Най-добрият футболист, за когото никога не сте чували

Той има близо милион последователи в Instagram, изниква на обложката на компютърна игра редом до Неймар и е карал проби в Манчестър Сити. Наричат го „арабския Меси", а запазена му марка - косата, е копирана от фенове в целия арабски регион.

Омар Абдулрахман е звезда, но колко добър футболист е всъщност и защо не сме чували повече за него?

26-годишният атакуващ халф се състезава за клуба от Обединените арабски емирства Ал Айн и за националния отбор на страната. Тази година азиатското издание на FourFourTwo го постави пред Хюн-Мин Сон от Тотнъм и Шинджи Оказаки от Лестър в подреждането на медията за най-добър играч на континента.

В официалната класацията за футболист на годината в Азия Абдулрахман спечели през миналата година, а тази остана втори след сириеца Омар Крибин.

Уменията му с топка в крака може да са ви направили впечатление на Олимпиадата в Лондон през 2012-а, когато Даниел Стъридж му каза, че има таланта да играе в Европа, а Луис Суарес и Райън Гигс също го похвалиха.

Забележителният му ляв крак, атрактивните финтове и страхотният дрибъл плюс прическа като на Давид Луис са достатъчни, за да го направят суперзвезда в Азия - на терена и извън него.

В ОАЕ Омар краси билбордове, рекламира големи марки и има спонсорски договор с Nike. Беше избран за обложката на изданието за Близкия Изток на футболната видеоигра Pro Evolution Soccer 2016 редом до Неймар. Нашумя и миналия декември, когато ексклузивно се включи в отбора на Ал Ахли за контрола срещу Барселона и вкара дузпа в стил „Паненка".

Той е роден в столицата на Саудитска Арабия Рияд и е започнал да играе футбол из улиците на града заедно с братята си. Бил е забелязан от гранда на Саудитска Арабия Ал-Хилал, но Ал Айн предложил по-атрактивна оферта: гражданство за ОАЕ не само за Омар, но и за цялото му семейство. Клубът взел и двама от братята му в редиците си.

Откакто проби в първия тим през 2009 г., техничарят спечели три титли на страната с Ал Айн и миналата година изведе клуба до финал на азиатската Шампионска лига. Като звезда и в националния отбор, той даде своя принос за третото място в Купата на Азия през 2015-а.

Щом е толкова добър, защо не играе в Европа?

Редица сериозни имена във футболните среди са изказвали мнение, че Омар Абдулрахман има качествата да се наложи в европейския футбол. Преди пет години той изкара пробен период в Манчестър Сити, но проблеми с работната виза са попречили на евентуален трансфер.

Той е получавал предложения и от други европейски отбори. Също през 2012 г. са отказани оферти да заиграе под наем в Бенфика и в Ница. „Имало е оферти, потенциални възможности за Европа", казва плеймейкърът. „Но Ал Айн наистина искаше да остана, така че реален шанс да се преместя никога не е имало".

Всъщност ситуацията на Абдулрахман е сложна. Ал Айн, най-успешният клуб в ОАЕ, е собственост на принца на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян. Клубът неведнъж е отказвал да пусне звездата си в чужбина и това не е учудващо - досега никой играч от емирствата не е заигравал за постоянно извън страната.

А в миналото футболисти от региона са разочаровали при опита си да пробият в Европа, например нападателят на Саудитска Арабия Сами Ал Джабер изигра само четири мача за Уулвърхемптън през 2000 г.

Ситуацията обаче може да се промени, и то с решаващия принос на впечатляващия Омар Абдулрахман.

Поне така смята легендата на Барселона Шави, който сега играе последния си сезон в Катар. „Важно е за него, за арабските футболисти, за страната също, трябва да играе в чужбина, за да може и страната да бъде конкурентна. Омар може да бъде пионер и след него да стане по-лесно други да го последват", казва Шави.

Сега Омар Абдулрахман е вероятно най-добрият футболист, който остава непознат за голяма част от футболните фенове. Достатъчно е обаче за малко да погледате играта му, за да ви се доиска да го видите на голямата сцена срещу най-добрите в света.

#1 boris 22.12.2017 в 10:17:26

Защо да не сме чували?

Новините

Най-четените