Учителко любима, за цветята им прости

Да купиш букет цветя за първия учебен ден или да дадеш същата сума за добра кауза? Не изглежда като най-сложния избор на света.

Но не и ако попитате (някои от) цветарите в Казанлък.

Една малка, регионална история постепенно привлича внимание и в по-големи мащаби (чрез Facebook, разбира се), тъй като повдига общочовешки въпроси.

Всичко започва с Даниела Драгиева - учител с четвърт век опит, която работи в основно училище в Казанлък. Местни медии съобщават, че на 20 август, при екскурзия в Швейцария, жената получава сърдечен пристъп и от тогава се намира в болница в Женева. Роднините й нямат нужните средства, за да я приберат обратно в Казанлък, където да полагат необходимите за нея грижи.

Тук идва идеята вместо букети за учителите за първия учебен ден, които букети до седмица и без това ще са в боклука, родители на ученици в града да дарят предвидените за цветя пари в специални кутии, за да може г-жа Драгиева да се прибере у дома. Училищата в града застават зад инициативата, която вече е прилагана на много други места в страната с различни цели.

И има защо. Качеството на идеята "дарение вместо цветя" се крие в това, че тя се съобразява с финансовите възможности на най-голям брой семейства на ученици и не изисква допълнителна инвестиция.

Дава се възможност за свободен избор на родителите как да похарчат вече предвидени средства от семейния бюджет, без значение в какъв размер са те. Принуда няма, има призив, а решението как да постъпи е оставено на всеки родител.

Но в този случай идеята среща отпор. Цветарите в града не са съгласни, защото подобна кампания проваля един от най-слънчевите дни от годината за техния бизнес. И ако за секунда човек се постави на тяхно място, вероятно поне в малка степен ще разбере недоволството им. Понякога обаче то трябва да си остане вътрешно.

Пред местната телевизия "Пресс" обаче три от цветарките гласно изразяват своето недоволство*, при това „от името на всички цветари" (дали?). Те са "обидени" от "агитирВането" да не се купуват цветя. Било несправедливо, имало други начини, не било необходимо те да "страдат".

Но какво ли имат да кажат г-жа Драгиева и нейните близки по темите за "страданието" и "справедливостта"? Или всеки друг, изпаднал в подобна ситуация? И щяха ли цветарките да мислят така, ако те или техни близки бяха тези, за които са предназначени кутиите в училищата? Просто питаме.

И самите цветари питат, но техните въпроси са в друга насока. "Какво ще му бъде обяснено на това дете?", пита пред камерата загрижена за традицията цветарка, малко преди нейна колежка да обясни, че при подобен случай не трябва да се "ощетява даден бранш". Ами, да видим…

На детето например може да се обясни, че традицията, каквато и да е тя, не трябва да пречи да бъдем по-добри хора. Нито че нечий бизнес стои над морала.

Че животът и здравето са по-важни от всичко материално - от цветя, пари, играчки. Един ценен урок, който всеки родител колкото по-рано даде на детето си, толкова по-добре. Да го научи на съпричастност. Да го научи на отзивчивост. Да го научи да дава, вместо само да иска. Да му помогне да изгради своя морален компас и да разграничава „правилно” от „грешно”.

Важен урок, ако не искаме да расте поколение на вълци-единаци. Ако искаме да сме общност, а не сбор от единици, които нямат нужда от демони в ада, защото сами се дърпат обратно в казана. Онова клише, чиято истинност такива случаи доказват.

Но очевидно подобни уроци не винаги биват дадени навреме или просто времето и живота правят така, че човек да ги забрави. По думите на една от цветарките цялото дарение "едва ли не ще дойде от" самите тях. Очевидно в техните очи родителите нямат право на избор - вече е предвидено в чии джобове трябва да отидат парите им. В името на традицията! В името на бранша!

„Да се откажат от маникюр! Да се откажат от прическа! Да се откажат от интернет!”, гласят останалите цветарски призиви. И ти се иска наистина да нямаш интернет, защото така нямаше да станеш свидетел на цялата тази история.

Търсенето на пазара за цветя в Казанлък изглежда не оправдава предлагането. И не става дума само за търсенето на цветя, но и на съпричастност. На доброта, ако щете.

