Фернандо Торес: Романтиката във футбола си отиде

И без да е изиграл една минута за новия си отбор Челси нападателят Фернандо Торес предизвиква сериозен интерес в Лондон. Медиите следят всяка една крачка на испанския национал, а представянето, което „сините" му уредиха премина при засилен интерес.

Първото, което нападателят направи като играч на Челси бе да се защити от нападките, идващи най-вече от феновете на бившия му тим Ливърпул и от бивши играчи на „червените". Те до един го обявиха за предател след като сам пожела да напусне клуба и дори подаде писмена молба за трансфер.

„Не мога да ви кажа точната дата, но 10-12 дни преди затварянето на трансферния прозорец бях взел решение да напусна и отидох при мениджъра Кени Далглиш, за да му го кажа лично. Винаги съм бил откровен с всички.

Не мисля, че е честно да бъда наричан предател, макар че всеки има право на мнение. Никога няма да кажа нищо лошо за бившите си съотборници или треньори в Ливърпул. Могат да говорят каквото си искат, но мисля, че няма смисъл от думата „предател". Много съм щастлив от всичко, което успях да направя за три и половина сезона там.

Осъзнавам обаче защо феновете са ми ядосани. Не искам да ги моля да разберат решението ми, но съм сигурен, че след известно време те ще променят мнението си и ще признаят, че съм направил доста за отбора. Във футбола и в живота е така - един ден те обичат, а на следващия те мразят

Разбирам, че за тях ситуацията е трудна, но трябва да мисля за кариерата си. Всички са съгласни, че това е крачка напред. В живота има възможности, които се откриват само веднъж, и трябва да ги използваш", категоричен бе Фернандо пред медиите в Лондон.

Испанският национал призна, че няма намерение да целува емблемата на Челси, както не го е правил и за Ливърпул. „Никога не съм целувал емблемата на Ливърпул. Нито веднъж. Никога не съм целувал и емблемата на Атлетико (Мадрид), макар че съм един от най-големите им привърженици. Някои играчи го правят веднага, щом подпишат. Но това си е техен избор. Аз няма да го сторя," каза той.

„Футболът вече е различен в наши дни. Играчите идват и си отиват. Затова, според мен, голяма част от романтиката в играта си е отишла. Когато подписваш с някой отбор, ти се стремиш към най-доброто за себе си и за съответния клуб, и това е всичко. На някои хора им харесва да целуват емблемите и нека го правят. Аз искам единствено да бележа голове, да си върша работата и да постигам всички цели, които клубът си е поставил. Така че - никакво целуване от мен" отсече Фернандо Торес.

Новото попълнение на Челси призна, че е получил подкрепа от капитана на Ливърпул и негов близък приятел Стивън Джерард. Самият Джерард на два пъти отхвърли оферта на „сините" и остана на „Анфийлд".

"ТДжерард бе един от първите, които ми казаха, че ще ме подкрепят, независимо дали си тръгна или остана. Може би защото е бил в тази ситуация преди мен. От първия до последния ден той бе един много добър приятел и съотборник. Искаше само най-доброто за мен и ми каза, че каквото и решение да взема, той ще го приеме", сподели Фернандо.

Испанецът обяви, че ако успее да отбележи гол утре по време на двубоя срещу бившия си тим едва ли ще отпразнува попадението.

„Има много условности - дали ще играя, дали ще отбележа гол. Истината е, че изпитвам огромно уважение към привържениците на Ливърпул, затова не мисля, че бих си позволил да се радвам пред тях. Мога да кажа само добри думи за всички на "Анфийлд.

Ситуацията наистина е странна. Само преди една седмица тренирах с Ливърпул, а сега ще трябва да изляза срещу тях. Оставих в клуба много приятели и ще ми е трудно да ги възприема като съперници. Мартин Шкъртел, Даниел Агер, Джейми Карагър - всички те са футболисти от топкласа и ще е голямо предизвикателство да се изправя срещу тях", каза Торес.

Нападателят не чувства напрежение от това, че трансферът му е рекорден за британския футбол, защото и преминаването му в Ливърпул стана факт срещу много солидна сума. "Бил съм и преди в тази ситуация - много пари, огромни очаквания. Не е нищо ново за мен. Подготвен съм за новия етап в кариерата си. Чудесно е, че ще мога да играя заедно с Никола Анелка и Дидие Дрогба - фен съм и на двамата.

Когато бях в Ливърпул и ни предстоеше мач с Челси, винаги се опасявахме от тях. От мен зависи дали ще изградим добро партньорство. В последните месец-два съм в отлична форма и играя близо до оптималните си възможности. След световното първенство имах проблеми, но вече всичко е наред", завърши Торес.

Новините

Най-четените