Бъдете спокойни, шоуто започва!

Ако перефразираме класика Бербатов - запазете спокойствие и пускайте телевизора. Шоуто започва... И той самият е част от него, за наше удоволствие.

Висшата лига стартира през уикенда и няма футболен запалянко, който да не усети парване под лъжичката само от мисълта за това.

Може да сте от Левски, ЦСКА или Свобода (Притъргово), да харесвата Меси или Неймар, да се прехласвате по зализаната коса на Джилардино или тевтонските черти на Швайни и Кроос...

Но всеки си има любим отбор в Англия, а дори и да няма - това първенство си има особен чар. На всеки е интересно по някаква причина.

Тази година ще е различна. Няма го сър Алекс Фъргюсън и натрапчивото усещане, че каквото и да става, Юнайтед е увил ръце около титлата.

Няма ги и бомбастичните трансфери (все още, но не е изключено и да гръмнат). Най-голямата сделка е за Фернандиньо (Манчестър Сити) - 30 милиона лири. С бразилеца, както и Стеван Йоветич (24 милиона) и Хесус Навас (22 млн.), Сити се очертава да е повече от шумен съсед през новия сезон. За букмейкърите си е направо фаворит за титлата.

Има и нов мениджър - Мануел Пелегрини, който обещава съвсем различен стил на игра.

На едно ниво с "гражданите" в залозите е друг син тим. Челси отново е със Специалния начело. И не само това.

Отборът така или иначе събра през последните 2 години една от най-талантливите офанзивни линии с Оскар, Мата, Азар, Ба, Моузес, Торес.

Сега прибави към тях Андре Шурле от Байер Леверкузен и завърналия се след наем Кевин де Бруине от Вердер. Този отбор би трябвало да е страшилище, когато тръгне в атака.

Трети в коефициентите е Юнайтед - пълна загадка като поведение и тактика с новия си мениджър. Дейвид Мойс е смятан за солиден специалист, но той така и не спечели нищо досега в кариерата си.

За цялото трансферно лято шампионите се подсилиха само с 20-годишния уругвайски защитник Гилермо Варела и удариха на камък при Сеск Фабрегас, Тиаго Алкантара и Стеван Йоветич.

Но - бъдете сигурни: Юнайтед ще направи голям трансфер преди 2 септември, когато се затваря пазара.

И отново ще е сила, макар може би не както преди, поне не и в първия сезон на Мойс.
След това трио идва тройката на преследвачите.

Арсенал е най-странният футболен клуб в света. Държи най-скъпите билети, има средна посещаемост от 60 000, прибира луди пари от феновете, от реклама и тв права, от Шампионската лига...

През това лято Арсен Венгер освободи или продаде 17 футболисти. Привлече само един - Яя Саного от изпадналия във втора лига френски Оксер. Свободен трансфер.

Без нови попълнения Арсенал не може да е претендент за титлата - та миналия сезон този тим завърши на четвърто място, изпреварвайки трудно Тотнъм в края.

Все пак надеждата е поне един трансфер до края на пазара, приготвени са към 50 милиона лири за Луис Суарес от Ливърпул.

Следват Ливърпул и Тотнъм, различни и интересни за новия сезон. В Лондон ключовата дума е Бейл.

Ако уелсецът бъде продаден, което изглежда неизбежно, Тотнъм ще има трудности. Но бяха похарчени 60 милиона лири за Роберто Солдадо (Валенсия), Насер Чадли (Твенте) и Паулиньо (Коринтианс).

Все играчи от халфовата линия и атаката. Все класа. Тимът пак ще е в първата шестица, въпросът е ще успее ли да се намести и в четворката.

Ливърпул вече се готви за сезон, който започва без Суарес. Дори и мрънкащият уругваец да остане, той е наказан за първите 6 мача. Но внимание за нападателното звено, водено от Даниел Стъридж, Фелипе Коутиньо и новото попълнение Яго Аспас.

Млади, надъхани и много бързи в движенията си, те могат да са изненадата на Висшата лига с разнообразието в играта им.

За клуба от "Анфийлд" има и още една аксиома - здрав ли е Стивън Джерард, всичко е ок. Засега капитанът е здрав и във форма.

Вълненията не са само на върха. Евертън взе един от най-големите таланти на Барса - Делуфеу, а и започва първи сезон от 11 години без Мойс. Ще успее ли за трети сезон поред да финишира пред градския съперник Ливърпул?

Фулъм на Бербатов и Астън Вила на Александър Тонев се подсилиха, имат амбиции, а всички ние се надяваме и да играят силно - това са двамата ни представители в най-силното първенство.

Кога и дали Бербатов ще запише стотния си гол във Висшата лига, след като преди старта на сезона има 90?

Кой ще изпадне?

Как ще се представят новаците Хъл, Кристал Палас и Кардиф?

Кога за първи път феновете на Кардиф ще нахлуят на терена?

Ще ухапе ли някого Суарес?

Ще задъвче ли дъвка Мойс като съра?

Кой ще е изненадата на сезона, както миналата година се появи сензацията Мичу?

И изобщо - лудост без край. Бацилът на английския футбол няма лекуване, щом веднъж те е заразил.

Почва се отново в събота.

#1 vanko 16.08.2013 в 11:53:12

Еми хайде, хаирлия да е! (само дето ни спряха залозите...)

#2 Borracho 16.08.2013 в 13:02:06

Айде ще стискам за Ливърпул, тая година да добутат до Шампионска Лига. А дано! vanko - ще бе, с VPN проблеми няма. Залагаш си където искаш

#3 vanko 16.08.2013 в 14:09:23

Ще стискаме, дано да стане. Въпреки, че започнаха да ми се изкривяват палците от стискане - попроточи се чакането Това с VPN-а ми го казаха, но не съм наясно (засега) със "системата", признавам си. Иначе, доставчика ни в офиса осигурява достъп, засега

Новините

Най-четените