Ако човек погледне новинарския поток от Казанлък през последните дни, впечатление ще му направи и грозния контраст на тази ситуация с друга история от града - за младо семейство, което, по примера на други, е решило да поиска от гостите на сватбата си не цветя, а дарения за кауза.

Подобно поведение трябва да бъде овладяно овреме, така че цветарите спешно трябва да се задействат. Чакаме обяснения колко важна е традицията на сватба да се подаряват цветя и как булките вместо това могат да се откажат от прическа или маникюр.

Нека бъдем реалисти - това, че всички училища в Казанлък са застанали зад каузата за помощ на г-жа Драгиева, не означава, че всички родители щяха да оставят детето си без букет на първия учебен ден, без значение дали щяха допълнително да дарят средства за каузата или не. Търговците щяха да изкарат пари - може би не толкова, колкото са искали, но все пак повече от почти всеки друг ден през годината с изключение само може би на 8 март.

От тази гледна точка, решението да застанеш пред камерата на местна медия и да говориш за справедливост и своето страдание може би не е най-добрата рекламна стратегия. Както личи и от коментарите по темата на родители, които едва след като са гледали видеото са се отказали от това да купуват цветя.

Ето още един урок за децата на Казанлък, който се събира в старото "каквото повикало, такова се обадило".

 

* Видеото с цветарите можете да видите тук.

#1 Шамито 14.09.2019 в 17:23:29

В дезертирала държава се превърнахме във фейсбук просяци.

#2 futureless 14.09.2019 в 18:08:14

Доста тъжно... ОК, букетите са еднодневки, които утре отиват на боклука, но също така са и символ на празник, тържество и засвидетелстване на уважение. Защо трябва изборът да е между това да зачетеш празника или да дариш? Ако тръгнем по тази логика защо наистина да не се откажем и от всички останали еднодневни луксове в живота ни в името на по-висшите цели? Не, че от това световната мизерия ще намалее...

#3 AlexTheEvil 15.09.2019 в 07:19:59

Тия смотли със цветята какво се правят ? Иначе всички много се радват като по абитюрентските еди си кой клас решили парите за рокли и костюми да ги дарят , а и нещо не съм видял шивачите да протестират

#4 Дракон с кисело зеле 15.09.2019 в 12:38:55

Уф, хайде стига глупости, ако някой иска да дари пари на някого, нека го направи - обаче цветарите са прави да недоволстват от кампания, която може да ги лиши от най-сериозния доход за годината. Лесно е да говориш как материалното не е важно, когато от това материално не лишават теб и децата ти. Какво ли ще си помисли Биров, ако шефът му реши да го пусне в неплатен отпуск, за да дари заплатата му за благотворителност?

#5 SilvioGesell 15.09.2019 в 18:25:11

Екскурзия в Швейцария? Нямат пари да я приберат, нещо не ми е ясно какво става тук но предвид че 50+% доходите на хората отиват за някакви форми на данъци, съм против всякакви кампании за благотворителност. Като измре частния бизнес и пари за у§ителски заплати няма да има...

