Как ще си тръгне Специалния?

На въпроса дали обмисля да напусне Реал, Жозе Моуриньо отговори, че... всъщност обмисля да остане. Това, може би е най-характерният коментар, направен от него за времето, през което ръководи Белия балет. Репликата падна като бомба на пресконференция тази седмица и прозвуча... като заплаха.

Как се обърнаха нещата, а? След като Моуриньо казва, че може да остане, това би трябвало да е добра новина: когато Реал го нае Специалния беше представен като най-добрия треньор в света, за първи път голямата звезда беше на резервната скамейка. С Жозе успехът беше гарантиран, с другите - не. Реал плати почти 100 милиона евро, за да си осигури Моуриньо и неговия екип, но тези разходи бяха необходими. Сега необходимостта е само една - Жозе да си тръгне. Сега, изненадващата възможност той да остане направо смразява много хора в Реал.

Не се заблуждавайте, има много фенове на Реал, които искат Жозе да остане. Има и такива, които се ужасяват от живота в Реал след него, когато почти сигурно ще има вакуум във властта и няма да има кой да насочи Кралския клуб в някаква посока. Мнозина смятат, че Реал ще се срине след Жозе, има и такива, които са на мнение, че ако той си тръгне в края на сезона, така ще признае поражението си в опита да наложи нов модел в клуба. Има и фенове, които вече не го понасят и точно те го освиркаха след победата с 6:2 срещу Малага.

Реал обаче иска да се раздели с Моуриньо. При това, колкото е възможно по-безболезнено. Резултатите не са всичко, но те обясняват много неща. От доства време Жозе има сериозни трудности да запазва и реализира властта си в Реал, а сега това е на практика невъзможно. Титла в Шампионската лига щеше да е най-доброто решение на изпроводяк, Специалния щеше да си тръгне като победител, но не стана. Същото важи и за битката с Барселона в Испания. Моуриньо има къде да отиде - Челси. Манчестър Юнайтед никога не е бил реална възможност. Но не му се искаше да си тръгне по този начин.

Отпадането от Борусия в Шампионската лига извади на бял свят всички проблеми в Реал, ръкавиците бяха свалени, маските паднаха. В Челси разчитат, че Моуриньо ще поеме клуба и вече дори уговарят играчи от други отбори с тази информация. От своя страна, шефовете на Реал се опитват да убедят Карло Анчелоти да напусне ПСЖ, за да дойде в Мадрид.

Миналата седмица Моуриньо беше доста активен. Първо реши да запознае репортерите с постиженията в Реал под негово ръководство и обясни, че три поредни участия на полуфиналите в Шампионската лига са сериозно подобрение в представянето на Кралския клуб в Европа. След което Жозе посочи кой е виновен за това, че Реал не е стигнал по-далеч: медиите и Икер Касияс. Специалния се оплака от това, че медиите пишат, че победите били на отбора, а загубите - негови. И той предлага тази алтернативна гледна точка далеч не за първи път. Всеки друг е виновен, но не и той.

Няколко дни по-късно, Пепе, който винаги е бил смятан за един от играчите, които са близки с Жозе, направи интересно изказване. Все пак, Жозе вече знае, че Моуриньо си тръгва, а Касияс остава и затова обясни, че изказването на Специалния е било „неприемливо" и че Касияс заслужава повече уважение. Публична раздяла и отричане, класика.

В същото време президентът на клуба Флорентино Перес призова играчите и всички в клуба към единство, за да може тимът да завърши сезона. Той не спомена изрично Моуриньо, но даде да се разбере, че предпочита Жозе да не си говори повече с медиите. Което, естествено, означаваше, че Специалния веднага ще се срещне с репортерите. Естествено, Моуриньо отвърна Пепе и обясни на Перес, че в Испания футболът е като обществото: лицемерен.

Естествено, Жозе не пропусна и Кристиано Роналдо, като обясни, че Реал не би изпуснал титлата в Испания, ако тимът не е започнал „тъжно" сезона - директна препратка към оплакванията на португалеца от есента, когато той демонстрира тъгата си на цял свят. След това Моуриньо хвърли голямата бомба и обясни, че Барселона е най-добрият отбор в света в последните 20 или 30 години. И точно когато всички бяха потресени, той каза, че може и да остане.

Факт е, че Моуриньо не е говорил с играчите си от 4 дни. Отношенията му с много от тях на практика са окончателно разрушени. В Реал е спокойно, но само привидно, въпрос на време е напрежението да избие. Футболистите изоставят Жозе, медиите отново го атакуват, но това не е новина.

Но в известна степен това е добре за Моуриньо: защо той трябва да защитава тези, които му създадоха най-големите проблеми в последните три години? Защо да не остави зад себе си бъркотия, която да оправя някой друг? Колкото по-слабо се представи неговият наследник, толкова по-светъл ще е неговият образ в историята. И след това стигаме до другия важен въпрос: Каква е стратегията на Жозе относно раздялата му с Реал?

Когато Жозе каза, че може да остане, той подчерта горчивата истина: той е стигнал до момента, в който трябва да си тръгне. Но някой трябва да направи така, че това да стане възможно, както и да понесе отговорността за това - в емоционален и финансов план. С други думи, в Реал искат Моуриньо да подаде оставка, Жозе иска клубът да го уволни. А неустойката за виновната страна е сериозна - 20 милиона евро, но за последната година от договора му най-вероятно е 10 милиона евро.

Естествено, нито една от двете страни не иска да плати тези пари и логичното решение е разваляне на договора по взаимно съгласие и обезсилване на неустойките. Но проблемът е, че между двете страни няма достатъчно доверие това да се случи. И Жозе праща послание: да изиграем добре този етюд, иначе оставам в клуба.

Което ще означава, че в крайна сметка неустойката ще е със сигурност за Реал плюс това клубът ще трябва да развали и договорката с Анчелоти, което също се струва пари. Жозе им каза: „Накарайте ме да платя и ще остана." Ситуацията е лоша, но може да стане още по-лоша. Освен ако Перес и Жозе не се разберат и не инвестират достатъчно доверие в мирната си раздяла.

Новините

Най-четените