Висша интрига

Лятото на мечтите в Манчестър Сити завърши. Споменът от онзи дрибъл на Серхио Агуеро и шампионския гол вече не е актуален, защото от събота тежката работа започва отново. А какво първенство предстои само! Висшата лига никога не е била толкова силна и оспорвана.

Всички говорят за битка Сити-Юнайтед. В свой стил, раздразненият от успеха на „шумните съседи" сър Алекс отвърна с мощен удар - Шинджи Кагава и особено Робин ван Перси. Привличането на холандеца може да е удар от калибъра на Кантона, Ван Нистелрой или Руни. Всички те донесоха голове и титли, а Юнайтед има нужда да си върне трона. Ван Перси и Руни - на хартия това изглежда партньорство като от плейстейшън, говорим за голмайстор №1 и №2 от миналия сезон на Висшата лига. Именно привличането на холандеца от Арсенал може да даде един метър преднина на „червените дяволи" пред шампионите в надпреварата. Защото миналия сезон Сити спечели по голова разлика. А сега има кой да помага на Руни за това головете да стигнат...

Сити взе само обещаващия Джак Родуел, но вероятно ще атакува поне още 2 сериозни цели преди края на август. В клуба има проблем между мениджъра Роберто Манчини и спортния директор Брайън Марууд относно трансферната политика. В добавка италианският треньор има намерение да атакува сезона с нова схема на игра със само трима защитници, а не успя да привлече набелязаните за целта играчи в дефанзивен план. Нищо чудно стартът да е труден, въпреки че Сити е сбор от скъпи футболисти, които вече имат и манталитет на шампиони. За букмейкърите това е фаворитът, но... интуицията и традицията подсказват, че предимството е за Юнайтед.

Само това ли са претендентите? Та тук е европейският шампион! Челси, вече без Дидие Дрогба, но с гладния и влязъл в релси Торес, няма намерение да бъде втори.  Клубът направи два големи удара с младите и изключително талантливи Еден Азар (вече доказан в европейския футбол) и Оскар. Германският национал Марко Марин също е силно попълнение. Челси има 11, които могат да спорят за най-силен стартов състав във Висшата лига, въпросът е ще успеят ли от пейката да станат достатъчно жокери, за да издържи тимът на дългия сезон. В Сити и Юнайтед този въпрос като че ли не стои.

Арсенал изживя трето поредно тежко лято със загуба на основен играч. Този път ударът е ужасен - Ван Перси не пожела да остане. Това е много болезнено обвинение в липса на амбиция, и когато идва от капитана ти, нещо не е наред. А за да избере холандецът най-големия враг в ерата на Висшата лига, в Арсенал са го закъсали. Там този път все пак се направи селекция с европейския шампион Касорла и Жиру от Франция, но всичко това не вдъхва надежди за нещо повече от четворката.

В подножието на големите 4 ще са Ливърпул, Тотнъм и Нюкасъл. Най-интересно е на „Анфийлд", където се обърнаха към 39-годишния Брендън Роджърс, очевидно с план за бъдещето. Сезонът ще е труден, но Ливърпул има 20 футболисти с възможности, някои купени за немалко пари, макар и не от Роджърс. При здрави Стивън Джерард и Луис Суарес през цялата година, тимът е с шансове да се намести в четворката. Внимание за Фабио Борини, който през миналия сезон вкара немалко и важни голове за Рома. Но по-същественото е ще успее ли Роджърс да промени духа в отбора, сякаш започнал да свиква с поддържаща роля.

Тотнъм заложи на още по-млад наставник - Андре Вияш-Бояш. Клубът не пести пари за нови играчи, но е на път да загуби водеща фигура в лицето на Лука Модрич. Тук хитовото ново попълнение може да е исландецът Гулфи Сигурдсон, който игра много силно в предсезонната подготовка.

Тези 6 отбора са в радара на букмейкърите за титлата. Разбира се, Сити, Юнайтед и Челси са с няколко дължини напред. Ще успее ли най-богатият клуб в света (освен ако това вече не е ПСЖ) да задържи титлата си от миналия сезон? Как ще отговори Юнайтед на предизвикателството, защото от 20 години го прави винаги мощно? Ще бъде ли това годината на Челси с Ди Матео, след чудесата от пролетта на миналия сезон? Ливърпул - три години без Шампионска лига, дали не е дошъл моментът за възраждане? Накъде за Арсенал без Ван Перси?... Толкова въпроси.

Най-силното и вълнуващо първенство започва в събота. Чакат ни 9 месеца емоции, а въпросите и отговорите няма да спират да се появяват.

Не е за изпускане, нали?

Новините

Най-четените