Руската доктрина на силния

Големият проблем на всички тези режими със силни лидери, водещи политиката на твърдата ръка, е, че покажат ли веднъж слабост, митът за тяхното величие започва да се лющи, докато не се разбие съвсем и (логично) не паднат в крайна сметка от власт.

Владимир Путин доста добре знае този факт и затова периодично се старае да доказва на руските граждани, че е всичко друго, но не и слаб.

Така че не се учудвайте особено на действията на руските военни в Азовско море при Керченския проток. Факт е, че районът е потенциалното ново "бойно поле" в битката между двете държави за Източна Украйна. Там се намират две ключови пристанища, а Керченският мост е един от символите на анексирането на Кримския полуостров от Русия.

Така че този конфликт просто чакаше да се случи. Русия  иска да покаже и на Украйна, и на света, че е достатъчно силна, че да решава какво се случва в региона и да спира всяка чужда намеса (била тя и от държавата, в чиито територии допреди няколко години се намираше това място).

Но все пак този ход беше изключително показен и демонстративен. Ход, който е доста вероятно да доведе до още икономически санкции от страна на Запада и не е като Кремъл да не осъзнава това.

Истината обаче е, че тези действия на Москва, са колкото насочени за външна употреба, толкова и за вътрешна. Защото демонстрирането на сила и решителност на фона на (посочени) външни агресори е коронен номер на Путин, който той не се притеснява да използва.

Последните социологически проучвания в страната говорят за това, че само 40% от руснаците биха гласували за него, а от всички, които биха гласували на избори, 56% заявяват подкрепата си за руския президент. Това е ново дъно в доверието за Путин и управляващите в страната, след като преди няколко години рейтингът му гонеше 80%.

В такива моменти за имиджа на един силен и твърд лидер като него спокойствието в страната е заплаха, липсата на голям враг, срещу когото да се изпробват всички онези оръжия, представени в началото на годината, кара хората да се загледат в реалните проблеми вътре в самата страна.

Пенсионната реформа, вдигаща възрастта за пенсиониране почти до нивата на средната продължителност на живота, вече предизвика мащабни протести. Едни 19-20 млн. от населението на Русия живеят под прага на бедност и едва свързват двата края, докато за средната класа, доколкото може да се говори за такава там, не може да си позволи да спестява пари.

Иначе казано, Русия трябва да е силна и могъща сред останалите държави, за да не се вгледа в собствените си проблеми. Трябва да има външна заплаха, външен враг, който иска да я унизи, за да се обединят руснаците около големия лидер.

Паралелно с това цялото външно присъствие на Кремъл в очертаните райони за влияние (в които влиза и България) е подчинено на идеята, че Русия по-добре от Запада знае какво прави и тя пази традициите, морала и визията за православното християнство и консерватизма от упадъчното влияние на Запада. И тази идея се прокарва както през медиите и множеството канали на руската пропаганда, така и през политиката на Москва.

Самата идея за Русия трябва да е като за мощна и непоколебима държава, която може да се противопоставя на "имперските стремежи" на САЩ, "развращенията" на Запада и "подлите удари" на "слугите им" (да се разбира - по-малките прозападни държави). Проблемът с тази легенда е, че ако не се поддържа с периодични действия, започва да се изчерпва.

Тя се храни от страха на хората, от наранената им национална гордост и от желанието да се видят като велика нация, която може и да няма парите на Запада, но поне има гордостта си и може да запази околните от упадъчното влияние.

Без такива регуларни демонстрации на сила като това в Азовско море (които и сега се тълкуват от русофилски настроените, като заслужен отговор на нарушения на морското право от украинска страна) всичко това пропада.

Истината обаче е, че парите и възможностите, които Запада предлага, винаги ще са по-примамливи от обещанията на Русия за някакво неясно величие в нейна сянка.

Затова и политиката на Кремъл в последните години е насочена не толкова в убеждаване на света, че те самите са велики (макар и това да го има), колкото да се акумулира усещането за това колко лоши са САЩ и Европа - разделяй и владей, но по руски.

Въпросът е, че все някога това ще свърши и този блъф вече няма да минава. Какво ще следва обаче след това е един по-притеснителен въпрос, за който само може да се спекулира.

#1 Dox 27.11.2018 в 23:52:59

На всеки 100 години по-низшите мозъци се организират за атака срещу Русия. Не питайте защо - това все пак са низши мозъци. След като Русия ги нарита и отупа, същите се снишават в следващите 100 години и след това - пак. Ами - низши мозъци.

