Лесната част на брака

"Трябват двама души, за да се създаде двойка и тя да прерасне в брачен съюз," казва Хариет Лернър, доктор на науките и уважаван автор на "Танцът на гнева", "ала само един човек може да подобри връзката си с някой друг".

Тя вярва, че рецептата за нещастен брак и развод е да чакаш партньора си да се промени първи. Новата й книга "Правилата на любовта" изброява 100 ясни и точни начина за подобряване на брака, които започват от нас самите и личното ни поведение. Кои са най-изненадващите от тях? 

Описвайте проблема с три (или по-малко) изречения 

Партньорът ви може да казва неща като: "Не ми се говори" или "не съм добър в разговорите". Обикновено истинският проблем е, че лесно се "претоварва" с твърде много информация и просто изключва. Така че когато говорите за даден проблем, ограничете неговото описание до три изречения.

Например, прекратете конфронтацията си до "Каза, че ще изчистиш кухнята, а не го направи". Не добавяйте допълнителни проблеми, дори и да са свързани с: "Не правиш това, което казваш, че ще направиш. Не мога да ти вярвам. Не знам дори какво ще направиш след малко. И между другото, видях, че си оставил кучето отвън на двора". 

Дезориентирайте го с комплименти 

Изненадайте съпруга си с комплимент точно тогава, когато той очаква вашата най-остра критика. Например ако той се държи надменно с по-малкия си брат и преди сте се карали много пъти за това, изчакайте до момента, в който ги чуете да си говорят по телефона.

След като разговорът им приключи, кажете нещо от рода на: "Толкова се възхищавам на начина, по който използваш хумор, за да разведриш нещата между теб и брат ти. Понякога сте много забавни двамата". Това е обезоръжаващо, неочаквано и поощрява нов тип поведение както от негова, така и от ваша страна. 

Сложете край на високопарните "Аз"-изречения  

Много от нас знаят колко ценни са изреченията, които започват с "Аз" - техника, която изисква да говорите за вашите чувства вместо за поведението на партньора си. Например, ако той закъснява често, вместо да му казвате: "Всеки път закъсняваш. Това е адски грубо", преформулирате обвинението в: "По-трудно е за мен когато закъсняваш, защото не знам каква вечеря да ти сготвя".

По този начин можете да говорите за даден проблем, без да атакувате съпруга си. Но бъдете нащрек: не всички изречения, които започват с думата "аз" са "аз-техника". Прекаленото фокусиране върху това какво "Аз мисля" не означава, че говорите задължително за себе си.

Избягвайте коментари като: "Мисля, че ме контролираш твърде много" или "Мисля, че се отнасяш с мен като с досадната си майка..." Освен ако не искате да си навлечете голям скандал, разбира се. 

Предизвикайте страховете си

Ако ви е писнало да чувате постоянните притеснения на партньора си за това как например трябва да изпрати майка си в дом за възрастни, вие самите трябва да инициирате този разговор. Може да се притеснявате, че по този начин ще дадете тласък на някакви прикрити емоции и ще ви се наложи да говорите за неприятни неща - и то много дълго.

Но на практика партньорът ви ще обсъжда проблемите си по-малко, ако го провокирате да си каже всичко наведнъж. Дори не е нужно да измисляте решения и да го разведрявате - просто трябва да слушате. 

Никога не казвайте "любовна предигра" 

Това правило е особено важно. Повечето двойки имат нужда да говорят повече за сексуалния си живот. Но не с остарял речник от някое образователно предаване за тийнейджъри. Не само че изразът "любовна предигра" не е секси, а още по-зле - той предполага, че каквото и да правите преди истинския акт, то не е "истинското удоволствие" а само нещо, което да ви подготви. 

Задайте граници на изслушването 

Слушането е съвършеният духовен акт. То е най-големият подарък, с който можем да дарим партньора си и както вече казах - всички трябва да се стараем да го практикуваме повече. Но понякога се налага да определим граници за това кога точно да слушаме.

Ако съпругът ви иска да говори за това колко пари сте похарчили по празниците, докато вие приготвяте вечерята, проверявате домашните на децата, или гледате новините - няма да успеете да се концентрирате върху думите му, а може дори и да кажете: "Не мога да слушам това точно сега. Готвя!"

Но този номер не работи. Имате нужда от едно бързо и спокойно изречение, в което да обясните, че ще говорите по-късно, а не точно сега. 

