Одеклон на Келвин Клайн привлича ягуарите

Биолозите, които изучават живота на ягуарите в джунглата на Гватемала, може да миришат приятно, но това е изцяло за благото на науката. Те установили, че одеколонът Obsession for Men на Келвин Клайн привлича големите котки.

Биолозите Рони Гарсия и Жозе Морейра от програмата за запазване на ягуарите към Обществото за защита на дивите животни (WCS) казват, че използват скрити камери като основен източник за наблюдение и проследяване на ягуарите в резервата Maya Biosphere Reserve в Гватемала.

Но те също така разчитат и на Obsession for Men - одеклон, известен с комплексния си букет от аромати, който им помага да привлекат по-наблизо, след което да изследват големите котки.

"Методът, който използваме за изучаване на ягуарите тук в Гватемала, е базиран на заснемане на отделните екземпляри чрез "клопки" с камери," разкрива Морейра пред Reuters Television. "Оказа се много полезно да използваме Obsession (for Men), за да накараме ягуарите да излязат пред въпросните клопки с камери...Това ни позволява да оценим с по-голяма увереност пола и броя на екземплярите, които живеят във всяко от изследваните местообитания."

Откритието, че Obsession for Men действа като магнит за ягуарите, е резултат от експеримент на WCS в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк.

WCS търсят начини да накарат дивите котки да излизат пред камерите - и след няколко години експерименти с различни парфюми, откриват, че пръскането с мускусния Obsession For Men край чувствителните към топлина и движение камери привлича котките повече от другите аромати.

Учените разказват, че са пробвали около 23 други аромати, но Obsession for Men привлича вниманието на ягуарите за най-дълго време, последван от L'Air du Temps на "Нина Ричи".

Практиката стига и до Гватемала, където Гарсия и Морейра казват, че регистрират подобен успех в джунглата от 2007 г., което им позволява да проследяват ягуарите и дори да записват техните ритуали за чифтосване.

Според Гарсия резултатите ще са безценни за усилията за запазване на тези видове.

"Клопките с камери ни помагат да идентифицираме колко ягуара живеят в определен район - и да имаме контрол над популацията им. Освен това можем да се мотивираме пред властите и  гражданите, че Laguna del Tigre има нужда от запазване," коментира той.

WCS обявиха, че възнамеряват да разширят в близките години употребата на одеколона в подобни програми във Венецуела, Никарагуа, Боливия, Перу и Еквадор.

Новините

Най-четените