"Дървото на живота" взе Златната палма в Кан

Филмът "Дървото на живота" ("The Tree of Life") на американския режисьор Терънс Малик ("Тънка червена линия") спечели наградата "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан. В семейната драма на Малик участват Брад Пит, който е и продуцент на филма, Шон Пен и Джесика Частейн.

"Дървото на живота" трябваше да дебютира в Кан още през 2010 г., но беше изтеглен от програмата в последния момент. Това е петият филм на 67-годишния Терънс Малик. Наградата беше получена от продуцентите, тъй като режисьорът избягва камерите и не се яви въобще на фестивала. Той вече е печелил наградата за най-добър режисьор в Кан преди 32 години с "Небесни дни" (1979) и оттогава не е сниман.

Актрисата Кирстен Дънст спечели наградата на фестивала за най-добра женска роля за изпълнението си във филма "Меланхолия", чийто режисьор Ларс фон Триер беше изгонен от форума след изказване, че симпатизира на Хитлер. Призът за най-добра мъжка роля беше отсъден на Жан Дужарден за участието му в "The Artist" - римейк на ням чернобял филм от 20-те години.

Наградата за режисура беше връчена на датчанина Николас Уиндинг Рефн за филма му "Drive". В него Раян Гослинг играе ролята на дубльор, който заработва допълнително като таксиметров шофьор.

Голямата награда на фестивала в Кан си поделиха Турският филм "Едно време в Анадола" (Once Upon a Time in Anatolia) на режисьора Нури Билге Джейлан и белгийският "Момчето с колелото" (The Kid With a Bike) на братя Дарден.

Специалната награда на журито беше присъдена на "Polisse" на 35-годишната френска актриса и режисьорка Майуен льо Беско. Тя благодари на екипа си и на полицаите от Бригадата за защита на малолетните, за чието ежедневие разказва филмът, задето са я допуснали сред тях и са й позволили да наблюдава човешкото нещастие.

"Златна камера", отличие, което се присъжда за първи филм, бе присъдена на аржентинския филм "Акациите" (Las acacias) на Пабло Джорджели, представен в паралелната секция на Седмицата на критиката.

#1 Кака Мара 23.05.2011 в 12:56:40

Е-е-е-е, стига вече де!Човекът( Ларс фонТриер) каза, че разбира Хитлер, не е казвал, че симпатизира на Хитлер, евгениката, хитлеризма, националсоциализма или каквото и да е друго.Както винаги, направиха от мухата слон и доказаха на себе си колко (псевдо?)демократични са. Аман вече от лицемерници и псевдо демократи

Новините

Най-четените