Любов и хвалебствия - особено второто 

Няма нищо нередно в това да кажете : "Ти си най-великият мъж и те обичам". Просто това не е достатъчно. В началото на вашата връзка вероятно е имало много, наистина много качества, които сте забелязали в партньора си: великолепното му чувство за хумор или начина, по който кара гостите си да се чувстват у дома си.

Но колкото по-дълго са заедно двама души, толкова по-рядко споменават тези детайли един пред друг. Помислете си колко конкретни са критиките ви: "Защо слагаш толкова много вода на спагетите?" или "Защо си купил банани, след като вкъщи вече имаме други, които гният?" Бъдете конкретни по същия начин и когато му правите комплименти.

Спрете да поправяте партньора си за незначителни грешки 

Няма значение дали на сватбата ви е имало 50 или 70 гости, особено когато обсъждате колко много сте се напили на нея. 

Измислете си въображаем гост

Всички ние имаме много по-голям контрол над държанието си, от колкото ни се иска да мислим. Например, ако имахте много възпитан и престижен гост от Великобритания в дома си, който спи в съседната стая, щяхте да сте много по-сдържани в споровете си.

Бихте се държали по-мило и учтиво спрямо партньора си, ако той случайно е продал любимата ваза на майка ви по време на гаражна разпродажба - ако не друго, поне защото не бихте искали да се срамувате пред някой непознат. Така че следващият път, в който обмисляте скандал, представете си сър Рупърт в гостната, който може да чуе всяка ваша дума. 

Игнорирайте експертите

Много е забавно как хората търсят експертен съвет и плащат много пари, за да отидат например на семейна консултация. Всеки от нас знае поне три неща, които биха направили партньорите ни по-щастливи: почистете колата му, съблазнете го, преди децата да са се събудили, и изгладете ризите му - или всяко друго нещо, което става толкова лесно и би го зарадвало. Просто го назовете и го направете - точно сега.

#1 Чинчифон 15.01.2012 в 13:21:53

Формалният брак между мъж и жена "докато смъртта ги раздели" е едно от най-вулгарните престъпления на човека срещу собствената си природа.Нека двойките да живеят заедно,докато това им понася.Нека да бъде и цял живот,ако и двамата го желаят.Но никога да не забравят,че "Началото на всички човешки свободи е правото да бъдеш оставен сам"! Уилиам Дъглас/1898-1980/,съдия от Върховният съд на САЩ

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 15.01.2012 в 18:56:06

Мишо, кое същество в природата е обвързано с партньора си "докато смъртта ги раздели"? Смяташ ли, че природата не е по умна от църквата, която е наложила този стереотип? За да спестя излишни коментари, не ме разбирай погрешно, семеен съм повече от 20 години, нямам преживени разводи, до момента съм щастлив в брака си, надявам се и за съпругата ми е така. Въпроса е по-скоро принципен. "Посвещение", "борба за брачна връзка", нужно ли е това, ако я няма "химията", ако е изчезнала някъде по пътя. Кой от двамата ще е щастлив? И ако не е щастлив единия или и двамата, нужно ли е някаква догма да убива малкото или много години до края на живота им? Байрон е казал едни думи преди време: "Мъжът и жената се събират заедно в брак, за да преодоляват заедно трудности, които въобще не биха имали, ако бяха избрали да живеят необвързани."

#4 Nqkakva 15.01.2012 в 20:41:33

"Ако съпругът ви иска да говори за това колко пари сте похарчили по празниците, докато вие приготвяте вечерята, проверявате домашните на децата, или гледате новините - няма да успеете да се концентрирате върху думите му, а може дори и да кажете: "Не мога да слушам това точно сега. Готвя!"........... доколкото разбирам от статията само жената е притеснена от бъдещето на брака и само тя трябва да си измисля някакви налудничави игрички