#3 TheRock 28.11.2018 в 08:48:07

Забравихте какво каза Обама на Путин, нали? Да ви го припомня. Та каза, че Русия е регионален играч и че не е никаква заплаха за САЩ и света като цяло. Доктрината на Русия е да бъде силна сред заобикалящи я слаби държави. А как да ги направи слаби е ясно. 1 Поддържане на митовете за руската култура. 2 Поддържане на митовете за руската религиозност. 3 Създаване на т. нар. "пета колона" в държавите - цели на руската политика и много други способи. Направете връзка между положението на България и връзките с Русия и ще видите.

#4 deaf 28.11.2018 в 09:02:11

Бароне питаш "Какво да се прави?". Най-добре за Русия е да се върне към корените си. Да бъде отново една нормална регионална Свръхсила,(ако може така да се каже),каквато е била през 19-ти век,например. Тогава Свръхсили като Англия не са се притеснявали да станат съюзници на Русия срещу Наполеон,например. Янките пък с благодарност са приемали помощта (в оръжия и пари),от Русия в Гражданската война в САЩ. Да не забравяме и Освобождението на България. Днес Русия на Путин знае само да прави мръсотии на другите страни. То и какво друго да се очаква от КОМУНИСТ като Путин!

#5 GETI 28.11.2018 в 09:51:30

Цитат от пасквила: ''Керченският мост е един от символите на анексирането на Кримския полуостров от Русия.'' **** Крим се присъедини към Русия по законен начин чрез референдум и това присъединяване е далеч по законно отколкото присъединяването на България към ЕС и НАТО. Така че, русофобе, ако имаш някакво отношение към начина на присъединяване би трябвало като положителен начин да посочиш присъединяване на Крим към Русия, и като отрицателен това на България към ЕС и НАТО.

#6 TheRock 28.11.2018 в 09:54:57

Събрали се някакви хорица в Русе да протестират и издигнали лозунга да се създаде ССДР в състав - България, Македония, Белорус, Русия. Ето така се отслабва една държава. https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7169455

#7 TheRock 28.11.2018 в 09:55:55

GETI | 28.11.201809:51 НЕ разпространявай руските лъжи!

#8 dedo adji 28.11.2018 в 10:27:08

Много им боде очите тоя керченски мост. А откога един мост се смята за нещо лошо? Мостовете свързват хората и се разрушават само по време на воина. Последният беше мостът на Дунава в Белград. Има ли някой гащи да обяви война? И какво е лошото на доктрината на силния. Ако си слаб биваш унищожен или подчинен. Имало е няколко опита за подчиняване на Русия и един за унищожаване. Чудно ли е, че руснаците не искат такава съдба?

#10 TheRock 28.11.2018 в 11:04:01

Единственият начин България да се превърне в просперираща е, да се отървем от руската и турската намеса във вътрешните ни дела, и Отечеството ни да стъпи твърдо на европейския път на развитие! Русия обаче не иска България да води своя политика, народът й да живее по-добре и затова ни е обявила хибридна война, и понякога загатва, че ако се наложи, ще ни „освободи” трети път, тоест отново ще ни окупира.

#11 Shotgun Predator 28.11.2018 в 12:03:39

Как се наежват руските тролове, тц, тц, тц. Даже един пита какво лошо има в политиката на силният. Ами лошо е. Политиката на силния е отричане на божественото. Тя е най-безбожното нещо което съществува на този свят, пряко следствие е от източника на всички грехове, злоупотребата с власт. Това което съм написъл, няма как да го разберете. Смешното е, че ако се четеше повече Достоевски в Русия нямаше да са толкова зле. От един народ от пияници какво да очакваш.

#12 TheRock 28.11.2018 в 12:47:00

Във връзка със задържаните от Руската федерация украински кораби и моряци в предаването на Коритаров “Свободна зона” вчера Валери Симеонов подчерта, че тъй като хиляди руснаци са си закупили имоти и живеят по Българското черноморие, трябвало “МНОГО ДА ВНИМАВАМЕ!” За разлика от “съзерцателния” ни премиер Борисов, който вижда само лодки и платноходки по морето ни и затова лично на него отдавна не възлагаме никакви надежди за адекватна на тревожната ситуация реакция, Симеонов е по-прагматичен политик и искам да го запитам какво разбира под “трябва много да внимаваме” ?! Да стоим и да наблюдаваме как руснаците хазяйничат по черноморието ни и постепенно, формирайки анклав след анклав, превземат територията ни, или пък да пишем сигнали до службите, които по правило остават без последствия, все едно да чакаш от умрял писмо, или, все пак, изпълнителната власт да вземе някакви ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ: да експулсира обратно във великата им родина онези руски граждани, които не отговарят на критериите за “постоянно пребиваващи”, т.е. нямат реален бизнес и бизнес инвестиции у нас, защото на всички е ясно, че руснаците, заселили се в България, НЕ СА РАБОТНА РЪКА, те са предимно перачи на мръсни пари чрез закупуване на недвижима собственост у нас или криминални типове, които влизат в контакт с местната престъпност и правят опасни ОПГ-та “джоинт венчъри”. Тези руски анклави у нас са изключително удобен платсдарм, основание за открита въоръжена агресия на путиновите зелени човечета и “частните” им армии, които открито заявяват, че там, където живеят руснаци било Русия и те трябвало да я защитават. Трябват ли ни тези в България?

