваряне на дробове и глътка.

Сега спрете за малко и си помислете за нещо!

Във времето, в което живеем какви ли перфидни, съвършени, бездушни и опустошени бъдещи убийци отглеждаме...

#1 gothic 31.10.2018 в 12:27:01

Само на мен ли ми прави впечатление, че удобно се пропуска един факт - подаденият от убиеца седмица по-рано сигнал за психически тормоз. Образът, рисуван от уважаемата Касимова категорично изключва подобен род действие. Дали пък ако този сигнал не беше заметен под килима от компетентните органи, нещата не биха се развили по друг начин?

#2 TheRock 31.10.2018 в 12:37:53

Ако това ще те успокои, и жена му е подала сигнал за психически тормоз, даже преди него. Каквото и да говоримр станалото - станало. Трябва да се мисли за превенция със строги правила и стриктното им прилагане.

#3 sim4o 31.10.2018 в 12:38:14

Ако имаше Анти Истанбулска Конвенция - АИК - дето да прави невъзможен тормозът от страна на жена - към мъж .. и нещата щяха да са другояче.. Иначе Касимова е права да бие тревога: .. "Начало Newscafe Общество Непълнолетни изнасилиха и убиха 77-годишна жена Непълнолетни изнасилиха и убиха 77-годишна жена Webcafe 26.11.2017, 17:04 .. .. ... Брутално убийство на 77 годишна жена в Провадия. Тя е била убита и изнасилена от двама непълнолетни братя .." -------------------- . .. събота около 21 часа на бул. Цариградско шосе. Двете ромчета нападнали 32-годишна жена и .. ---------------- Трима роми, отвлекли две 19-годишни ученички, са заловени при акция на ГДБОП в плевенското село Бъркач към 14.00 часа днес. -------------------- В деня на побоя баба ми е изнесена на носилка. Изнасят жена пребита до смърт и завеждат преписка за откраднато одеяло. Това е рецидивист, пуснат под гаранция за добро поведение. А те го пускат! Кой е този прокурор? Ако тези топ полицаи не могат да се справят с 3-ма цигани, задържани на място, с какъв друг случай могат да се справят?“ .. недоумява Милена Нейова. ----------------------- Тинка Хаджиспасова беше нападната и ограбена на 31 декември в три часа сутринта. Иван Христов-Ушко, който преди десет дни е излязъл от затвора в Бобов дол за кражба, с мотика разбил металната входна врата на къщата на починалата. Тя се отбранявала, като хвърляла саксии от прозореца, надявала се така да го спре, но не успяла... Жената не можа да издържи двете операции, направени й на главата след жестоките удари, нанесени й от криминално проявения Ушко. След грабежа той се покри в София, където все още го издирват. " ------------------------- "По информация на местните радио и телевизия "999" в центъра на село Завой се е събрала група хора, която настоява за бързото разкриване на извършителите на смъртоносния побой..." ------------------------ Нов случай на пребита и изнасилена възрастна жена е регистрирано в село в област Добрич. Престъплението е станало в село Карапелит. Жертвата е на 77 години. Тя е била изнасилена. След това насилникът е извършил и грабеж на последните 200 лева от дома й. Пострадалата е цялата в синини от нанесения й побой. ... .... окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов, който каза още, че извършителят не е разкрит. В началото на ноември в село Черна, други две възрастни жени бяха изнасилени, като едната бе жертва и на побой. ---------------------------- Група роми от Нова Загора я отвлича преди седмица на излизане от училище. След три дни насилие момичето е успяло да избяга от похитителите си и сега е в дома на родителите си в тежък шок. .."Четирима човека ме взеха от пътя. Бяха с бял бус. Изнасилиха ме”, през сълзи разказва момичето. Майка й обясни, че когато се е прибрала, цялата е била в синини от нанесения побой. По нейна информация изнасилвачите са се занимавали с трафик на наркотици и на момичета за проституция в Германия. .. ---------------------------- Хубавото е,ч е светът е с нас! Българино, вдигни очи! ..."Еврокомисарката по правосъдието, потребителите и половото равенство Вера Юрова (Чехия, АЛДЕ) беше сред първите, които реагираха в "Туитър" на бруталното убийство с думите, че е шокирана и с призив за бързи действия .." --------------------- .." ..шефа на най-голямата политическа група (ЕНП) и претендент за поста шеф на Европейската комисия Манфред Вебер.." ---------------- .."шефът на правосъдната комисия Клод Морайс ("Социалисти и демократи", Великобритания) написа писмо до директорката на Европол с искане да има готовност да осигури експертна подкрепа .... Той дори призова да се разгледа и възможността за създаване на съвместен следствен екип.."

#4 sim4o 31.10.2018 в 12:41:14

Но Касимова е права, че не бива да мълчим .. Айде - на някои хора майките им работят с ромски мениджъри, но ние, останалите? --------------------- .."Вдовиците съседки Радка Митева на 83 г., и Милка Ивановска, на 85 г. ,бяха намерени удушени в къщите си. В устата им били натъпкани забрадки и парцали, ръцете и краката им били вързани зад гърба. Задушени, жените издъхнали в страшни мъки, докато въздухът им свършвал. Преди да нахлуят при Радка, престъпниците умъртвили кучето и с мотика. Под дюшека й намерили 120 лева. При Милка не открили пари - тя била скрила всичките си 110 лв. в буркан в мазето." ------------------ ..".."За пореден път във врачанското село Малорад възрастна жена бе убита заради пенсия. Трупът и е намерен от инкасатор..."

