Особености на руското футболно хулиганство

Специално обучени футболни хулигани. Терминът, въведен от слисаните френски власти, се отнася за щурмовия отряд от 150 руснаци, окървавили трибуните на „Велодром“ в Марсилия по време на мача с Англия (1:1).

В резултат на яростната атака 51-годишен британец бере душа в болница, десетки други получиха тежки наранявания. Според очевидци агресията била провокирана от нецензурни скандирания по адрес на Владимир Путин и Мария Шарапова.

Заместник-председателят на руския парламент Игор Лебедев поздрави побойниците и подчерта, че те са защитили честта на родината. А местният футболен съюз ги призова да спазват законите, за да не бъде дисквалифициран отборът от УЕФА.

И така, кои са страховитите момчета, които всяха ужас на Евро 2016? Как докарват до паническо отстъпление фенове, които ги превъзхождат в пъти по численост?

Биячи с нежни имена

На първо време - не се заблуждавайте от невинни имена като Music Hall, Happy Guys и Aliens. Това са някои от най-страховитите фракции, обединили социопати със смъртоносни умения.

Състезатели по ММА, бойно самбо, бокс и борба копнеят за традиционните предварително уговорени масови мелета с противникови агитки. Обикновено се сражават помежду си, но Евро 2016 им осигури отлична възможност да демонстрират уменията си и на международната сцена.

Заедно с полските си събратя, руските футболни хулигани са най-последователните в своята свирепа жестокост. След безредиците в Марсилия местен журналист ги описа като „скакалци, които унищожават всичко по пътя си и изчезват изневиделица“.

Английските хулигани, които всяваха ужас през 70-те и 80-те години на миналия век, се превърнаха в безпомощни мишени. Опиянени от бирата и обезсилени от южното слънце, те не успяха да окажат никаква съпротива.

От едната страна видяхме зачервени и завалящи островитяни, а от другата - атлетични бойци с безупречен гард, които си проправяха път с безпощадни удари с ръце и крака..

Никой не може да прогнозира докъде ще ескалира насилието. В сряда Русия играе срещу Словакия в Лил, а на следващия ден Англия се изправя срещу Уелс в Ланс. Двата града са разположени само на 30 километра един от друг. Любопитно е и къде по трасето биха се засекли руснаци и украинци.

Веселые ребята

И ако Западна Европа едва сега се запознава с тези безмилостни формирования, руският клубен футбол отдавна е оплискан с кръв.

Music Hall и Happy Guys (Веселые ребята) са зловещи организации, подкрепящи Зенит Санкт Петербург. Те редовно си уреждат „срещи“ с Aliens и Gladiators от Спартак Москва. Точното място и броят на участниците се определят предварително в интернет. Да понесеш тежък побой е за предпочитане пред позорно бягство и сриване на репутацията.

Една от най-запомнящите се схватки се състоя на паркинг преди 11 години. Участниците от двете страни бяха по 250. Подобни структури гравитират край Локомотив Москва и ЦСКА Москва.

За европейското първенство различията са изгладени, а силите - обединени. Тези късо подстригани типове сякаш са тръгнали на нещо като хулигански туризъм.

Някои носят тениски с надпис „Локомотив“, на други се разчита „Zenit on Tour“. А една група се набива на очи с напълно еднакви черни фланелки и наподобява решен на всичко полк.

Кодексът на хулигана

През миналия декември различните фракции създадоха специална харта, наречена "Новият кодекс на руските хулигани". Тези правила се спазват стриктно и без изключения.

„Бой се започва само срещу друга хулиганска група“ - това гарантира, че няма да пострадат случайни фенове.

„По време на мачовете на националния отбор всички групировки се обединяват и не се бият помежду си“ - това вече бе демонстрирано в Марсилия.

„Не се атакува хулиган, паднал на земята. Напада се само в случай че може да продължи боя“ - в наказателната акция срещу английските фенове това правило не винаги бе в сила.

Но уговорка №1 на руските хулигани е да не се използват ножове. Така целят да се дистанцират от полските си колеги, за които подобни ограничения не съществуват.

Марк Робърт - висш британски полицай, който отговаря за Евро 2016, обаче твърди, че някои руснаци носят ръкавици за ММА и протектори за зъби, както и хладни оръжия.

Големият въпрос е как толкова много потенциални убийци бяха допуснати на територията на Франция. Британското правителство например конфискува паспортите на 3000 хулигани и така ги спря от евентуално пътуване за европейското. Германия предостави списък с 2500 нарушители на реда. Руските власти се ограничиха с 30 имена.

Журналистът от „Комсомолская правда“ Андрей Вдовин написа, че някои от най-крайните елементи дори не се интересуват от футбол. „Преживяват шампионата на Стария континент по свой собствен начин. Дори и „сборная“ да няма шанс за сериозно класиране, тези момчета искат да спечелят алтернативната титла. И скоро ще покажат силата си отново“.

Вижте повече в галерията.

#1 Шебек Хасан 14.06.2016 в 18:48:45

Ами англичаните вместо денонощно да ми се напиват, като свини, в пъбовете, да вземат да потренират и те малко. После като ядат юмруците ходят да реват на УЕФА да дисквалифицира тоя и оня, а те като вилнеят няма проблем, това са "културните им особености"!

#2 the mirror 14.06.2016 в 20:09:06

до 1 Ти на мач отиваш за да гледаш играта или да се биеш?

#3 MarkModel13 24.06.2016 в 18:39:56

Айде - пропагандната машина се върти на пълни обороти ! - руснаците били пратили специално обучени хора от специалните части да убиват. Като гледам резултатите от "убийствата", всяко хилаво арабче с АК47 е на светлинни години напред.

Новините

Най-четените