Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Ливърпул са "на далавера" от Купата на Африка

1. МАНЧЕСТЪР СИТИ

От доста време мениджърът Манчини обяснява за нуждата от привличане на още един качествен полузащитник през трансферния прозорец, а сега дори ще бъде лишен от наличния си Яя Туре, който е един от най-важните играчи в отбора му и дори наскоро спечели наградата за най-добър футболист на 2011 в Африка.

Липсата на по-големия му брат Коло Туре изглеждаше по-лесна за преглъщане, но след червения картон на Венсан Компани срещу Манчестър Юнайтед и последвалото наказание от четири мача, Сити има нужда и от централен бранител.

2. МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

"Червените дяволи" няма да имат нито един футболист на турнира. Единственият африканец там е дълбоката резерва Маме Бирам Диуф, който закономерно не бе повикан в състава на Сенегал.

Като цяло, рядко сър Алекс Фъргюсън е привличал футболисти от Черния континент във времето си начело на клуба. Сещаме се за Ерик Джемба-Джемба, Куинтън Форчън и Манучо, нито един от които не се превърна в негов основен състезател.

Само на три точки от съгражданите си в класирането, Юнайтед има шанса да се възползва отлично от оголването на състава на техните "шумни съседи" вследствие от заминаването на братята Туре.

3. ТОТНЪМ

Хари Реднап има трима африканци в отбора си, но нито един не участва в предстоящото първенство. Страната на играещия под наем от Манчестър Сити Еманюел Адебайор Того не успя да се класира за турнира в Габон и Екваториална Гвинея, а същото се отнася и за камерунците Беноа Асу-Екото и Себастиен Басонг.

Пълният състав на "шпорите" и фактът, че снощи те настигнаха втория Манчестър Юнайтед след изиграването на отложения си мач с Евертън, ги прави все по-сериозен претендент за титлата.

4. ЧЕЛСИ

Дидие Дрогба има само шест гола досега през сезона, но заминаването му заедно с неговия сънародник от Кот д'Ивоар Саломон Калу, добавено към контузията на нападателя Дениъл Стъридж, създава сериозен проблем в атаката на "сините" и означава, че Фернандо Торес е единствената опция пред Андре Вияш-Боаш и испанецът трябва спешно да преоткрие головата си форма. Което, както се убеждаваме досега, не е лесна работа...

5. АРСЕНАЛ

За периода, в който ще отсъстват котдивоарският нападател Жервиньо и колегата му в атака Маруан Шамак от Мароко, бе привлечен под наем легендарният Тиери Анри, така че положението е донякъде овладяно.

Мениджърът Арсен Венгер, подобно на колегата си от Тотнъм Хари Реднап, вероятно е благодарен, че Камерун не успя да се класира за шампионата на Африка и ще може да си използва халфа Алекс Сонг.

6. ЛИВЪРПУЛ

Също както Юнайтед и Спърс, мърсисайдци не губят нито един играч заради Купата на африканските нации, което е отлична новина за лишения от наказания си топ нападател Луис Суарес отбор.

Още по-добре изглеждат нещата за Кени Далглиш с възстановяването на капитана Стивън Джерард, който вчера донесе победата на "червените" срещу Манчестър Сити в първи полуфинал за Купата на Лигата.

Само на три точки от заветната четворка, Ливърпул има всички шансове да се завърне в зона Шампионска лига за сметка на отслабения Челси.

7. НЮКАСЪЛ

Вторият най-резултатен нападател в Премиършип този сезон - сенегалецът Демба Ба, ще липсва много на "свраките", след като е отбелязал повече от половината им голове - 15 от общо 29.

И не е само това! Шейк Тиоте от Кот д'Ивоар също ще остави сериозна дупка в халфовата линия. Няма да е изненадващо, ако Нюкасъл отстъпи завоюваните до момента позиции в отсъствието на тези двама ключови свои играчи.

Новините

Най-четените