Датчаните, които поразиха Европа. Къде са те сега?

Няколко дни преди старта на Евро 1992 датчаните не се замисляха за участие, а какво остава за титла. Футболистите възнамеряваха да гледат мачовете по телевизията, докато отдъхват след тежкия сезон.

Когато се разбра за дисквалификацията на Югославия, те бяха набързо събрани от плажовете и семейните ваканции. Селекционерът Рихард Мьолер-Нилсен трябваше да остави кухнята си боядисана наполовина.

Тези весела, но неособено концентрирана компания пристигна в Малмьо за първия мач срещу Англия. Съперниците приемаха Дания просто като тим, попълнил зейналата дупка. Още повече че в състава липсваше халфът на Барселона Михаел Лаудруп, избрал лош момент да се кара с треньора.

Началото не е нищо особено - нулево равенство с англичаните и 0:1 срещу домакините от Швеция. Сензацията започна от третия мач в групата - срещу Франция, спечелен сензационно с 2:1.

И така, вместо да се потопят обратно в заслужен отпуск, датчаните излязоха на полуфинал срещу Холандия. Те бяха близо до успеха още в редовното време, но им се наложи да изпълнят пет безгрешни дузпи. А за "лалетата" фатален се оказа пропускът на Марко ван Бастен.

Във финала Германия се бе настроила за безпроблемен триумф. "Червеният динамит" обаче отказа да бъде лесна плячка. Йон Йенсен откри резултата още в 19-ата минута.

След края на груповата фаза крилото Ким Вилфорт бе принуден да напусне лагера по семейни причини. Състоянието на 7-годишната му дъщеря Лин, страдаща от левкемия,  се бе влошило ужасно. През лятото на 1992 г. на Ким никак не му беше до футбол. Незнайно как той намери сили и се върна за оставащите мачове.

Вилфорт игра без смяна в полуфинала и се разписа при дузпите, а на финала отбеляза втория гол в немската врата. Месец след като футболистът получи златния си медал, дъщеричката му напусна този свят...

Вижте в галерията как изглеждат днес и с какво се занимават шампионите, които смаяха Стария континент.

Новините

Най-четените