Браво, момиче! Давай все така

Стела Буншофт не се притеснява да показва тялото си - въпреки стриите.

През септември студентката от Ню Йорк стартира своя кръстоносен поход за по-добро възприемане на тялото със своя блог The Body Love Blog, в който тя публикува своя снимка по бански, на която освен солидните килограми си личи и огромната й усмивка (и снимките на Мерилин Монро на заден фон).

От този момент насам, самата Буншофт в известен смисъл се превръща в икона


Над 80 000 души споделят снимката й от страницата й в Tumblr, съобщават от People.com. След това черно-белият кадър се превръща в сензация.

Буншофт случайно се среща с Брандън Стантън - фотограф, известен с уличните си портрети от своя проект "Хората на Ню Йорк". Стантън й прави снимка, на която е напълно облечена. Ала вместо да добави нея към проекта си, той използва полуголия фотос от блога й.

Първоначално Буншофт се е "паникьосала" - както сама споделя в своя блог, и е обмисляла да помоли фотографа да махне снимката й. След това погледнала неговата страница във Facebook и 367 000-те харесвания на снимката й (които до този момент са нараснали до 552 000 и продължават да вървят стабилно нагоре).

Мнозинството от коментарите под снимката са в духа: "Браво, момиче! Давай все така!"

Въпреки това, както Буншофт пише в сайта си, "е много по-лесно да се фокусираш върху по-малкия процент от негативно настроени задници, от колкото върху заливащата те отвсякъде любов и приемственост".

Закръглената госпожица добавя, че разбира откъде идват някои от критиките, независимо от това колко заблудени звучат. "Мисля че хората се отнасят зле с мен, защото не им е комфортно да виждат снимки на някой, който не е слаб, а освен това не разбират и за какво се бори движението за приемане на тялото," обяснява тя.

"В него не насърчаваме хората да поддържат нездравословни навици. Всъщност то няма нищо общо с това. То е създадено с цел да се премахне клеймото върху хората с наднормено тегло, защото голяма част от обществото ни се състои именно от такива хора - и в това няма нищо лошо. Това не означава, че като погледнеш някой дебел човек, знаеш точно какво не е наред със здравето му".

Деликатната тема за непрекъснатото оценяване на жените (със или без излишни килограми)

Проблемът е, че ако тя имаше тяло на кукла Барби (каквото и да означава това - може би неестествено големи гърди и свръхтънък, прекършен от теглото им кръст?) коментарите щяха да са посветени в по-голямата си част на това дали циците й са силиконови и дали става за секс.

А ако пък беше супер слаба, щяха да са за това, че няма никакви цици и въобще не става за секс. Ала понеже не е слаба, коментарите са посветени на това, че е твърде дебела и отново не става за секс.

Но нищо от това няма значение, дами - просто знайте, че ако сте видими, значи сте на показ и че ако снимката ви се показва на целия свят, тя задължително ще бъде коментирана и осъдена от най-големите страхливци, на които тайно им се иска да имаха подходящите социални умения, за да ви свалят. Това е абсолютно предсказуемо.

#1 Реалист-2 28.10.2012 в 10:38:31

"Браво, момиче! Давай все така - тъпчи се като свиня!" От кога е готино да се толерира свръхнаднорменото и нездравословно тегло? По-скоро трябва да се окуражават такива младежи да спортуват, а не да се гордеят с туловищата си

#4 post deluvian 28.10.2012 в 12:18:18

Ако няма какво да направи момичето, такава му е фигурата, по-добре все пак да се харесва, отколкото да е зверски комплексирано.

#6 Кака Мара 28.10.2012 в 12:56:43

Мануелче, няма как да е здраво момето.Защото, ако решим да започнем със заяждане , според СЗО" ЗДРАВЕ" е :".. състояние на комплексно физическо, психическо, емоционално, интелектуално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или недъг". При въпросната госпожица със сигурност най- малкото физическото благополучие не е такова( басирам се,че най- малкото има нарушен глюкозен толеранс) , за другите изисквания на СЗО , залегнали в определението, даже и не смея да подхвана приказка( в подобна статия навъртяхме полека - полека къде 1600 мнения )

#7 Оня Дето Го Трият 28.10.2012 в 13:10:13

В държавата БГ, където имаме рекорден брой затлъстяващи още от ранна детска възраст, да даваме акъл и да се присмиваме на американците, ще бъде нагло....