#6 Dox 15.09.2019 в 23:47:51

Това е един от редките случаи, когато съм съгласен напълно с идеята на статия, публикувана тук. Браво на учителите, браво и на учениците и на родителите им! А частният бизнес - да го духа /без извинение/. Никакъв бизнес не трябва дори и да се споменава, когато става въпрос за морал, за съпричастност, за хуманни и въобще общочовешки ценности. В такива случаи "бизнесът" трябва да бъде не след, не на второ място, не най-долу, не на дъното, а изобщо да го няма. С тази случка, става ясно колко далеч са българите от западната матрица и най-вече "бизнесмените" им. Въпросните български "бизнесмени" явно са убедени, че хората са им длъжни и са длъжни да купуват боклуците им. Те много обичат да реват за "пазар" и по-малко държава, но изглежда, че въобще не са наясно какво означава "пазар". Да им кажа, та белким се научат - това означава две страни, едната от които предлага нещо, а другата има пълната свобода да купи това нещо или да не го купи. Запомнете, че тази друга страна НЕ Е ДЛЪЖНА да го купи. Тя има пълната свобода да решава какво да прави с парите си. Това е първият етап от една пазарна сделка. Ако другата страна реши да купи, чак тогава идва ред на вторият етап - от кого да купи и на каква цена. Толкова по въпроса. Но, на нашите пишман-частници това не им харесва, и по тази причина въобще не се свенят да не плащат оскъдните заплати на работниците си, а вместо това да ги бутнат като рушвет на някой дупедат, който да прокара лобистки закон и да задължи поголовно населението да плаща за някакъв боклу.., пардон ... продукт или услуга. Примери за това имаме достатъчно А Силвио Геселшафт, пардон ... Гешефт, седнал да ми обяснява, че едва ли не, ако изчезнел бизнесът нямало да има пари за заплати на учителите. Нищо подобно. Точно обратното - хората са бедни и нямат пари именно заради наличието на частен бизнес у нас. А той, както е видно от последните 30 години, е вреден за обществото. Именно заради поне 80% от този вездесъщ, т.нар. "частен бизнес", хората не получават заплати по 3 месеца, а на някои места и по шест месеца. Не само това, ами и данъците от въпросния "бизнес" никога не са превишавали 25% в приходната част на бюджета. Останалото го плащат хората, под формата на ДДС, акцизи, данък общ доход и някои други. Именно заради частния бизнес държавата ни се срива все повече и повече. Искрено пожелавам не само на цветарите в Казанлък, но и на всички "частни бизнесмени" - да фалират възможно най-скоро! И знаете ли защо? Защото го заслужават. Те не са полезни с нищо за обществото. А Баба Ванга навремето казваше: "Моля ви, не ми подарявайте букети с цветя! Не ги харесвам. Напомнят ми на отрязани детски ръчички". И си е така, наистина.

#7 Дракон с кисело зеле 16.09.2019 в 12:02:36

Резидентният червен трол дойде да се съгласи със статията. От това по-сигурен знак, че статията е в грешка, просто няма. Доксчо, хайде като си говорим за съпричастност, да се замислим, съпричастно, нали, за цветарите в един провинциален град, набутали се с допълнителни разходи и допълнително време за букети за първия учебен ден, за да се започне кампания "Не им давайте пари".

#8 Dox 16.09.2019 в 12:34:22

Ха!? Така ли бе, Пиле със зеле. Ами да не са се набутвали. Аз ли съм им виновен, че са се набутали? Рискове има за всичко. Ами да са ги взели пред вид и да са си заделили пари с буферна цел. Так се прави, но не и от българския "частник". Когато стане дума за бедни, за пенсионери с мизерни пенсии, в такива случаи какво отговаряте ти и подобни на теб тролове - ами да са си заделяли пари за черни дни, мен какво ме интересува това и все подобни "тези". А сега си седнал да ми ревеш за съпричастност. И към кого? Към български частници, които не само, че никога не са били съпричастни, ами даже се гордеят с тази си несъпричастност. Каквото повикало, такова се обадило. Хайде сега сиктир! Да фалират и ако може - по-бързо. И запомни - българин за частник не става, въпреки, че се напиня. Това, че не става, по принцип не е лошо. Просто трябва да се използва с позитивна цел.

#9 Дракон с кисело зеле 16.09.2019 в 12:47:59

Как точно ще вземеш предвид риска някой да започне кампания против бизнеса ти броени дни преди най-натоварения ден?

#10 Дракон с кисело зеле 16.09.2019 в 12:49:04

Когато стане дума за бедни, за пенсионери с мизерни пенсии, в такива случаи какво отговаряте ти и подобни на теб тролове - ами да са си заделяли пари за черни дни, мен какво ме интересува това и все подобни "тези". --- Мен кога точно си ме виждал да пиша нещо такова, ако не е тайна?

#11 explorer 16.09.2019 в 14:05:23

Границите на нашата свобода стигат до там, където тя се превръща в несвобода за друг(и). В курса на парично-стоковите отношения стигнахме до там, даровете да се остойностяват в съответната валута. Честно казано за мен това е форма на упадък. Ако някой иска да дари или да допринесе за някоя благородна по неговите разбирания кауза, нека го направи със собствени средства. Другото е лицемерие.

