Каквото кажат, става обратното: Пеле и другите ужасно слаби в прогнозите

Повечето от прогнозите на Пеле са безсрамно неточни.

Краля предрече, че Световното първенство през 2002-ра ще бъде спечелено от африкански отбор. Сякаш не виждаше таланта на Роналдо и останалите си сънародници...

Струваше му се, че Колумбия е фаворит за титлата през незабравимото за нас първенство в САЩ през 1994 г., а тимът на Карлос Валдерама не само отпадна още след груповата фаза, а се стигна и до трагичната смърт на бранителя Андрес Ескобар, застрелян на паркинг пред заведение заради автогола срещу домакините.

Година по-късно Пеле посочи Ник Бармби от Мидълзбро като футболист, който ще се превърне в суперзвезда от ранга на Зидан, Малдини и Роналдо.

"Приносът" му за исторята бяха 23 мача за Англия...

След Световното за младежи до 17 години през 1991-ва, където участва и Алесандро дел Пиеро, Пеле обяви ганаеца Ний Лампти за свой наследник и го нарича Новия Пеле.

"Той е естественият ми наследник. Той е новият Пеле, видях го още преди година на световното до 16 години. Никога не е имало играч, който да прилича толкова на мен. Може всичко във футбола", отсича легендата.

Лампти така и не успява да реализира потенциала си, като обяснява срива в играта си с това, че е прокълнат от зли сили.

Полузащитникът последователно играе в ПСВ, Астън Вила, Ковънтри, Венеция и Анкарагюджу - без особен успех, а преживява и лична трагедия, след като умират две от децата му.

Още безброй са неудачите на Пеле да погледне в бъдещето.

Затова завинаги ще си остане Крал на футбол и роб на прогнозите си.

Макар и не с такъв мащаб, доста футболни хора не успяха да предвидят точно последвалите събития.

В някои от прогнозите имаше неприкрита ирония, а хора с богата визитка и набито футболно око поставиха под съмнение таланта на някои гениални майстори. И, разбира се, станаха за смях.

Вижте в галерията.

Новините

Най-четените