Храни хипстър да те хейтва

Хипстърите - тези чудовищно рекламирани от световните медии същества, напоследък отново разшириха митичните измерения на присъствието си в градската култура, особено с настъпването на есента, когато всичко живо се връща от отпуската.

Освен непрекъснати определения "що е то хипстър", които се сипят в интернет с единствената цел да бъдат вкарани в един кюп абсолютно всички (както онези, които не одобряват "чантичката диагоналка" (по нашите ширини), така и онези, за които розовото за момченце не е чак толкова неприемливо),

масово продължават да се бълват и теории за "хипстърския" стил.

Истината е, че всъщност никой не знае що е то хипстър, споменават се само неговите характеристики, които до една са привидно анти-комерсиални, а в действителност определящи пазара...

За софийския хипстър например знаем от опит, че "хейтва" доста повече от доволните от себе си "батки" (по собствени наблюдения), навярно, защото да си български "хипстър" е много трудно: рискът да те обявят или за "твърде нормален" или за „прекалено задръстен" е голям.

А и двете са си истинска обида за истинския хипстър.

В търсене на още дефиниции на това "що е хипстър" и подкрепени идейно (и снимково) от немското издание на Huffington Post, решихме да разровим още в темата и да разгледаме по-подробно

какви са хранителните навици на хипстъра, които го отличават от "нормалните" средностатистически обитатели на панелки?

Затова задаваме въпроса с какво се храни истинският софийски (и европейски) хипстър и илюстрираме отговора в галерията, като съвсем основателно очакваме да бъдем "нахейтени" от всички "хипстъри" и "не-хипстъри" за нашите поредни опити да намерим подходящо определение за извънземния стил на този обитател на градската джунгла.

Колкото до "хейта": хипстърите ще бъдат прави да ни "хейтят".

Защото в галерията пише, че всеки хипстър обича киноа, а истината е малко по-различна: киноата всъщност вече не е модерна.

#1 Дракон с кисело зеле 02.09.2014 в 17:05:12

Колко дълъг текст, пък не казва абсолютно нищо...

#3 Borracho 02.09.2014 в 20:30:28

Е това, че ми изтрихте предния пост, в който нямаше абсолютно нищо обидно вече е прекалено. Бахти неможачите сте, че и обидчиви. Мега зле. И пак ше повторя, тоя път поне се обосновете защо е проблем личното ми мнение, че хипстърите са хомо-хипохондрични лигльовци и празни, намазани опаковки без никва душа в тях? Къв ви е проблема и на вас не разбирам, откачалки!

#6 vanko 03.09.2014 в 09:50:44

Aхааа! Разбрах! Това е нещо като гатанка в текст и изображения. В текста има скрит въпрос - "Какво обичам да правя най-много?" И отговорът е "Боза"! Познах ли?!

#7 паяка 03.09.2014 в 09:52:20

Ванко, не обиждай бозата

#8 ksharp 03.09.2014 в 10:30:43

Генерализацията винаги е била грешна, но днес така е модерно да си изкарваш парите. Притежавам половината от хранотелните навици описани по-горе, но не мога да се припиша към тази социална група. Да не се бърка здравословно с модерно. Аз лично се интересувам само от собственото си здраве, а който иска пие Кока Кола и да яде пици на парче, мислейки си, че това е не-хипстърско, това си е негова работа и собствен, надявам се, осъзнат избор. П.П. Не съм ветегарианец, обаче.

#9 delight 03.09.2014 в 10:56:55

Предупреждавам да не се чете от хипстъри! От горната презентация, стигнах до извода, че хипстъра е чудак и тиха откачалка, с ниско самочувствие, но със заложен нарцистичен комплекс. Шшшшт, без хейт! В желанието си да го забележат той експериментира с всичко. Когато артистичните му търсения стигнат до ниво „чалнато, чак невъзможно да не го забележиш” и го попитат – Абе ти хахо ли си или хипстър? той/тя заппочва да хейти за да удължи момента на интереса. Истинският хипстър ще добави още една краставица в хумуса си и ще сервира веганска пържола в 3-литров буркан, пълен със соево мляко. Относно хляба от собственоръчно събрано жито, предполагам става въпрос за събраното от пода на силоза, не си представям хипстъра с шал, цайси и виетнамски терлици да гази в нивата и да рони зърна в шепи. Хахава работа е това софийския хипстър (тук много се смях), не казвате нищо за каспичанския такъв (примерно). Срамота, пълна липса на въображение, недостойна за хипстър.

#10 gothic 03.09.2014 в 11:43:42

Чекай малко! не бяхме ли всички хора? Човеци, санким. Или е по-лесно да бъдем разбишкани на части и напъхани в чекмеджетата на живота? За да е по-лесно на търсещия ли?

#11 Xaoc 03.09.2014 в 12:27:12

Поредният продукт на западния капитализъм. Понеже се чудят как да продават индийска леща, китайски чесън, египетски картофи и др. вносни продукти на пазар с традиции в производството, продажбата и употребата на същите тези продукти, създадоха образа на хипстъра. Нищо лошо няма в чуждестранната кухня, но обикновено всекидневна такава кухня върви с висок стандарт на живот, които липсва и панелните таласъми и колкото и да набиват краставици, леща и нахут, няма да могат да станат истински хипстъри, защото в статията не се споменават и другите задължителни атрибути на хипстъра - IPhone, IPad, много други I неща, Мини Купър, скъп ръчен часовник и т.н. и т.н. Хипстъра ходи на йога, зумба, масажи и др. Тоест, за да е хипстър по западните стандарти, човек трябва да взима поне 2000лв чисто, за да си позволи този начин на живот. Ако всеки ден си бъркаш по една купичка нахут не ставаш "хипстър", а просто човек, който яде много нахут. А колко по добре е да си изпечеш една свинска пържола, да си нарежеш 2-3 домата и да си извадиш шише гроздова.