#8 Boika Borisova 28.10.2012 в 13:14:29

Може би на момичето му е писнало от хейтърство. Едно е, че наднорменото тегло е опсно за здравето. Друго е хората с наднормно тегло да бъдат наричани свини и др. Белег на култура е отношението към различния от теб. И не всички са виновни за теглото си. Има 9-10 годижни деца, които едвам се движат от тлъстина Мама дава и чипс, и тортичка...Веднъж натрупани 20 излишни килограма трудно се свалят, особено, ако постоянно си обект на обиди. Когато човек го атакуват, той се затваря в комфортната си зона. За наркоманите е наркотикът, за алкохолиците е алкохолът, за възпълните е храната.

#11 post deluvian 28.10.2012 в 14:28:01

Аз съм сигурна, че ако това беше дъщеря ти с нарушена обмяна на веществата, нямаше да я наричаш свиня, нямаше да се съгласиш и околните да я наричат така, а щеше да предпочетеш детето ти да се чувства прекрасно и да израстне с добро самочувствие, въпреки че има някакъв недостатък, вместо да се превърне в полунормално подобие на човек, защото е обиждано и мачкано непрекъснато от най-ранна възраст. Мисля, че точно това се опитват да ни кажат с тази статия - въпреки недостатъците им, е добре да подкрепяме хората.

#13 straight 28.10.2012 в 14:55:32

Много малка част от дебелите хора имат еднокринни проблеми, поради които са дебели. Всъщност, наднорменото тегло е най-честата причина за възникването на т.нар. "нарушения в обмяната на веществата". Най-често, хората са дебели защото нямат никаква мярка в яденето и изобщо не спортуват. Казано по-просто, дебелите хора сами са си виновни - тъпчат се като за световното, мързеливи са и им липсва елементарна воля да се променят. Освен това, те често добре съзнават колко неинтелигентно е поведението им и си търсят оправдание - околните са ми виновни, защото не ме разбират и не ме подкрепят. Вместо да ми влезят в положението, хората все ме сочат с пръст колко съм дебела и как не ставам за нищо, си казват дебеланите. И така свалят вината от себе си и сякаш светът е виновен за освинването им. На поредната дебела свиня, която си търси оправдание бих казал : 1. спри да се тъпчеш като невидяла, на първо време престани да набиваш сладко, торти, хляб, баница; 2. Започни да спортуваш, например тичай по 20 км на ден на пътечка; 3. Проумей своята лична вина и не обвинявай другите; 4. Вместо да пропагандираш своя порок, стани пример за другите - отслаби с поне 50 кг! Много ми е чудно как ще реагират всички тези, които викат браво на дебеланата, ако видят снимка на наркоман със забита във вената игла?

#14 Оня Дето Го Трият 28.10.2012 в 15:12:59

Ееееее, Бобииииии.....точно ти да се присмиваш на американците за затлъстяване, айде моля ти се Поне да не беше пускал ония снимки в предишната тема

