Юнайтед - Ливърпул: Не като всяка една неделя

Съботите на Острова си приличат - пътуващи фенове, пълни влакове с пеещи агитки, мачове с неочакван край и една особена атмосфера, която не може да бъде повторена никъде по света.

В неделя нещата традиционно са по-тихи, защото за този ден обикновено остават не повече от 2-3 мача.

Не и тази неделя. Тя няма да е тиха, а ще се вдига шум до Бога, като целият свят ще отправи поглед към английския Северозапад.

Манчестър Юнайтед посреща Ливърпул, но не използвайте думата приема. Няма да има нищо гостоприемно или любезно нито у домакините, нито у гостите. Те не се понасят.

"Това е мач №1 на планетата", каза Кени Далглиш, завърнал се в Ливърпул преди 4 години.
"Не бих се изненадал ако е така, това е специално съперничество", коментира думите му Алекс Фъргюсън, тогава все още мениджър на Юнайтед.

Двамата корави шотландци знаят за какво говорят. В последните 50 години няма по-сериозна вражда в английския футбол, на всякакво ниво. Битка за трофеи и величие - кой е по-титулуваният.

Юнайтед води с два трофея, а двата клуба общо се гордеят с цели 121! Всички останали професионални отбори в Англия едва ли имат толкова заедно.

Класирането ли? Какво значение има?

Юнайтед има да си връща за унижението да падне два пъти от врага миналия сезон - 0:1 и 0:3, а Ливърпул има... просто задачата да бие в дербито и вероятно лошия сезон дотук ще е забравен от феновете.

Този мач лекува рани, но и отваря жестоки такива. Биеш ли съперника всичко влиза в релси и изведнъж феновете са зад теб. Паднеш ли...

Ситуацията при съперниците е различна. Юнайтед влиза в мача с 5 поредни победи, а в гостуването на Саутхемптън (2:1) феновете не спряха да пеят "Червената армия на Луис ван Гаал", заставайки здраво зад отбора и мениджъра си.

Ливърпул е девети, на 7 т. зад третия Юнайтед, отпаднал току-що от Шампионската лига, в слаба форма и с клатещ се стол на мениджъра Брендън Роджърс. Във вторник при ремито с Базел, фатално в Шампионската лига, стадион "Анфийлд" роптаеше срещу неговите решения и играта...

Двата гранда са на двата полюса.

В неделя от 15,30 ч те излизат в Театъра на мечтите за поредната постановка от най-чаканото футболно съперничество на Великобритания.

Юнайтед е фаворит, Ливърпул - аутсайдер.

Това би било важен фактор, ако ни чакаше обикновен мач. Този не е такъв.

Затова не си мислете, че формата има някакво значение.

Новините

Най-четените