12 от най-странните болиди във Формула 1

За един автомобил от Формула 1 най-важното е да е бърз и надежден. След това инженерите трябва да намерят начин да го направят стабилен, аеродинамично ефективен, ако е възможно - и да не е много труден за каране. Но предпочитанията на пилотите винаги остават на заден план, все пак обуздаването на капризни и трудни машини е част от работата им.

От гледната точка на фенове, редакторите на сайта supercompressor.com избраха 12-те най-странно изглеждащи автомобили в историята на Формула 1. И отново правим уточнението, че на обикновения човек тези автомобили му се виждат странни, но са добили този си вид заради поредните инженерни търсения на екипа - в повечето случаи става въпрос за преследване на допълнително аеродинамично притискане, по-добро механично сцепление или оптимизиране на охлаждането на двигателя.

Някои от тези конструкции днес изглеждат нелепи и дори смешни, но не забравяйте, че инженерите във Формула 1 често трябва да решават проблеми, с които не се е сблъсквал никой друг и затова им се налага да измислят нещо напълно ново или да адаптират нечия чужда идея.

Естествено, този списък няма претенции да е изчерпателен, но дава представа за някои от най-важните пробиви в техническото развитие на Формула 1 през годините.

Новините

Най-четените