Враг до врага

Извънсистемната „Атака" се оказа в ядрото на нещо като нов Коминтерн, само че кафяв. Партията на Волен Сидеров е поканена на „Международен консервативен форум", който е доста радикален и е свикан, за да намери подкрепа за оттегляне на западните икономически санкции срещу Русия.

Да наречеш ксенофобите консерватори не е новост за руската политическа система, обърната с хастара нагоре - там националистът Жириновски води Либерално-демократична партия, а Путин се бори с фашистите в Украйна, но подкрепя фашистите в ЕС.

Поканените на сбирката в Санкт Петербург може да са политически маргинали, проповедници на крайно десни и националсоциалистически идеологии, но всички те се движат с все по-гръмогласен марш из Европа.

И тъй като Москва не може да съществува, без да е опозиция на западния свят, има нужда от глашатаи в тила на „врага".

Например, „Златна зора", трета политическа сила в Гърция, чието основно лидерско ядро е разследвано за създаване на престъпна организация за нападения срещу имигранти. Или предстоящата изборна победа на Марин льо Пен, която обеща да унищожи ЕС и бе обвинена от Мартин Шулц, че получава пари от руски банки.

Крайното русофилство на „Атака" в момента е като сламката за удавника пред задаващи се избори. Тази хибридна партия, замесена с много популизъм, червен сос и лют националистически пипер, най-сетне получи някакво „международно признание", след като дълго време Льо Пен отказваше да припознае Сидеров като какъвто и да е фактор.

Може да изглежда смешно, но след съвещанията в Москва и "наблюдателната мисия в Донбас", „Атака" се озова в една креслива политическа агитка, която рано или късно ще заяви претенции за власт някъде в Европа, в зависимост от щедростта на Щуката. И тук българските избиратели трябва да внимават.

#1 Шамито 22.03.2015 в 19:11:17

Ето такива пристрастни от политическа гледна точка статии рекламират имиджа на Сидеров.Но и най умният си е малко прост.

#9 Rowan 23.03.2015 в 12:08:12

Упс, Иван, има и още една разлика: Русия за разлика от България е способна да се самозадоволява с всичко: от храна – до ракети носители на ИСЗ. Затова няма как да бъде натикана в ъгъла, докато ние не сме излизали от там. Пък за кризата „Русия-Европа: Все повече си мисля, че атаката на УСА не беше срещу Русия, а срещу Европа…

#12 deowin 23.03.2015 в 16:17:46

>Русия .. е способна да се самозадоволява с всичко Че е способна е несъществено, защото нито го прави в сегашно време, нито изглежда вероятно да почне да го прави в близкото бъдеще. Аналогично, на теория ти вероятно си способен на научиш българската граматика. В днешно време Русия е непосредствено способна да задоволява единствено основните житейски нужди на жителите си - храна, вода, топлина. За всяка нужда над това, поне за момента, е зависима от Запада. Може би някога руснаците ще разработят свой телефони, компютри, коли, самолети и всевъзможни други технологии, но в момента всички в Русия масово ползват западните високотехнологични продукти. Погледни, например, с какви самолети превозва Аерофлот. Ще те улесня: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%8D%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82#.D0.A4.D0.BB.D0.BE.D1.82

#14 deowin 23.03.2015 в 19:59:50

>В "световен поглед.инфо" са превели статия от „Форбс” САЩ Това звучи точно като "чух една жена на пазара да разправя какво била казала Меркел". Има ли добра причина да предпочиташ световнонеизвестния и силно съмнителен svetoven.pogled.info пред това да четеш Forbes директно? Тоест, защо предпочиташ да слушаш какво жената от пазара била казала? По-близо до собствения ти мироглед? И, изобщо, какво значение има в случая дали жителите на Крим предпочитат Русия? Жителите на Кърджали и големи части от Южна България предпочитат Турция. Жителите на някой Chinatown в Ню Йорк, Бостън или Сан Фран пък може би биха гласували да станат част от Китай. Е, и?