#15 корейче 28.10.2012 в 15:19:39

Боби, говориш глупости. Аз цял живот съм била слаба, и да, имала съм дълги периоди, в които не съм спортувала нищо и обичах да се тъпча с всякакви висококалорични храни. Познавам и други хора като мен. Въпрос на ген. Започнах да спортувам и да се храня здравословно заради здравето си и за да се чувствам по-добре, но дори да не го правя, повярвай, пак поне още 10 години ще съм слаба и добре сложена. И аз ям повече от повечето момичета с по-едра физика от мен, апетит никога не ми е липсвал, подбирам храната единствено по критерий колко е здравословна и колко добре ми я понася тялото, като грам не ми дреме колко калории има, защото не пълнея просто, а като ям, ям като прасе, защото обичам храната. Имам пък приятелка, която спортува активно, може да издържи далеч по-дълги преходи от мен, полага още повече грижи за здравето от мен, ограничава храната и т.н., но има такава структура, че дори да отслабне (а това за нея е почти невъзможно, тя е обикновено с минимум 15 кг по-тежка от мен), пак няма тяло на модел, защото просто и е такава структурата. И какво, значи както казахме, основно е въпрос на ген как ще изглеждаш. И не, нямаш право да се присмиваш на някой, защото е дебел или защото не живее така, както ти смяташ, че трябва да живее. И никой не е длъжен да се обяснява дали спортува, дали има хормонални проблеми, дали има други болести, за да преценят другите заслужава ли подигравателно отношение. Ако някой е дебел, няма нужда от саркастични забележки, обикновено дебелите хора знаят, че са дебели и това им смачква самочувствието достатъчно, нужно ли е нон стоп да слушат критика от останалите, когато и без това се чувстват зле относно тялото си? Много ви е лесно да злобеете и да обиждате хората, хайде поставете се на тяхно място, да видим какво ще ви е. Аз нито веднъж не съм обидила която и да е жена за теглото и. И не смятам да го правя. Нищо, че съм имала тази възможност, винаги боли да те обиждат относно външния ти вид, особено ако си в пубертета и особено ако ти засегнат болното място (примерно, че си дебел).

#16 Кака Мара 28.10.2012 в 15:33:20

Понеже в Бг мнозинството сме ( все още) християни, а от тях мнозинството православни, да погледнем и от друга гледна точка нещата не само от страна на СЗО ): Едно времеимаше един нелош холивудски филм" Седем".Започвамтака вититевато,защото очаквамда скочатмного псевдо либелали...Та,седем са смъртните грехове според католическата църква. Седемте смъртни гряха са: похотливост, чревоугодничество, скъперничество, леност, гняв, завистничество, горделивост. Православната църква ги признава, но в разлика от Католическата извежда като самостоятелна и осма поредна категория от гордостта - суетата. Мога само да се съглася,че в огромния процент отслучаите в основата на свръхтеглото е обилното ядене. В крайно малък процент първичният"дефект" е ендокринно нарушение (например болест на Кушинг) или да речем, генетичен проблем(е, да допуснем Синдром на Прадер- Вили). Предлагам сега да не се отклояваме в обсъждане на разни все още хипотези, за обърканата регулация на чувството за глад и т.н. В случая очевидно имаме алиментарно затлъстяване(т.е. момиченцето яде и винаги май е яло твърде много).Отклоняване от темата е разказите за лошите родители, които прехранват горкото дете.Безспорно, дебелите деца са такива, защото от малки са тъпкани с храна, но пък и в един прекрасен момент те не са вече деца и имат претенцията сами да вземат решенията за себе си.Да, но продължават да се тъпчат...с ясната идея, че " мама е виновна". Дотук , мисля, имаме "чревоугодничество", ако решим да разсъждаваме от християнска гледна точка. После можем да видим и как се появяват и " свързаните грехове": леност- едва ли може да се оспорва.Ако тежиш 130кг при ръст 160 см едва ли качваш с удоволствие стълбите... Гняв - може да го отричате настървено, но е ясно, че много дебелите по принцип са гневни, защото не са като нормално дебелите... Завистничество - какво да коментирам, свързано е директно с гнева Пък и за суетата можем да си помислим, предвид неистовото желание да се покажем по света и да събираме похвали( е, със сигурност има и упреци, ама няма да им обръщаме внимание, не сме дребнави..Ще се съобразяваме само с насърченията..) В този стил твърде дълго може да се продължи, но какво от това- вече видях мнение, че " ако беше твоето дете, нямаше да казваш, че е дебело, ами щеше да му искаш доброто" Ами , ако беше моето дете , със сигурност щях да му намаля яденето и да го накарам да се движи и да се вземе в ръце.Защото всеки си обича детето и е нормално да иска да му спести здравословни проблеми...Не е проява на обич да хвърляш прах в очите на някого...

