Съдийка по шорти? Няма да излъчваме мача

Мачът между Аугсбург и Байерн Мюнхен (2:3), който в петък откри 22-рия кръг в Бундеслигата, остана без телевизионно излъчване в Иран. Двубоят трябваше да бъде предаван по една от 32-те държавни телевизии в ислямската република - IRIB TV3. Тя обаче отмени излъчването заради факта, че двубоят бе ръководен от жена.

Става въпрос за съдийката Бибиана Щайнхаус. Според ислямските разпоредби в Иран по телевизията не трябва да се показват снимки на жени с "либерални облекла", в това число спортни гащета.

Във филмите например подобни кадри се цензурират. В случая с Щайнхаус обаче това е било трудно постижимо, тъй като футболните съдии са почти винаги в кадър. Затова телевизията е решил изцяло да отмени излъчването на двубоя.

Миналата година отново имаше подобен казус с мач на Байерн, в който рефер беше Щайнхаус. Тогава телевизията, която излъчваше мача, цензурира само близките кадри на 39-годишната германка.

Заради строите религиозни разпоредби иранските телевизии по традиция не излъчват изцяло церемониите по теглене на жребий, откриване и закриване на големи спортни състезания.

На жените в Иран пък е забранено да посещават спортни събития, в които участват мъже. През октомври беше направено изключение и за пръв път от 1979 г. жени присъстваха на футболен мач. Това се случи по време на приятелската среща на националния отбор на Иран срещу Боливия.

Иначе Бибиана е полицайка. Тя получи първото си назначение през есента на 2017-а и по този начин става първата жена главен съдия в първенство от топ 4 на Европа.

Тя има вече над 20 години опит в съдийството, с което се занимава още от 1995 г.

В първите четири години от кариерата си тя ръководи женски мачове, а в мъжкия футбол дебютира през 2001-а. От 2005-а Щайнхаус е съдия на ФИФА. Две години по-късно става първата жена, която ръководи среща от Втора Бундеслига. През 2012 г. германката свири финала между Япония и САЩ в женския олимпийски турнир.

След като беше обявено назначението й за Бундеслигата от сезон 2017/18, тя призна, че винаги е мечтала да свири мачове от най-високото ниво на немския футбол.

"Когато ми съобщиха, останах без думи. Първоначално не повярвах, след това избухнах в радост. Изпитах облекчение и в известна степен съм много любопитна как ще се развият нещата", каза съдийката пред сайта на Германската футболна асоциация.

#1 stoy 18.02.2019 в 11:46:51

Тцъ-тцъ-тцъ! Как досега никой не е застанал на амбразурата да защити гордия Иран, който брани, заедно с великия Путин, независимостта си от световния империализъм и ционизъм?!

#3 Desecrator 18.02.2019 в 18:49:59

Kikone,много тъп коментар.Минусът е от мен.

Новините

Най-четените