И диетичните газирани напитки се оказаха вредни

Лоши новини за хората на диета: вашата диетична кока-кола с нищо не е по-добра от обикновената.

Ново изследване установява, че изкуствените подсладители в диетичните газирани напитки може да причиняват надебеляване, метаболитен синдром, диабет и сърдечни заболявания. Това са поредните изследвания, потвърждаващи потенциалните рискове за здравето от диетичните разхладителни напитки.

И това не е всичко 

Изследването също установява, че изкуствените подсладители в диетичните напитки влияят и на нормалната реакция на организма ви към захарта, нарушавайки регулирането на нормалните нива на захари в кръвта дори още повече от "нормалните" газирани напитки.

Оказва се, че заместителите на захарта реално подвеждат организма ви да смята, че приемате калориите, свързани с вкуса на сладко. Това обаче означава, че тялото не разбира как да обработи реалната захар - и не освобождава хормоните, контролиращи кръвната захар и кръвното налягане.

Изследването, проведено от учени в университета Purdue, обобщава 40 проучвания на ефектите от изкуствените подсладители и здравословните проблеми, свързани с диетичните газирани напитки.

Не е особено изненадващо, че американската асоциация на производителите на напитки (ABA) не е съгласна с констатациите

"Нискокалоричните подсладители са едни от най-изучаваните и анализирани съставки в хранителната верига в наши дни," заявява говорител на ABA. "Те са безопасни и ефективни инструменти за намаляване на теглото и управление на теглото, според десетилетия на научни изследвания и регулаторни органи по цял свят."

ABA настояват, че изследването на Purdue официално е публикувано като "мнение", а не като официално научно изследване.

На свой ред Сюзън Суайтърс, автор на изследването на Purdue, разпространи изявление, в което отбелязва, че консуматорите на газирани напитки не винаги са информирани правилно за последиците за здравето от консумацията на диетични напитки.

"Не е необичайно хората да получават послания, че изкуствено подсладените продукти са здравословни, че ще им помогнат да отслабнат, или ще предотвратят надебеляването," казва Суайтърс.

"Данните, подкрепящи тези твърдения, не са особено надеждни. И въпреки че изглежда логично, че диетичните напитки не биха били така проблематични като обикновените газирани, това, което звучи разумно, не винаги е факт."

Изследването на Суайтърс не е първото, изтъкващо потенциалните рискове от диетичните напитки

Скорошен доклад в изданието General Dentistry твърди, че масираното потребление на диетични газирани напитки води до ерозия на зъбния емайл в не по-малка степен от метамфетамините или кокаина. Проучване от 2012 г. пък обявява, че пиенето на диетична газирана напитка ежедневно може да доведе до инсулт, сърдечни заболявания, и често е свързано с друго нездравословно поведение.

През 2010 г. пък друго проучване намира връзка между консумацията от жени на диетични газирани напитки по време на бременността и нараснал риск от предсрочно раждане.

Примерите за заблудени потребители на диетични газирани напитки изобилстват

На 31-годишна американка наскоро бе открито сърдечно заболяване, след като е пила само газирани напитки в продължение на 16 години. Наскоро в медиите предизвика сензация и неидентифицирана жена в Монако, приета в болница след припадък, която е казала на лекарите, че не е пила вода от 15-годишна възраст - а е консумирала само диетични напитки, по около 2 л дневно.

Лекарите в болницата в Монако са установили, че жената е имала изключително ниски нива на калий в организма и състояние на сърцето, наречено QT синдром - което причинява неравномерен ритъм на сърцето. Пациентката не е имала членове на семейството си със сърдечни проблеми.

Според медиите, въпросната жена е получила указания да спре консумацията на газирани напитки поне за седмица - и всичките симптоми са изчезнали.

