10 неща, които може би не знаете за футбола

Футболът е игра, от която разбират всички. Дойде ли световно първенство, царят на спортовете вече събира аудитория от над 3 милиарда зрители пред телевизионните екрани.

Светът е станал като една голяма футболна топка. И въпреки това, при този чудовищен интерес, много фундаментални неща от футбола остават скрити или неизвестни за публиката.

Знаете ли например защо се играе с по 11 души?

В първия футболен правилник, датиращ от 1863 г., броят на състезателите дори не е регламентиран. Но дори и тогава съществува негласно споразумение, че на терена излизат най-често две единадесеторки.

Причината е, че в родината си Англия футболът се е развивал предимно в колежите. А през XIX век британците употребяват като бройна единица „дузината”.

По тази причина във всяка стая в колежанските общежития са живеели по 12 момчета. И най-често се е играело стая срещу стая.

Само че практичните англичани допускат, че един от обитателите е възможно да бъде възпрепятстван. Болен, дежурен по столова, или евентуално да му се е наложило да прескочи до девическия пансион. Затова е възприето, че ще се играе с по 11 души.

И то не само в колежите.

Така например още през 1838 г. в един английски вестник излиза следната обява: „Следващия петък на игрището по крикет в Лестър ще има футболен мач между 11 състезатели (основно печатари) от Дарби и същия брой от Лестър. Победителите ще срещнат същия брой играчи от друг град срещу хонорар, който не може да надхвърля 25 лири”.

Имаме три сигурни неща: още тогава съществува игра на име футбол, играе се 11 срещу 11, а въпросната игра може да донесе пари.

Вижте в галерията още девет интересни факта около футбола.

Новините

Най-четените