#6 БабаТиТрънкина 31.10.2018 в 13:45:35

Малко данни за убийствата през последните години за България: • Убийства в България през 2014: ----------------------------------- Общо: 141 Жертви мъже: 82.3% • Убийства в България през 2014-2015 г. по пол на 100 хил. души: ------------ Жертви жени 2014: 0.8 Жертви жени 2015: 0.61 Жертви мъже 2014: 1.91 Жертви мъже 2015: 2.21 Данни: UNODC/Eurostat • Убийства в България 2015: ----------------------------- Общо: 129 Мъже: 100 Жени: 29 • Убийства в България 2016: ----------------------------- Общо: 81; Мъже: 59 Жени: 22 Данни: Eurostat

#7 storm 31.10.2018 в 14:09:09

Николов проявява интелект и сияе над простосмъртните простаци коментатори и тролове с това свое прозрение. Нищо не е загубено, докато бодрите представители на острата мисъл все още бродят из България. Николов, абсолютно си прав.. въпреки, че решението на съда в този случай е просто формалност. Интересно ми е само, през какъв мисловен процес си преминал преди да постнеш тези две изречения? Едногодишно бебе е отнесло куршум в главата а преди това и майка му, но теб повече те притеснява възприемането на основни правни принципи като - 'невинен до доказване на противното' от обществото. Сподели с нас, много те моля!!! БабаТиТрънкина - мерси, за утешителната статистика! Няма какво да ги мислим жените и децата убити от мъжете/бащите си, тогава! Те са малко на брой.

#8 explorer 31.10.2018 в 14:24:58

@storm, тъпо е когато подобна трагедия се използва за трупане на дивиденти, удовлетворяване на ниски страсти или избиване на комплекси. Затова има право като система, съд и присъда....а в нашата история имаме и примера на Кочо Чистеменски, който убива жена си, детето си и накрая себе си.

#9 rare case 31.10.2018 в 14:27:23

Малииии........нЕма такъв форум! Само Близ бие по простотия!

#10 storm 31.10.2018 в 14:41:39

Пич, не съм сигурен дали разбирам за какво говориш... Просто останах с впечатлението, от предните два коментара на нашите изтъкнати събеседници, че домашното насилие не е голям проблем и че едвали не се занимаваме с глупости. Нещо конкретно ли имаш предвид, когато казваш, че трагедията се използва за трупане на дивиденти? Искрено вярвам, че подобни теми трябва да се налагат в публичното пространство, защото явно все още много граждани предпочитат да си затварят очите пред проблема. А спекулатори и простаци винаги ще има.. Мисля, че статийката, в стила в който е написана, е достатъчно искрена. А и Марийчето не споделя нищо повече от лично мнение за което има пълно право.

#11 GETI 31.10.2018 в 14:48:26

Защо подобно словоизлияние подмина случая Северин?! За "Абе, аре бе" не знам, ама тук личи, че гранта е най-ярката проява на журналистическа реакция.

#12 storm 31.10.2018 в 14:55:28

хахаха... момент... ти наистнина ли даваш като пример историята на Кочо Чистеменски по тази тема. Голямото заглавие в пресата: Викторио новият Кочо: съдът установи, че Викторио е убил жена си и детето си и се е опитал да се самоубие (но уцелил дървото в парка и от рикошета си наранил кутрето), защото не искал никой от тримата да попадне под лапите на деградиращото съвременно общество и нрави. Още една жертва на системата пич, плийс

#13 storm 31.10.2018 в 15:04:13

Гети Защо си мислиш, че случаят Северин е подминат целенасочено? Ех тези конспиративни теории.. Случаят е различен., освен това, за Северин цяла Европа говори. А дебата за домашното насилие на никого не му е интересен. Кой истински Българин никога не е шляпвал жена си или приятелката си, първи да вдигне ръка! По яко е да си говорим за циганите и как вината за всичко случващо се в България е тяхна. Не, че успорвам проблема криминалноста и циганските гета.

#14 sim4o 31.10.2018 в 15:10:01

1.Уважаваният от всички нас Станишев отново си е мобилизирал войнството - да дудне за Истабулската Конвенция , ама този път са се емнали по-отдалече. 2.Статистиката говори ,че убийствата на жени от съпрузи са пренебрежимо малко сравненинс другите случаи на убийства. Извършител: образование - осми клас или по-ниско , няколко пъти лежал в затвора. Това що го не обсъждаме?

#15 MarkModel13 31.10.2018 в 15:15:20

Касимова НЕ пропуска удобен повод (понякога - и без повод) да сипе хейт върху българския бял мъж. В нейните представи той е дебел и плешив, космат, с потник, мирише лошо, жюли ракия и салата, бие жена си редовно. А - ето - сега и убива. Няма да я чуете, ако това е извършено от циганин. Не може нищо да се добави към тази трагедия. Психопати винаги е имало и ще има. От всички раси и етноси. За съжаление.

#16 storm 31.10.2018 в 15:28:06

Симчо.. аз за домашното насилие като цяло говоря, а не само за това което завършва със смърт. За тази нова концепция измислена от либерастите няма статистика. Едва тази година Българският Статистически Иснтитут се е захванал с изследване на насилието, основано на пола. Това се опитвам да кажа от самото начало.. , за много в България, на домашното насилие (срещу жени и деца) не се гледа като на проблем който заслужава да бъде обсъждан. Само когато някое дете или жена умре, се надига срамежлив вой, но за кратко.. и всички се утешават с мисълта, че бройката е малка имало било повече убийства по други причини хахаха

Новините

Най-четените