Кой смени думите на Левски

По повод интервюто с Илиян Матеев, председател на Сдружение "Аз обичам България", подело инициативата строеж на Монументален комплекс Васил Левски до Свиленград, Webcafe.bg избра коментар на свой читател, поставящ други въпроси във връзка с проекта.

Още по темата очаквайте на сайта утре.

За мен правилните въпроси не са "Защо на Левски?", "Защо толкова висок?" и "Защо там?"

Въпросите, които ме вълнуват, са други. Защо думите на Левски са променени - на паметник в негова чест? На третия камък не са неговите думи. В оригинал те са: "Ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас заедно за живот и свобода човешка."

Защо пасажът "да пролива кръв с нас заедно" е сменен с "да се бори с нас"? Защо най-важната дума "заедно" е премахната? Нали паметникът трябва да обединява, а не да разделя, поне по думите в интервюто!

Какъв е смисълът да се прави паметник, който да символизира чисти идеи, обединение, справедливост, а думите на самия него да са фалшиви, с променено послание? Как може да почиташ Левски, подменяйки това, което е казал, подменяйки точните му думи?

Какъв е смисълът да се строи паметник на българщината, а българската дума "всекиму" да е изписана погрешно? На другите езици, освен английски, си нямам идея изобщо дали посланието изразява същото! Някой доказан езиковед на турски и гръцки проверил ли ги е?

Как може този паметник да ни обедини, без да бъде политизиран? Как ще бъдат възпряни политиците ни да теглят дивиденти от него? Как ще бъде спрян Бойко да му резне лентата или Волен да врещи на малоумниците си пред него? Как ще бъде използван този монумент от ДПС? Как ще бъдат контролирани събраните пари? Какво ще стане, ако случайно някои от идеолозите му бъде обвинен в нещо неморално, било то истина или не?

Това са въпросите, които ме вълнуват... А не защо на Левски, защо толкова висок и защо еди-си-къде... Дано някой от проекта има отговор на тях, иначе ще опетним това, което уж се опитваме да възхвалим!

#1 Borracho 25.04.2012 в 12:10:08

Е сега, що били променени думите? Ти за политическа коректност не си ли чувал? Променени са за да не се обидят педерасите, негрите, ромите, плажистите със тен, неграмотните, ниските, плешивите, турците, македонците и гърците, за да не слушат думата "кръв" децата че им пречи на развитието. Задаваш вАпрос сАс толкоз много отговори, че който да избереш се ше е верен! Защо? Защото така така учи евро-атлантическата хомосексуална пасмина тровеща земите ни.

#3 Хейтър 25.04.2012 в 15:10:57

Защо са променени ли? Според мен не от политическа коректност, както се предполага по-долу, а от страх и заради манипулацията на и без това простия ни и овчи народ. Променени са, защото на политиците ни не им изнася да имат народ, който прави нещо "заедно"! Променени са, защото няма друго решение за този народ и държава, което да доведе до промяна към по-добро, освен проливането на кръв, а тази кръв естествено трябва да е тяхната! Ей затова са махнати. Иначе не им пречи да направят паметник и да се правят, че почитат някой, който всъшщност биха убили, ако той беше жив!

#4 Falconetti 26.04.2012 в 07:52:23

Хейтър, ти ме уби!

#5 Falconetti 26.04.2012 в 07:56:35

Миле ,тe тoгава Дупавица ще стане по висока от Копитото, да го увеба.,!

#6 Чинчифон 26.04.2012 в 11:14:50

Към тези въпроси бих добавил и един от себе си.Защо името на Васил Левски е продадено като частна собственост на охранен адвокат,който го използва за собственият си футболен отбор?Има ли в Европа друга,толкова примитивна нация,която освирква имената на своите най-светли национални герои

#8 Хейтър 26.04.2012 в 12:46:35

Ми то спокойно може да напишете "Ръката си подаваме всекиму, който желае да пийне по една биричка с нас".

#9 Bobby_gBG 26.04.2012 в 12:50:10

Илияне вземете върнете тогава думата "заедно"? Щото така както сте го написали изглежда че ще се борим един с друг, а не заедно срещу нещо друго. Като искате конструктивни предложения, ето ви един много добър пример: "Ръката си подаваме всекиму, който желае да се бори заедно с нас за живот и свобода човешка"

#10 паяка 26.04.2012 в 12:56:31

Илияне, кога лъжеш - сега ли или в интервюто си пред Фокус?

#12 Belisarius 26.04.2012 в 16:10:33

Уважаеми г-н Матеев, Радвам се, че обръщате внимание на тази дискусия. Аз ни най-малко не искам предизвикването на конфликт, а именно избягването на такъв. Затова обърнах внимание на това, което ми направи впечатление, докато е още само анимирана графика, а не вече завършен проект. За мен заменянето на "кървавата" част не пречи да остане думата "заедно" както виждам смятат и други. В допълнение, Вие също казвате, че това не трябва да се счита за цитат на Левски, но сте променили и текста на първия камък от "Целта ни в България" както е в оригинал на "Целта МИ в България" както го видях на Вашия клип. Не знам от какво е продиктувана тази смяна, но първият път не я споменах понеже имах други въпроси. Сега Ви уведомявам и за нея, тъй като така доста прилича на цитат на някого, говорещ за своите цели. Което обяснихте, че не е. Надявам се съм от полза, а не във вреда в тази дискусия, и единствената ми мотивация да коментирам темата е, че мъж от моя род е основал един от революционните комитети заедно с Левски. От тази гледна точка се надявам да направите всичко възможно да изпипате тази идея, така че наистина да ни обединява и да съответства на идеалите на Апостола. Желая Ви всичко най-добро!

#13 паяка 26.04.2012 в 16:21:34

На паметник на Левски, ако не сложат негова реплика, каквито той има предостатъчно, сентенция на Айнщайн ли ще сложат!? И кой им дава право да го редактират!?

#14 Шебек Хасан 26.04.2012 в 16:40:53

Илияне, имам едно конструктивно предложение. Просто се откажете от този грандомански проект.

#16 nakadetaka 26.04.2012 в 20:03:32

@ Iliyan Mateev Ако не можете да намерите подходящи думи на Левски, а се налага да сменяте неговите (все ми е едно поради какви причини!!!!) значи нещо не ви е наред в организацията още в началото. Сори!

#17 fALLEN 26.04.2012 в 20:53:47

и половин дума да смениш - това вече не е цитат, а преразказ, перифраза или там квото се води. а с тоя "проект" се осрахте до ушите, ще ме извиняваш, особено след изцепката на оная гъска с бутона в гъзъ... малоумници...

#18 fALLEN 26.04.2012 в 20:54:51

диващината на некои хора от вашто сдружение много ми напомня на диващината на разни индивиди кучелюбци и "природозащитници". баси па толкова да нема останал един нормален да подхване нещо подобно у тая държава? все требе да е тор до небето...

#19 Боби Перу 29.04.2012 в 01:07:50

...всичко друго оправихте в България,та монумент на Левски с фалшифицирани думи на това отгоре на майна си гъзина ще вдигате...а не ви ли дойде на грандоманско-профанския акъл,че ако го дигнете там,все едно признавате завинаги че ТОЧНО ТАМ минава границата?А тя всъщност трябва да е МНОГО ПО НА ЮГ?Кретени.

Новините

Най-четените