#14 dedo adji 28.11.2018 в 13:52:33

... Даже един пита какво лошо има в политиката на силният. Ами лошо е. ... Един пита, а един хищник с чифте не може да отговори друго освен "ами лошо е". Щом го смяташ за толкова лошо, смени си аватара. Хищникът е насилник, който яде слабите и кротките.

#15 deaf 28.11.2018 в 14:09:22

Дъ Рок, вероятно не знаеш,но преди към стотина години в един от най-българските градове Перник масово са се заселили руснаци-белогвардейци,бягащи от Октомврийската революция. Те са били толкова бързо и напълно асимилирани от перничани,че днес мнозина от тях дори не знаят,че са потомци на руснаци-белогвардейци. Но данните се пазят в архивите. Така че спокойно! След 50-100 години днешните руснаци у нас също ще бъдат претопени в българският национален котел. България е доказала през вековете,че умее да "поглъща" чужди народи и етноси. Путин не може нищо да направи на България,защото тя е член на НАТО и ЕС. Но дори и да не беше,Запада никога няма да позволи на Русия да откъсне части от нея. И никога досега не го е позволявал.

#17 Уточнител 30.11.2018 в 21:11:00

РУСКАТА КОЧИНА бавно и неумолимо се насочва към мястото, където гният останките на СССР. Никой не може да я спаси, дори и домораслите ни русофили/барБарони

#18 Уточнител 30.11.2018 в 21:22:12

ЦЕЛАТА РУСКА ФОРУМНА ГРУПИРОВКА се възбуди и се хвърли на барикадата в защита на Севертия хаганат. Нормално. Изглежда сичките такива са деца/внуци на АБпФК(антибългари-разбойници и жалки слуги на московците) и просто си защитават класата. По настървението им се познава. А може пък некои да са деца/внуци на Слугите на АБпФК...

#19 sim4o 07.12.2018 в 16:16:28

1.Уточнителче, Единна Русия е дясна партия! Май ТИ си син на АБПФК, щото все вееш знамена и се лютиш на десните в Русия? И я се спри, за момент, да говориш за някакви си ТЕ , а отговори на всички нас, на форума, където сме приятели, що ТИ си все вторачен на североизток - към Русия и що си със сърп и чук под мишка? Знам какво ще кажеш "абе ще ходя да кова едни гвоздеи на вилата- та са съм чук, а сърпа го взех за да си разчистя тревата.." Нека приятелите тука, преценят думите ти .. 2..."като това в Азовско море (които и сега се тълкуват от русофилски настроените, като заслужен отговор на нарушения на морското право от украинска страна) .." -------------- А как ли нерусофилски настроените, тълкуват подобни прояви? Иначе ей ги русофилите, искат правилата за корабоплаване да се зачитат. Що тъй правят тез хора??? Ето пример с кораб - "Илинден" .. не е спазил разпоредбите. Вижте колко русофилско е решението на съда : ... " На 5 юли миналата година Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими в процеса. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор." Ето и случай от 1964 американски съд: "26 ноември 1964 г. В Атлантика се сблъскали два голямотонажни кораба – израелският трансатлантически лайнер Shalom и норвежкият танкер Stolt Dagali. Корабокрушението станало на около 20 мили от американското крайбрежие. Лайнерът се движел край бреговете на щата Ню Джърси с 600 пътници на борда. Танкерът с товар от животински и растителни масла държал курс от Филаделфия към река Хъдзън. Форщевенът на „Шалом” се врязъл в корпуса на „Столт Дагали” и разсякъл танкера на две. Кърмовата част, в която се намирало машинното отделение, потънала след няколко минути, а носовата – с дължина почти 100 м – останала на вода. На свой ред лайнерът също получил значителни повреди в носовата част. При сблъсъка 33-а норвежки моряци били изхвърлени в морето. Загинали 14 човека, намиращи се в кърмовата част на танкера, а петима човека изчезнали безследно..." Има вина на капитана. Русофилският съд решава глоба, лишаване от капитански права и затвор. Хора бдете! Щом и в САЩ има русофилство - изгоряхме ...

Новините

Най-четените