Футболна Европа срича на албански

Новият формат на европейските първенства предизвика остри критики от традиционните футболни сили. На турнира във Франция догодина за първи път ще участват 24 отбора - почти половината от всички федерации, членуващи в УЕФА. Квалификационната формула се превърна в огромен стимул за тимове, които в миналото успяваха единствено да късат нервите на фаворитите.

Исландия с население 329 100 души бе сред първите, които си гарантираха виза за Евро 2016. При това в група с Холандия, Чехия и Турция. Австрия, която досега бе участвала на финали единствено като домакин, нареди 8 победи и едно равенство. Северна Ирландия и Уелс също ще запишат исторически дебют. Голямата изненада обаче е класирането на Албания - една от 25-те учредителки на европейската централа през 1954 г.

Именно с албанците бе свързан най-големият скандал в квалификациите. Дронът и скандалният флаг в Белград едва не предизвикаха поредната война на Балканите. От УЕФА присъдиха служебна загуба на гостите и минус 3 точки на сърбите.

Впоследствие Международният арбитражен съд в Лозана отмени решението и прехвърли цялата вина върху домакините, включително и поражението с 0:3. Така Сърбия бе зачеркната от борбата, а Албания зае второто място след Португалия и за сметка на Дания. Играчите и треньорите ще си разделят премия в размер на 2 млн. евро.

Само допреди две десетилетия бедната страна с 3-милионно население все още минаваше за футболно джудже. Постепенно отборът се представяше все по-уверено във всеки следващ цикъл, а националите започнаха да трупат опит в най-силните клубни първенства.

За историческия триумф роля има и още един фактор. От общо 19 състезатели, повикани за европейските квалификации, 14 са родени в други държави. Шестима от тях имат и швейцарски паспорти, но предпочетоха да представят именно Албания.

Монетата има и обратна страна. На национално ниво са регистрирани цели 55 играчи с местни корени. Освен 19-те в състава на Албания, 22-ма се използват от Косово (членството му във ФИФА и УЕФА е въпрос само на време). Следват Швейцария (5), Македония (4), Финландия (2), Германия (1), Белгия (1) и Черна гора (1).

Не е трудно да си представим колко класа биха прибавили в тима на Джовани де Биази имена като Гранит Джака, Валон Бехрами, Блерим Джемайли, Джердан Шакири и Адмир Мехмеди, които носят екипа на Швейцария. Или Аднан Янузай, който защитава честта на Белгия.

Очевидно обаче албанците разполагат с достатъчен ресурс. Засега фаворитите ги гледат с пренебрежение, а в западните медии заваляха анекдоти - как след няколко месеца Франция ще допусне още 19 бежанци или че останалите отбори се класирали, а само албанците взели визи.

В галерията ще разберете кои са петте ключови фигури за албанското футболно чудо.

Новините

Най-четените