Невероятни футболни факти V

Наскоро видяхме и зелен картон. Въведоха го в Серия "Б", а името си в историята записа Марко Майнарди. Главният съдия поощри играча на Виченца Кристиан Галано, който си призна, че топкта не е била докосната от противник след неговия удар и отсъденият корнер се превърна в аут.

Времето ще покаже дали зеленият картон ще стане официален и на други места, но сега ще се върнем към братята му с жълт и червен цвят, които седят в джоба на реферите вече половин век.

А историята определено си заслужава.

Датата е 23 юли 1966, а над 90 хиляди по трибуните на "Уембли" изцяло са погълнати от напрежението на четвъртфиналния сблъсък на световното първенство между Англия и Аржентина.

Двубоят изобилства от нервни сблъсъци, а германският рефер Рудолф Крейтлейн, един от най-добрите по онова време, трудно озаптява футболистите на двата отбора.

Едва е изминал половин час от началото, а двама англичани и един аржентинец вече са получили своята устна забележка от рефера.

Халфът на "гаучосите" Антонио Ратин е обезумял и не се интересува от правилата. След второто предупреждени Крейтлен му казва, че при още едно ще го изгони.

Високият близо 2 метра аржентинец обаче отново не се трогва и започва да обижда рефера, който му казва да напусне терена. Настава меле и мачът е прекратен за 7 минути, а Ратин е изведен от полицаи. Преди това обаче успява да изрита зверски Крейтлен в крака.

Мачът продължава да е напрегнат, но след изгонванета на аржентинеца грубостите намаляват.

Трибуните избухват в 78-та минута, когато Джеф Хърст бележи победно за англичаните и ги класира за полуфиналите.

След последния съдийски сигнал Джордж Коен има неблагоразумието да си размени фланелката с аржентинец, а селекционерът на домакините Алф Рамзи се втурва да предотврати неуместното според него спортстменство в този момент.

Аржентинците са бесни и искат изваждането на Крейтлен от нарядите до края на Мондиала, но вместо това от ФИФА оценяват много високо представянето му и му поверяват финала. Шивачът от Фюрт обаче така и не води битката за трофея между Англия и родната му Германия по очевидни причини.

По-интересно е какво се случва след кървавия четвъртфинал на "трите лъва" с Аржентина.

Кен Астън - военен, учител и футболен съдия, е наблюдател на мача, който бърза да се прибере при жена си след неговия край.

За негово съжаление задръстванията в Лондон са неописуеми и ветеранът от Втората световна война прекарва часове по кръстовищата на града.

Лошият му късмет обаче ражда революционна идея.

Докато гледа с отегчение жълтия и червения цвят на светофара, 50-годишният тогава Кен си мисли: "Защо да не направим нещо подобно и във футбола? Жълтият картон ще сигнализира, че играчът трябва да е по-внимателен, а когато се покаже червеният цвят, означава, че си аут".

По-късно Астън споделя идеята си с Крейтлен, който веднага я представя на ръководството на ФИФА и от световната централа я одобряват.

Цели 4 години обаче отнема окончателното въвеждане на новата система с картоните, която се използва за първи път на световното първенство през 1970-а и е важна част от играта и до днес.

Вижте в галерията невероятните футболни факти, които решихме да ви представим този път в нашата поредица.

Знаете ли, че бащата на Райън Гигс е тъмнокож и защо Арсенал има във витрината си единствената златна шампионска купа на Англия?

Новините

Най-четените