#17 deowin 23.03.2015 в 21:33:14

>няма как Мх. Няма как. Сега те съветвам да се разходиш из селцата в Родопите и да поразпиташ жителите им дали са съгласни с твоето "няма как". За протокола - аз вече съм го правил, за близо 4 години бая байк изджитках в Родопите докато последно си бях в БГ. Не че има значение - както вече казах, дали жителите на Крим предпочитат Русия или не е абсолютно несъществено в контекста тук. Говорехме за това кои страни все още подкрепят Русия, и Крим беше споменат единствено като очевиден фактор за това - страните, които официално приемат руското анексиране на Крим очевидно подкрепят външната политика на Русия; тези, които официално не признават Крим като нещо различно от неделима част от Украйна явно не подкрепят Русия. От тази гледна точка мнението на жителите на Крим няма никаква стойност, освен да покаже, че тези 2 милиона, които живеят так, евентуално подкрепят Русия, коети би ги направило част от елитния клуб фенове на руската външна политика, чиито единствени други членове са КНДР, Венецуела, Сирия, Куба, Афганистан и Никарагуа. Та, когато с изплезен език въодушевено ръкопляскаш на някоя от двете страни (клубът на изброените по-горе срещу всички останали), все пак имай предвид за кого ръкопляскаш.

#19 deowin 24.03.2015 в 00:27:25

Как беше.. imitation is the sincerest form of flattery. За съжаление няма как да се почувствам поласкан от полуграмотен имитатор. Апропо, чудя се защо точно мен? Ако ще е някой, който мислиш за пълен дебил, защо не имитираш Потника или miki rurk? Или тях ги уважаваш твърде много? Какъв точно е този твой толкова трудно изпълним критерий за квалифициране за имитация, който изпълнявам аз, но не и никой друг? Просто ми е чудно, не друго.

#21 Conspirator 24.03.2015 в 12:59:16

Деосвински,виждам,че периодически се заиграваш с темата за Кърджали и Родопите,сравнявайки ги с Крим и се опитваш да плашиш населението с неосъзнат евроатлантизъм/ама много прости тези българи,бе/. Ако в тези български области имаше нефт или газ отдавана щяха да трещят автомати и да гърмят оръдия. Ако през 1999 година българското правителство не беше затворило въздушната си граница за руснаците отдавна щяхме да си имаме местно ''Косово''. Ако българските правителства/за последните три години/бяха решили,въпреки всичко да се строи ''Южен поток'',моментално щяхме да се сдобием със сепаратисти/терористи/. Явно,не са ти ясни механизмите на ''спонтанното''етническо,религиозно и каквото ти дойде наум разделение и скритите механизми за ескалация.Просто българските правителства са ''послушни''на задоволително ниво и апокалипсисът се отлага постоянно. Сирия е христоматиен пример.Там така силно избухна ''демокрацията'',че пета година не могат да загасят пламъците и. И нещо много интересно/за размисъл/на коментиращите.Изключвам Деосвински,защото той отдавна е спрял да мисли и се е посветил на разпръскване на мозък и мъдрост/евроатлантическа/.Известен ли ви е фактът,че Янукович/бившият президент на Украйна/беше успял да подпише официални междудържавни споразумения за 15 милиарда евро с...Китай,които де факто и де юре щяха да превърнат Крим в автономна икономическа зона на Китай.Строеж на дълбоководно пристанище в Евпатория,прокопаване на 8 километров дълбоководен канал,строеж на най-голямото карго летище в Източна Европа,предоставяне на 28 квадратни километра за екстериториално ползване за срок от 100 години и много,много други геополитически близалки... За тези споразумения няма да чуете нищо,нито в американската,нито в европейската,нито в руската преса,но те си бяха факт,докато не беше извършен преврата в Украйна и споразуменията бяха денонсирани. Забавното в случая е,че докато САЩ и Китай се надхитряха кой да докопа Крим,Русия си го прибра и затвори ''аукциона''.

#22 TheRock 25.03.2015 в 02:16:31

Путин не е фашист. Путин е националсоциалист!!! Моля не бъркайте нацист и шовинист със фашист!!!

Новините

Най-четените