#12 Dox 16.09.2019 в 15:33:02

Пилето със зеле написа: "Мен кога точно си ме виждал да пиша нещо такова, ако не е тайна?" ----------------------------------- Не мога да ти отговоря, защото не съм някой агент, дето да снима, копира и пр., та след това да размахва доказателства. Но я си препрочети постовете поне под тази статия. Отношението ти към учителите, децата и родителите им е отрицателно, докато към цветарите - положително-съжалително-умилително. Ти къде видя кампания против цветарите? Кампанията е за да се помогне на жена в затруднение, поради което учители, деца и родители са решили да използват собствените си пари /подчертавам - СОБСТВЕНИТЕ, ТЕХНИТЕ СИ, които едва ли са много, защото става дума за Казанлък, а не за София, кв.Драгалевци/ за да помогнат на една болна жена, вместо да ги похарчат за цветя, които наистина до седмица ще са увехнали и на боклука. И ти виждаш в това "кампания" против някакви частници!?!?! Ами съжалявам, но на света има далеч по-важни неща от частниците и техния "бизнес". Е, според теб нямам ли основания да те причисля към хора на НЕсъпричастните? Според мен имам достатъчно, за това не се хващай за конкретни думи. Спасението ти не е там. Колкото до това - как щели да вземат пред вид риска - ами това си е техен проблем. Нали гледаш по телевизията, с какво задоволство казват на някой, дето бурята му отнесла покрива - "Ами да си се застраховал бе, кво ревеш сега". И си умират от кеф, как оня ще се мъчи, защото е пенсионер с пенсия от 230 лв. и дори и да иска да се застрахова, няма пари. А подобни рискове /като тези на цветарите-великомученици/ може да се предвидят, дори и без да се прибягва до статистико-математически модели. Като видят, например, колко в повече над средното е оборотът им в такива празници, може да си направят груба сметка, колко да заделят като буфер, ако нещо провали продажбите. Ама това означава да не опукват цялата печалба. Ами да, точно това означава. Това е и едно от многото неща/отговорности, включени в понятието "частник".

#13 Дракон с кисело зеле 16.09.2019 в 15:59:30

Отношението ти към учителите, децата и родителите им е отрицателно, докато към цветарите - положително-съжалително-умилително. --- Печелиш ли нещо, като лъжеш толкова нагло и очевидно?

#14 паяка 16.09.2019 в 18:56:17

"...Даниела Драгиева - учител с четвърт век опит, която работи в основно училище в Казанлък. Местни медии съобщават, че на 20 август, при екскурзия в Швейцария, жената получава сърдечен пристъп и от тогава се намира в болница в Женева. " Разумният човек, който тръгва на екскурзия, особено в чужбина, сключва застраховка "Помощ при пътуване", която е нищожна сума, а покрива разходите точно при такива инциденти. Ако госпожата е част от организирана група от туроператор, то вероятно има такава застраховка. Ако е самостоятелно пътуваща и не се е сетила или е решила да икономиса 15 лв. , е сгрешила много.

#15 Dox 16.09.2019 в 19:45:22

Пиле със зеле, Въобще не лъжа нагло и очевидно. Сам можеш да се убедиш, като си прочетеш твои постове с номера 4, 7 и 9, от които се вижда с невъоръжено око, как си се зажалил за горките цветари в провинциалния град, срещу които "започнали кампания". Ти да видиш! Но ти, за да няма повече недоразумения, отговори на простичкия въпрос - в случая на коя страна си - на цветарите или на учителите, учениците и родителите им? Хайде, отговори. А ако жената наистина е сбъркала, като не си е направила застраховка, както предполага Овцата, какво - да я оставим на произвола на съдбата ли? Така ли трябва да се "наказва" всяка грешка от подобен род? Ако някои действително мислят така, значи вече яко са изтрещели. Самият спор, който се води е дълбоко извратен. С какво усещане и възглед за света ще останат учениците? И какви хора ще бъдат един ден - непоправими егоисти.

Новините

Най-четените