#12 gothic 03.09.2014 в 12:52:14

Колега Хаос, колко си прав само. Особено в последното изречение

#13 Borracho 03.09.2014 в 20:22:03

Аз момче и мониче "хипстъри" не съм виждал да се целуват. За сметка на това съм виждал "момче" и "момче" хипстъри да се целуват не веднъж.

#15 скучко 04.09.2014 в 10:14:28

Ако преди 10h пиеш ром, това не те прави алкохолик , а пират!

#16 Survacharya 21.10.2014 в 18:48:24

"Истината е, че всъщност никой не знае що е то хипстър." Я па тоа... Това хипстъра ние много добре го знаеме. Хипстъра е стара чалга на нов глас понеже нищо ново няма под слънцето... Хипстърите са индивидуалистични хипари, а хипарите са колективистични хипстъри. Бохеми са. Искейпизмът е тяхна обща черта. Хипстърите гледат да се цепят от колектива, докато хипарите гледат да се сдушат и да образуват комунка че тогава да искейпнат. С други думи може да се каже че хипстърите бягат от мейнстрийма поединично докато хипарите групово. Хипстъра обича да е индивидуален колектив, хипара се кефи да е колективен индивид. И единия и другия са ъндърграунд ерес в очите на ортодоксалното, мейнстрийм общество. Хипстъра олицетворява индивидуализма, едноличния подход към действителността, докато хипара символизира колективното, общностното начало у човека. Хипстъра ще заложи на "Аз"-а, хипара залага на "Другия". Хипстъра е елитист, капиталист, националист и ксенофоб, хипара е космополит, комунист, интернационалист и ксенофил. Ако покажеш "Тайната вечеря" на Леонардо на хипстър и на хипар, хипстъра ще избере Исус, хипара ще предпочете апостолите. Ако изпаднат в апокалиптични настроения обаче и едните и другите са склонни да се превърнат във вегани-мизантропи и/или екофашисти хейтващи всичко човешко и любещи всичко животинско, растително и изобщо природно. Разбира се тук говорим за идеални типове несъществуващи в чист вид в природата (освен в Лондон, Ню Йорк и София) Освен това във всеки един хюман биинг дреме по един хипстър и един хипар, дори и в гъзара колкото и да не му се иска. Ей т'коа....

#18 Atticus 06.06.2016 в 15:14:01

Привет. Типично по български хващате една дума, едно определение за една маса от стотици хиляди хора по света и започвате да плюете. Хипстърите ядяли киноа, то излиза, че ако не ядеш киноа не си хипстър , което е един истински белег за "висока" интелигенция у Вас, уважаеми господа и дами.... Хипстъра хейтвал, но така и не разбрах, кого, защо, как....? Ноооо добре до тук разбрахме, че хипстъра/ката са индивиди, които пукат киноа и хейтват..... хахахах това ли е извода, до който успяхте да стигнете? ОК хипстъра е силно популярно течение на запад, като това са предимно хора в сферата на изкуството, които по един или друг начин показват индивидуалност. Сега, с какво се храни тази група от хора си е до лично техен избор и той не ги прави хипстъри или попфолк фенове. Това не е веганство илииии поклон към даден вид музика, както споменатите (от предни коментари) метъли. Това е носталгия към минали години, когато беше ДОБРЕ да се чете, да си интелигентен и добре изглеждащ човек. Върнаха модата към мъжките шапки с периферия, към брадите, към всичко, което се бе загубило до известна степен след МЕТРОсексуалните наклонности. Да, цялата тази носталгия към миналото се смеси и с новото и финалният продукт е на лице. Вече, че това течение се превърна в МОДА е съвсееем друга страна на нещата, която си има плюсове и минуси. Всеки втори е хипстър със причесчицата ли, очилца ли, шапка...... забележете бул.Витоша.......ако се загледате е пъъъълна с хипстъри Руси, красиви жени с типичният хипстър вид и мъжете с лимби, къде с бради, къде не. Всички станаха ценители на книги във фейсбук, постват се цитати до пръсване и така..... Сега, заплата 2000 евро дооооста силно изказване. Не е нужно да ходя на спа, за да съм хипстър, не е нужно да ходя на курсове по йога, за да съм хипстър....мога да си я практикувам у дома.....има вече хиляди извора на информация в интернет. Разбира се йогата не ми е в линията на занимания, но да спортуването е добре за всеки било то хипстър илиии стругар, не мислите ли? Ксенофоби, комунисти, хипари, какво ли не прочетох тук.......дори е забавно! Нооо да се върнем на темата.... Хубавото е, че брадите се върнаха на мода и определено не е проблем човек да си намери работа с брада. За доста от дамите, определено е нещо, което да привлече окото. Пък и защо не, все пак е нещо ново...... Хипстарщината не е вида на човека, нито това, което яде. Хипстърщината е начин на мислене и на приемане на света около Вас, а това, че една не малка част хора, които просто го правят за модата ги има......не прави идеята по-малко успешна..... Та господа.... няма нужда да сме крайни в етикецията си за неща, които просто не разбираме или не сме прочели маааалко повече от необходимото....освен статията тук. Бъдете над нещата.... ;) Поздрави и много усмихнат ден от ХИПСТЪРА

Новините

Най-четените