#1 Astarot 16.07.2013 в 11:28:18

А, добро утро Любимата ми комбинация е, когато някоя жена си поръча: 1 шкембе чорба, 2 на 2 кюфтета и кебапчета с гарнитура, тортичка за десерт и... една Кола Лайт... Може и 2-3-5 филийки черен хляб, че е диетичен

#2 deowin 16.07.2013 в 22:51:03

От научна гледна точка, статията е популистка боза за лаици. Два-три единични примера, и то в които за причинно-следствената връзка между пиенето на такива напитки и проблемите със здравето няма никакви конкретни доказателства, а е единствено имплицитна и, съответно, очевидна само за хората, които така или иначе вярват в нея. Плюс няколко общи приказки за намерени корелации, отново без дори дума за изследователския подход и използваните статистически методи. Стойност = 0. Ама, тъй де, все пак отделът, в която е поместена статията, се казва lifecafe, не sciencecafe.

#4 deowin 17.07.2013 в 01:36:40

nikito, ако за теб твърдението "X е невярно" е еквивалентно на "не-X е вярно", то ти препоръчвам да се върнеш в гимназията. Защото иначе звучиш като пълен идиот.

#6 vanko 17.07.2013 в 09:42:33

Корпоративният плъх с презокеанската логика пак се хвърля безразсъдно на амбразурата за да защитава онези, които му сипват в копанката! Господине, с излиянията си попадате в същата ситуация, която така яростно хулите... Къде са вашите доказателства (професионални, а не за лаици), с които се доказва, че няма вреда??? Доказателства за вредността на тези "напитки" има предостатъчно. Просто някой трябва да си ги потърси, а дори може и да си ги докаже с експерименти в домашни условия.

#7 deowin 17.07.2013 в 17:02:36

>Къде са вашите доказателства ... че няма вреда И на теб логиката не ти е сила. Къде съм твърдял, че няма вреда? Хайде прочети ми мнението пак. Какво казвам? Че от научна гледна точка статията е пълна боза, защото твърдението в заглавието е абсолютно неподкрепено с научни факти и приемлива статистика. Че единичните примери и общите приказки в статията нямат научна стойност. Това изобщо не означава, че твърдя, че вреда няма. А фактът, че не правиш разлика, говори доста показателно за силно ограничените ти умствени способности. Тоест, и ти звучиш като идиот. Което значи, че или просто си такъв, или имаш някакъв рядък талант да имитираш идиотско мислене по прекрасен и правдоподобен начин.

#8 vanko 17.07.2013 в 17:20:33

Ще направя още един реверанс (не за друго - за да сляза до нивото ви) и ще напиша това-онова... Първият ви коментар носи абсолютно и само смисъла на отрицанието. Написан по този начин под дадена статия, това означава само едно - вие сте на коренно противоположно мнение! Мисля, че е редно да се научите да пишете простичко и ясно, за да не изпадате в двусмислия. За следващите ви "коментари" всичко е ясно - човек с дълбоки личностни и емоционални проблеми, страхуващ се да поеме отговорност за собствените си думи (дори написани анонимно!!!). Сега се сетих на какво ми приличат вашите словоизлияния тук - на извадки от банков договор за кредит! Няма да обяснявам защо - който има акъл ще се сети...

#9 deowin 17.07.2013 в 19:57:24

>това означава само едно - вие сте на коренно противоположно мнение! Поредната прекрасна илюстрация на ограниченото ти мислене. Виж коментара ми #4. Отново ще повторя - има гигантска разлика между "твърдението X не е правилно доказано" (което по никакъв начин не е твърдение за истинността на X и/или на не-X), "X не е вярно" и "не-X е вярно". Неумението да проумееш тази разлика показва липса на елементарни логически умения и води до безумни твърдения като цитираното по-горе. А присмехулните изразчета и обилните емотикони не вършат никаква работа да прикрият безсилието и импотентността на сивата пихтия в черепа ти.

#10 vanko 17.07.2013 в 22:37:34

"това означава само едно - вие сте на коренно противоположно мнение!" Вероятно, ако беше написано като самостоятелно изречение, щеше да звучи тъпо... Но то е само част от почти цялото ми изказване и това прави смисъла му мааалко по-различен. Елементарно, господине, много елементарно! Хубаво е понякога да се стараете да вникнете в думите и мислите, които хората ви предлагат. А, емотиконите! Просто се опитах да подчертая, ДА НАМЕКНА, че нямам никакво намерение да водя сериозен разговор с вас. Доказано е, че това е невъзможно... Тук съм да се побъзикам малко с форумния комплексар (този път се досетихте, надявам се!). Благодаря ви за предоставената възможност!

