Гръцка изборна трагедия

След като претендират, че са я измислили, гърците показаха самочувствие да заплюят демокрацията в лицето - избраха радикална лява партия със силен руски уклон да ги управлява и изстреляха неонацистите от „Златна зора", чийто активисти основно пребиваха имигранти по улиците, като трета политическа сила. Представете си все едно „Атака", ВМРО и Боян Расате да управляват.

Вече официално може да кажем, че не сме най-заблудените избиратели в Европейския съюз.

Гърция е известна със своето бунтарство, но този път май прекали - и то напълно ненужно, защото младият и харизматичен Алексис Ципрас, лидерът на СИРИЗА, много добре знае, че Брюксел нито ще опрости дълговете на страната (175 на сто от БВП), нито ще отстъпи на йота от програмата за реформи, която предишното коалиционно правителство доведе почти до край.

От другия край на барикадата са правителствата от еврозоната, страховитата Ангела Меркел, омразният Международен валутен фонд и стиснатият Марио Драги, докато милионите симпатизанти на СИРИЗА, изморени от шестте години икономии и съкращения, явно наивно вярват, че договорите с Тройката могат да бъдат фиктивни като плащането на данъци в тяхната родина.

Че незнайно как ще се намерят пари, за да се върнат пенсиите и заплатите в държавния сектор на нивото отпреди кризата. Че с магическа пръчка 25-те процента безработни отново ще имат препитание.

Или са много добре заблудени, или просто искат да натрият носа на европейците. Доколкото могат, колкото да ни задминат по глупост.

#4 Ataman0 26.01.2015 в 03:15:02

Гърция защити историческото си наследството:свобода,демокрация,социална справедливост и взаимопомощ!А ти Българино ,донеси ибрика и се заеми с това в което си най- добър-с поредният велик Гъз ,този път на Запада и Америка......

#5 Rowan 26.01.2015 в 06:34:17

Вече на много хора им се иска, „демокрацията“ да бъде забранена. Иначе Гърция е класически пример, как опитът за подчиняване на една държава чрез задлъжнялост, тласка хората към крайни решения. Да припомня, щото май паметта е изчезващо заболяване и мнозина са ваксинирани срещу нея, Хитлер набира популярност, заради свирепите репарации наложени на Германия от Франция и Англия. Светът се управлява или от глупаци, или от хора, тотално зависими от шайка свръх-богати идиоти, на които им се иска да контролират всичко. До година – две очаквайте шоуто в Украйна – страната най-смело набираща дългове към момента. Когато заемодателите поискат подчиненост, ще стане весело, а Донецк ще ви се струва, като махленска свада.

#8 янаки 26.01.2015 в 10:05:14

Гръцката изборна трагедия, защото няма съмнение, че тези хора, включително от „Златна зора” няма да искат, а и няма да могат, да извадят Гърция от икономическата пропаст,която не е изкопана от тези хора, които излязоха „начело” вчера, а от други сили извън Гърция и на техните помагачи в Гърция. Много е странно, че към един световен форум, икономическият форум в Давос, има толкова малък интерес. А там, за първи път, както ми се струва, се търсят причините за световната икономическа криза не в маложажни и странични случайни фактори, а в самата същност на неолибералния капитализъм. Големите пари, огромните състояния се правят през последните десетилетия главно не по пътя на класическия капитализъм пари – стока – пари + печалба, а чрез преместване на едни пари от едно място на друго място, или ако щете от джобовете на едни, в джобовете на някой друг. Обедняването на отделни хора, а и на цели държави е в резултат на дейността на финасово-застрахователният сектор от световната икономика. Заемо-лихвеното заробване на хора и държави е хранителната среда за пръкването на популистки националистически, откровено фашистки и болшевишки партии. Но те, както и нацистите преди 80 години са продукт на безумната политика на хората, в ръцете на които са световните богатства.

#10 boron 26.01.2015 в 11:37:43

Световната взаимно-свързаност на материални , интелектуални и финансови потоци почти обезсмислят изборите където и да било , понеже рамката от евентуални управленски решения е крайно тясна. Въпреки това победата на СИРИЗА , освен сигнал за прекрачени общочовешки граници към днешна дата е и ултиматум за нови правила . Толкова искрено и разбираемо. Авторът и нему-подобните дребно-душици трудно биха разбрали значимоста му.

#11 Kozlova 26.01.2015 в 11:43:16

Умна статия, глупави коментари. Кликването на минусчета да започне сега!

#13 скучко 26.01.2015 в 12:34:35

Е,ееех Мирославе! Друго си е като заплющят тъмно сините байраци и лозунги на "Обединената десница" по жълтите павета! Те тва е демокрация! А не разни леви, полудесни и пр. измислени герои. "12 Dimitar Stamboliyski | 26.01.201512:01 Козлова, уви, трябва да те подкрепя за коментарите... Явно наш'те заплатаджии на държавна ясла това им е мечтата - Гречки заплатки и никой за нищо да не ги бара. На байологический язик - паразитизъм... " Ми то откак се помня, колко по- десни идат на власт у нас, толкоз повече и апетити за хранилката "Държавен бюджет". Като гледам как партийния електорат и актив преливат от едни( губещи) ,към други (очаквано печеливши) партии- не ще да е само заради едната идея!