#17 Кака Мара 28.10.2012 в 15:46:23

Корейче, ти може и да си от тези, дето ядат, но не дебелеят, но болшинството сме от тези, дето като ядат повече от това,което изразходват , и надебеляват.Най-обичам да чуя, че " нищо не ям, ама ми се лепи" иИ кой тук ти говори за нормално хранещи се , нормално движещи се хора.Какви манекенки, какви пет лева? Я погледни детето на снимката- то е огромно.Това не са 15 килограма на мисока, спортуваща жена с мускули и по- груба структура.Това е лой, сланина, огромно количества мастна тъкан, която се явява резерв на енергия, трупана с години и без какъвто и да е шанс за изразходване... В най- елеметарен пример ще ти кажа да си сметнеш бодимас индекса- твоя и на приятелката ти и да видиш, че и дори " дебелата" ти приятелка , ако действително е едра като конструкция, ще е в най-лошия случай акала 28кг/м2Това чудо на снимката е с болестно затлъстяване, но никой не може да я накара да се вземе в ръце докъто не и цъфне диабета, остеопорозата , високото кръвно и например, проблемното забременяване.Тогава обаче, обществото ще бъде длъжно да поеме разходите и за лечение....Но не може да я задължи да спре да се тъпче и да се разболява,преди да се стигне до лекуване, нали?

#18 корейче 28.10.2012 в 16:06:26

Ми дай да я мачкаме и обиждаме тогава, а? Ще и помогнем освен проблеми, породени от теглото и, да развие и проблеми, свързани с психиката и емоционалността. Виждам, че добре се грижите за здравето на дебелите. Доброто самочувствие и положителното отношение към живота са в пъти по-важни от всичко останало за здравето. Както и за това човек да се чувства добре. И всички правите предположения за това тя какви проблеми има или няма, какви са и хранителните навици и т.н. Обаче няма как да ги знаете, така че не бързайте да съдите. А и всеки, който си позволява да пие и пуши примерно, както и да си ляга късно, вреди не по-малко на здравето си от хората, които имат излишни мазнини. И стресът е най-големият причинител на болести, той също може да доведе до напълняване понякога, така че вместо да създавате излишен стрес на хората, чието тяло не влиза във вашите представи за нормално тяло, направете живота по-лесен и хубав за тях, като поне не им се подигравате - така наистина ще им помогнете да си подобрят здравето. И както вече казах, дебелите знаят, че са дебели и най-вероятно плачат често посред нощ заради това. Няма нужда нон стоп да им се натяква. Нито да бъдат обиждани или поучавани. И пак натъртвам, ако пушите, пиете, не спите достатъчно, лягате си късно, нямате никакво право да съдите това, че някой си бил похапвал повечко (и аз пък обичам да си хапвам, най-обичам вратни пържоли).

#19 nakadetaka 28.10.2012 в 16:12:05

Айде пак "жена и половина" ще се предъвква...

#20 strawsPulledAtRandom 28.10.2012 в 16:22:43

Разбрах, че половин милион човека са я харесали, но не разбрах защо. Не разбрах и за кое я окуражават и насърчават да продължава. Да продължи да пълнее ли? Айде, да става дъвката пак по темата, скоро чакайте пак статия за тютюнопушенето. Отсега си подготвям аргументи и си ги записвам в едно екселче в колони по дежурни теми.

#25 nakadetaka 28.10.2012 в 17:00:50

Не е нужно никой никого да обижда. Важното е хората да се харесват и приемат и да се чувстват добре и щастливи, такива каквито са. Само не мога да разбера защо изобщо това,че е се е снимала трябва да е геройство? Защо веднага трябва да се разделим на "браво,евала!" или "уууу". Това, че се е снимала прави ли я щастлива жена?! Дълбоко се съмянвам. Ако си слаба жена - си скелет,закачалка, анорексичка и какво ли още не. Ако си дебела и се снимала и си заявила : Не ми пука,че имам сланини и стрии!!! - си вид герой. Ето това нещо не го разбирам. Всичко друго е милиони пъти предъвкано тук под милионите статии по повода, които се качват на всеки три седмици.

Новините

Най-четените