Да запазиш преднината

ЛИГА ЕВРОПА, ПОЛУФИНАЛИ-РЕВАНШИ, ЧЕТВЪРТЪК, 22:05 ч.

Атлетик (Билбао) - Спортинг (Лисабон)

(в първата среща 1:2)

Всички голове в първия двубой паднаха през второто полувреме, а португалците достигнаха до обрат, след като Ауртенече откри за Атлетик и Инсуа и Капел донесоха победа на домакините.

Авансът на лисабонските "лъвове" може да се окаже твърде крехък предвид това, че баските са печелили всеки един от мачовете на свой терен срещу португалски съперници, а и като цяло "Сан Мамес" е крепост, където е много трудно да се играе.

Португалците отново показаха уязвимост в защита при загубата си с 2:3 от Насионал в Примейра лига в неделя, а тази вечер бранителите на Рикардо Са Пинто ще трябва да са много по-съсредоточени.

Несъмнено мотивацията да натрият носовете на мачкащите ги в местното първенство Порто и Бенфика е фактор, който би трябвало да подпомага каузата на Спортинг, въпросът е как ще успеят "зелено-белите" да се противопоставят на неспирните атаки на баските.

Това, от своя страна, може да се окаже нож с две остриета за Атлетик, тъй като необходимостта от попадения ще ги направи уязвими за контрите на гостите.

В състава на Марсело Биелса се завръща ключовият халф Хави Мартинес, който пропусна първата среща поради наказание. Сега санкциониран е Оскар де Маркос и вероятно ще бъде заменен от Гайска Токеро.

Големият отсъстващ за Спортинг е наказаният Марат Измайлов, но в халфовата линия се завръща Матиас Фернандес. Са Пинто няма да може разчита още на Елиас, Алберто Родригес и Фито Ринаудо.

Валенсия - Атлетико (Мадрид)

(в първата среща 2:4)

Столичани бяха безкопромисни миналата седмица, като с два гола на неудържимия стрелец Радамел Фалкао и по един на Миранда и Адриан си извоюваха съвсем приличния аванс от два гола.

Проблем може да се окажат двете попадения на "прилепите" на чужд терен, дело на Жонас и Рикардо Коща, но това в случай че Валенсия поведе с 2:0 или 3:1.

Като цяло, двубоят върви към краен изход, подобен на този от миналия евросблъсък между двата отбора, когато Атлетико продължи напред. Тогава, след 0:0 у дома и 2:2 като гости, "дюшекчиите" направиха предпоследната си крачка към спечелването на трофея в турнира, така че жребият, противопоставил ги отново на този съперник, сигурно е бил изтълкуван като добра поличба на "Висенте Калдерон".

Отсъстващите в отбора на Диего Симеоне по различни причини са Фран Мерида, Антонио Лопес , Силвио, Пауло Асунсао и Пици.

На разположение обаче е колумбиецът Фалкао, който миналата година стана пръв голмайстор в Лига Европа, а сега с общо 10 попадения изостава на 4 от Клаас-Ян Хунтелаар от вече отпадналия Шалке, така че той ще има и личен мотив да е максимално резултатен. Нещо повече, бившият стрелец на Порто е на трето място в класацията на турнира за всички времена с общо 27 попадения и, ако отбележи общо 4 днес и на евентуалния финал, ще настигне не само холандеца за сезон 2011/12, а и рекордьора Хенрик Ларсон, който е реализирал 31 с екипите на Фейенорд, Селтик и Хелзинборг.

Основното оръжие на Валенсия пък е техният таран Роберто Солдадо, който ще разчита на подкрепата на великолепно играещият напоследък бразилец Жонас, извоювал си и повиквателни за "селесао".

Треньорът Унай Емери няма да може да разчита единствено на аржентинския плеймейкър Евер Банега, който счупи крак наскоро. За сметка на това възстановен от разтежението си играещият под наем от Реал (Мадрид) Серхио Каналес, от когото се очаква да компенсира това отсъствие.

Новините

Най-четените