#14 Nikkor 26.01.2015 в 12:35:26

Статията казва абсолютни истини. Разни необразовани, неграмотни, безработни левичари, които нищо ново не научиха и нищо старо не забравиха, коментират едни пълни глупости по-долу. Колкото и да ви повтарям няма да си седнете на задниците и да прочетете едни книги по икономика, че белким излезете от тоя речитатив на пълна некомпетентност облечена в "социални" и антикапиталистически фрази. Това че никой няма да им опрости дълговете, както и онова че няма как половината гърци да бачкат на ужким в държавната администрация и да получават предишните си заплати е нещо за което елементарна математика е достатъчна. А и отгоре на това да не си плащат данъците .Две и две е четири и толкова. Бойчо и Янаки, абе вие сте направо безнадежден случай. Ако смея да попитам какво ви е бразованието? Какво работите ? Да не би да стоите пред компа по цел ден и да гледате "Зайтгайст" а?

#17 John Smith 26.01.2015 в 13:15:35

Ся...Другари, ясно е ,че сте идиоти и си нямате и на идея какво става, но понеже съм с добро сърце , искрено Ви съветвам да научите английски и да четете големите Умове в оригинал. Заповядайте http://www.nytimes.com/2015/01/26/opinion/paul-krugman-ending-greeces-nightmare.html?ref=opinion&_r=1

#18 John Smith 26.01.2015 в 13:20:35

До Г-н Никор , дето чете книги по икономика....сигур в чел и изследването "Growth In A Time Of Debt " .... http://www.cross.bg/ikonomii-rogof-strogi-1449520.html#axzz3PvEHSWfi

#19 Art Pepper 26.01.2015 в 14:00:09

Каква ли политика ще предприемат към стотиците хиляди мюсюлмански бежанци, които наводниха Атина, Солун и островите, особено тези до турския бряг... Все пак са леви, но дали и за бежанците ще са така социални, като знаем, че гърците никак не им се радват.

#20 Conspirator 26.01.2015 в 14:25:34

Кой ли си спомня,че всичко започна с едно американско финансово цунами през 2007 година?Тогава за кратко време се оказа,че огромен финансов ресурс в евро изгоря като стари вестници и евтините пари бяха заменени светкавично със скъпи,недостъпни пари.Който е искал заем в периода 2007-2011 година в Европа е разбрал моментално за какво става въпрос. Разликата в подхода спрямо финансовата катастрофа стана очевиден още на следващата година.В Щатите завъртяха печатницата/финансови улеснения/,докато в Европа преминаха към рестриктивна финансова политика и чак в началото на 2015 година се решиха да завъртят печатницата,чрез така наречените количествени облекчения. Симптоматично е,че Гърция винаги ''гърми''в най-неподходящия момент,за да нанесе поредният удар по европейската парична единица.В този смисъл ми е много интересно КОЙ владее медиите в Гърция/вестници и телевизия/,защото без шумна,много добре организирана и доволно заплатена предизборна кампания никакъв политически субект не може да влезе дори в парламента.

#21 AlahAkbar 26.01.2015 в 14:27:00

Ровъне, има разлика в нещата. На Гърците не са наложени репарации, те са победители уж и в двете световни войни. Те са взели пари на заем, които са изплюскали или откраднали. Сега не само не искат да ги връщат, но и не желаят да работят. Защото така им изнася.

#22 Nikkor 26.01.2015 в 14:45:38

Джони глей ся. Пол Кругман го чета по-често от тебе. И тряа ти кажа следното : Той е точно от тея дето за последните 20 години не спряха да повтарят как държавата тряа да харчи, харчи, харчи дорде в икономиката не остане ни един друг субект освен нея. И видиш ли тогаз ще настъпи благоденствието и вечния растеж и вси ще имат работа и вси жени ще са красиви и вси мъже ще са щастливи. Даже нобела му го дадоха за едни работи де ги е написал преди двайсе годин. Само дето на гърците хала е поради едни други причини, не циклична криза или рецесия, а безумието на тамошните управляващи де изхарчиха за 10 години пари дет се харчат за 20-25, като при това даже не можаха данъчна администрация да си спретнат, че малко от малко да си събират данъците. Пълна управленска немощ и престъпно безхаберие. Пък и хамериканците си емитират сами паричките в които все още светът има доверие. Що се касае до това как Европа не печата пари кат гербови марки...ами някой ще се вгледа ли малко по-широко, че да види как в северна Европа има едни държави с балансирани бюджети и тих, устойчив просперитет.

#23 Conspirator 26.01.2015 в 14:54:54

Здрасти Фрида/Nikkor/,изказът ти е неповторим.Радвам се,че отново си в ''Кафето''да радваш мало и голямо.

#24 Rowan 26.01.2015 в 15:00:13

AlahAkbar, какви са гърците не споря. Нито ги харесвам, а още по-малко твърдя, че тези избори ще ги изведат на хубаво. Твърдя, че сметките на онези, които щедро даваха заеми на Гърция за да я контролират, няма да се сбъднат. Просто някои народи не търпят да са под чужда власт и някой отвън да им казва, какво да правят. Твърдя, също така, че колкото и назад да върнат гърците заради тези избори, пак ще са по-добре от нас. Просто защото там народът не търпи чуждопоклониците. Защото и най-безумното управление на една страна е по-добро от най-разумното ЧУЖДО управление.

Новините

Най-четените