Дузпи до откат: Това ще е често срещана гледка от новия сезон

Гледате ли Световното първенство по футбол за жени? В двубоя между Шотландия и Аржентина се случи нещо, за което трябва да бъдем подготвени още от този сезон. Става въпрос за играта на вратаря при изпълнение на дузпа.

В този двубой шотландките водеха с 3:0 четвърт час преди края, но дамите от Аржентина успяха да върнат два гола. При резултат 3:2 в 86 минута съдийката Хян Ок-Ри отсъди дузпа за южноамериканките, след като гледа ситуацията за нарушението с помощта на ВАР. Вратарката Ли Алекзандър обаче спаси геройски удара. Това означаваше, че шотландките печелят първата си победа на световно първенство и ще се класират за втория кръг на турнира. Само че съдийката беше решила друго, и отново потърси помощ от консултантите пред екраните в „тъмната стаичка”.

Оттам издадоха нареждане, че дузпата трябва да се изпълни повторно. Причината – вратарката е излязла напред преди удара, а по регламент няма това право. Ли Алекзандър получи жълт картон, а аржентинките успяха да изравнят 3:3 от втория опит. След малко свириха края, а шотландките напуснаха терена просълзени.

Същата история се случи и на мача между Франция и Нигерия. Французойките спечелиха с 1:0 след две последователни намеси на ВАР при дузпа. Първо, чрез видеото беше отсъден наказателният удар за тях, а след гледането на нарушението съдийката от Аржентина показа и червен картон на Нгози Ебере от Нигерия.

Французойката Уенди Ренар обаче не успя от първия път – вратарката докосна съвсем леко топката, която се отби в гредата и излезе извън терена. Само че ВАР разпореди второ изпълнение, тъй като вратарката е била излязла малко пред линията в момента на удара. И този път Ренар беше точна, тя донесе победата на Франция.

Запитан какво ще каже за съдийството, треньорът на Нигерия Томас Денърби заяви: „По-добре да не говоря, иначе рискувам да кажа такива неща, че ще ме изпратят у дома още с първия полет”.

Това, всъщност, са новите правила при изпълнение на дузпа, които влизат в сила от следващия сезон. Всъщност, те въобще не са нови, тъй като и досега вратарят нямаше право да излиза пред линията. Но най-често съдиите игнорираха тази точка в регламента, и нерядко дузпите се спасяваха благодарение на една крачка напред.

Иначе казано – действията на Ли Алекзандър си бяха нарушение и при стария правилник. Друг е въпросът, че в повечето случаи те оставаха незабелязани. И дори потърпевшият отбор не им обръщаше голямо внимание.

След сегашната промяна вратарят вече е длъжен да бъде стъпил поне с единия си крак на голлинията. По смисъл това е все същото като в стария регламент. Но сега вече, с помощта на ВАР, реферът може съвсем точно да определи позицията на вратаря. Който, трябва да се уточни, има право да подскача преди удара, но само ако поне единият му крак е точно над линията.

Важно е да се отбележи, в английската Висша лига предвидливо схванаха каква опасност се задава именно с преразглеждането на дузпите. От този сезон в нея също ще се използва ВАР, но според „Таймс” съдиите ще имат изрична забрана да гледат видео след изпълнение на наказателен удар.

Доводът на ръководството на лигата звучи съвсем логично: има риск съдиите прекалено често да преразглеждат всяка дузпа и да назначават повторно изпълнение. От друга страна обаче, глобалните правила на Международния борд позволяват ВАР във всеки един случай, когато се касае за спорни събития в наказателното поле.

Едно е сигурно – с видеото при дузпите животът на вратарите става още по-сложен, а спасяването на удара от 11 метра – почти невъзможно. Още повече, че при дузпа вратарят така или иначе трябва да направи движение напред, за да избегне удар с гредата при плонжирането.

Дори и да успее да разчете намеренията на изпълняващия, вратарят не може да реагира нормално. И ако ударът е добре премерен, ще влезе на сто процента.

Но при дузпата, така или иначе, изпълнителят има огромно преимущество. Нужно ли е то да се увеличава още повече с вкарване на ВАР?

Освен това измерването на времето в последните минути на мача между Шотландия и Аржентина показа, че съдийката Ок-Ри е изгубила почти осем минути от извършеното нарушение до гола от повторното изпълнение, за да гледа видео. Фаулът е в 86-ата минута, а играта е подновена чак в 94-тата. Но добавеното време в двубоя беше само пет минути и половина. А останалото кой и как ще го компенсира?

Новините

Най-четените