#6 Bobby_gBG 15.01.2012 в 22:55:35

За добро или лошо обаче, брака вече е безсмислена институция, поне в по-голямата си част. Той е бил измислен заради факта че навремето мъжете са имали цялата власт, цялото семейно имущество, правата над всичко, включително и жените. И ако оставиш така човек да има всички права да прави каквото си поиска, можете да бедете сигурни че безправните жени са щели да бъдат поставени в още по-проблемно и долно положение от колкото са били, когато мъжът им, притежаващ всичко от връзката им, реши че си е харесал по-млада жена, която все още може да му дари деца. Обаче в наше време, с уравняване правата на половете ( и въобще на всички видове хора), брака вече става безсмислена институция, която само съсипва човешки съдби. Аз няма да се оженя. За момента законите в България са горе-долу справедливи, но нямам намерение да рискувам да ми се случи нещо като във франция - където законите са станали до такава степен абсурдни и дискриминационни спрямо мъжете, че там трябва да си пълен малоумник да се ожениш, и жена ти може да се гаври с теб както си поиска, плашейки те с развод ако не я оставиш да си прави каквото поиска. Резултата е че във Франция вече почти никой не се жени, а който е видял докъде стига позитивната дискриминация, вече и не смее да го направи. И преди някой да се е обадил неподготвен - работя във френска фирма, с достатъчно французи около себе си, и знам за какво става дума. Как мъжа плаща на жената до живот. И това е дори още по-зле от това което сте видели в 2 мъже и половина - там поне след като жена му се ожени отново Алан спря да и плаща издръжка, докато във Франция продължава да плаща до гроб независимо дали тя се ожени отново или не, а ако той се ожени отново, и умре - вдовицата му продължава да плаща издръжката към предната му жена вместо него... Брака е мъртъв. Истината е в гражданския съюз, който регулира "живота на семейни начала", като още предварително е уточнено кой какво ще получи при "развод".

#7 fALLEN 16.01.2012 в 01:09:22

"Ако съпругът ви иска да говори за това колко пари сте похарчили по празниците, докато вие приготвяте вечерята, проверявате домашните на децата, или гледате новините - няма да успеете да се концентрирате върху думите му, а може дори и да кажете: "Не мога да слушам това точно сега. Готвя!"........... доколкото разбирам от статията само жената е притеснена от бъдещето на брака и само тя трябва да си измисля някакви налудничави игрички --- доколкото разбирам новините са по-важни от мнението на съпруга... такива директно на улицатга след първатаг подобна изцепка. радвайте се, че сте си хванали путьовци, които да мъркат и мигат одобрително, като им кажетге, че сега "не ви се говори за това". щото, както казах вече, некой с повечко тестостерон ще ви изрита парцалите на улицата. разбира се изритването трябва да се състои преди да има деца и пр.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 16.01.2012 в 03:11:19

Теа, един куп кухи философии и нищо съществено. Бла, бла ... "което ни дава правото да мислим и разсъждаваме, а не да действаме по инстинкт" Любовта какво е? Разум или инстинкт? Ако се затрудняваш с дефиницията на думата "инстинкт", ще разясня. Вродена предразположеност на даден жив организъм да следва определено поведение. Ако за теб любовта е разум, не бих искал да съм на мястото на съпруга ти. Бла, бла ... "по-добре първо да мислим, а после да действаме. Защото много хора правят обратното и после съжаляват" Ами мисли, защото ти в момента не мислиш, а повтаряш това, което си чула от баба си, тя пък от нейната. Тя пък, защото така казал дядо поп. Това, което се е загнездило в мозъчето не е интелект, не е разсъждаване, а папагалско повтаряне без грам мисъл. Без задаване на въпроса "Защо". Няма елемент на разсъждение. Правилно е и е разумно, защото ... така каза онази лелка от "гражданското" и брадатия поп в църквата. Казаха "Докато смъртта ви раздели".

#9 qwe-2 16.01.2012 в 09:21:29

Теа, това, че сме по-интелигентни, не означава, че не сме животни. Точно такива сме, но не сме подчинени из цяло на инстинктите и това е пределно ясно, просто на някои хора им отърва да се оправдават с тях. Rodrigo Diaz de Vivar, каква любов м/у животните така, както я има м/у нас? Инстинктът за размножаване е друго нещо. Ние дори физически се променяме, заради начина си на живот, какво остава иначе. Далеч не сме подчинени само на инстинкти...

#10 nakadetaka 16.01.2012 в 09:59:36

"почистете колата му, съблазнете го, преди децата да са се събудили, и изгладете ризите му - или всяко друго нещо, което става толкова лесно и би го зарадвало." хахахах....толкова дълга статия, за да ни кажат отново коя е слугинята :-), сладко

#11 lele male 16.01.2012 в 11:41:30

Абсолютно съм съгласна с коментара на Родриго @ 3 "Посвещение", "борба за брачна връзка", нужно ли е това, ако я няма "химията", ако е изчезнала някъде по пътя. Кой от двамата ще е щастлив? Теа, според мен бъркаш моногамията с брака... Не е нужно да си сключил брак, за да си моногамен, както и може да не си моногамен, а да си сключил брак... Но също така, да си моногамен във връзката си, не означава, че цял живот ще бъдеш с този човек. Ако нещата се изчерпят - айде по живо, по здраво и напред... Човек обича ли - не мисли за себе си! Няма нищо гарантирано в този свят, освен това, че ще си отидеш от него в даден момент... Няма да се учудя, ако в бъдеще да измислят и застраховка "брак"... А статията - вярно е като наръчник за слугини!