#12 deowin 17.07.2013 в 23:02:17

>нямам никакво намерение да водя сериозен разговор с вас Трудно би било да имаш намерение за нещо, което очевидно е далеч отвъд силите ти. Продържай се към емотиконите, личните обиди и евтиния сарказъм - виждам поне те ти се удават.

#13 vanko 18.07.2013 в 17:13:49

ХАХАХАХАХАХА!!! Сладуран!!! От вашите "интелектуални напъни" под номера 7, 9 и 12 разбирам, че не сте в състояние да спрете вниманието си и да осмислите повече от... 1 (едно!) изречение. Това, признавам си, ще затрудни много сериозно комуникацията ни. Забелязвам и едно много сериозно противоречие в позицията, която сте заел и думите, с които я защитавате: - "Продържай се към емотиконите, ЛИЧНИТЕ ОБИДИ и евтиния сарказъм - виждам поне те ти се удават."?!?!?! - "А присмехулните изразчета и обилните емотикони не вършат никаква работа да прикрият безсилието и импотентността на сивата пихтия в черепа ти." - "А фактът, че не правиш разлика, говори доста показателно за силно ограничените ти умствени способности. Тоест, и ти звучиш като идиот." - "Защото иначе звучиш като пълен идиот." Това, най-вероятно, са някакви нови форми на отвъдокеански комплименти, които не са стигнАли до нас. Еееех, интелектуалецо, интелектуалецо! Не отвъд силите ми, а под достойнството ми е да водя смислен разговор с толкова посредствен човек. Чудя се, кое ли изречение ще си изберете този път?

#14 deowin 18.07.2013 в 19:30:45

>сериозно противоречие В четирите цитирани твърдения няма никакво противоречие.

#15 vanko 19.07.2013 в 12:01:15

Даааа... Явно вече сте на предела на възможностите си - този път нямаме дори цяло изречение... Наистина ли няма противоречие??? Хайде да поразсъждаваме заедно! В първият цитат вие нагло и удобно за вас се опитвате (за пореден път тук!) да прехвърлите вината за лични обиди САМО върху другите. Останалите цитати са примери на ЛИЧНИ ОБИДИ написани от ВАС! Най-неприятното е, че една от тях е отправена към човек, който по никакъв начин не е предизвикал подобно отношение!!! Ееех, интелектуалецо, интелектуалецо...

#16 deowin 19.07.2013 в 16:36:25

Констатацията, че звучиш като идиот, е аргументирана и не е обидна. Явно за теб всичко, което те кара да се чувстваш обиден, е обида. За пореден път това, че не можеш да направиш разликата, съществено увеличава вероятността демонстрираната от теб умствена ограниченост да е наистина върха на възможностите ти. Което би те направило идиот.

#18 vanko 22.07.2013 в 14:18:17

"Констатацията, че звучиш като идиот, е аргументирана и не е обидна." ?! Изхождайки от медицинската терминология с думата "идиот" се описва състояние, което коренно се различава от моето моментно такова. По-важното е, че липсата на каквото и да е медицинско образование, ви лишава от възможността да КОНСТАТИРАТЕ нещо подобно по мой адрес. Казано на по-прост език - липсва ви (отново!!!) логическа и доказуема аргументация... Остава единственото друго значение (простете невежеството ми, ако не съм прав) на думата - обидата. В тази връзка имам една неприятна новина за вас - стара житейска истина... Вашите "констатации" НЕ СЕ превръщат автоматично във факти! Много забавно е, когато някой се вземе насериозно и започне да се изживява като фактор за пространството или средата, която обитава... А и, между другото, последното "писание" не ви се получи - опитайте пак.

Новините

Най-четените