#12 No name 16.01.2012 в 13:25:43

"Кажете на мъжа си...направете на мъжа си... задайте на мъжа си..." За бога, мъжът ми е голям човек и равноправен партньор! Децата си ли да гледам и възпитавам или него? Ненавиждам такива статии и книжки, в които ни дават универсална рецепта за щастлив брак, главоломна кариера или личностно развитие. Не правете това, казвайте онова, ама го казвайте еди-как си... Я, вървете на майната си! Така добре ли е?

#13 Мина 16.01.2012 в 13:51:57

Брака е мъртъв. Истината е в гражданския съюз, който регулира "живота на семейни начала", като още предварително е уточнено кой какво ще получи при "развод". ----- 1. Подлогът в изречението на български език ВИНАГИ се членува. БракЪТ... 2. Хайде да ми обясниш, (че явно съм неподготвената!), каква е законовата разлика между "гражданкси съюз" и "брак"!? Поне в Холандия (почти) НЯМА таква! 3. На кой му пречи да уточни "кой какво ще получи при развод" И ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА БРАК!?? Моя приятелка се омъжи наскоро за холандец и направиха ТОЧНО ТОВА!!! Дали ще го наричаш "брак", "граждански съюз" или "живот на семейни начала", докато има ДВОЙКИ, които живеят ЗАЕДНО (и съотватно имат да управляват заедно собствености, деца и т.н.т.н.) нищо подобно не е умряло! Много сте ми смешни "модерните", които живеете с партньори и после се правите на "освободени от оковите на брака", ВИДИШ ЛИ! Ми НЕ СЕ ЖЕНИ, БЕ! Но от ОТГОВОРНОСТТА КЪМ ПАРТНьОРКАТА СИ НЯМА КЪДЕ ДА ИЗБЯГАШ! Освен, ако не скъсаш. Или тя с теб! А пък ако проимаш и общи деца... ТОЧКА!

#14 Ex Freerider 16.01.2012 в 15:02:20

... енд дъ морал ъв дъ стори: Правете любов, а не брак или правете повече любов отколкото брак!

#15 Bobby_gBG 16.01.2012 в 18:03:32

ех минче, какъв си ми grammar nazi. Още като прочетох написаното мнение ме жегна че някой задръстеняк ще ме погне за грешния член, ама като няма начин човек да си редактира мнението... Ма какво да се прави, за съжаление аз смятам поправянето на многобройните ти правописни грешки за прекалено дребнаво и не го правя. Разликата между гражданския съюз и брака е в това че там се регулира само семейните права, без да са включени каквито и да било имотни права - това да се знае кой е бащата на децата, здравната осигуровка за другия, ако само единия работи и т.н. неща. Във Франция отначало е замислена за гей-двойки, тъй като те нямат право да се женят (сега може и да имат, не знам), и съответно не получават облекченията и правата които имат семейните двойки. Но в последствие се ползва масово и от нормалните двойки, защото е много по-лесна и удобна процедура, която не се бърка в имотни отношения.

#16 Michelle 16.01.2012 в 20:04:44

„Игнорирайте експертите Много е забавно как хората търсят експертен съвет... „ Хм, а нагоре не беше ли приматска психотерапия ? „Танцът на гнева” обаче е хубава книга, макар че не я дочетох. "The Dance of ANGER" - почти танго http://www.youtube.com/watch?v=bXhQNRsH3uc

#17 coolboss 16.01.2012 в 22:01:01

Аз харесвам този тип жени: Да има грижа за косата си Да има стегнати гърди Прелестен задник Да има добър апетит Да обича и цени вината (бели или червени) Да не е проблем да излезе без грим Да бъде по-ниска от мен Да бъде спортен тип Да бъде стройна Да бъде добър шофьор Да обича децата Обича да гледа футбол и ски и др.спорт Да има граница, когато пие Да Поддържа идеално тегло Има силен сексуален нагон Да е Образована Да Има работа Има добро чувство за хумор да се чувства супер в каквито и да е дрехи Може да бъде готова за 10 минути Да обича да готви Да харесва моите приятели Бих се и оженил за такава!Бих се и развел ако се промени")

Новините

Най-четените