Спиндермаан: "Биа са сас лошите"

Да събереш 27 000 фена на страницата си във Facebook за 2 седмици е рядко и трудно явление. Не и за Спиндермаан - сбърканата мийм версия на приятелски настроения съсед Спайдърмен.

За разлика от обичания супергерой, Спиндермаан има ужасен правопис, вулгарен речник и успява да раздели мнението на "феновете" си в двата полюса. Едните го обожават и постоянно цитират най-популярната му реплика „фостата", докато другите са погнусени и шокирани от образа му.

"Формулата на успеха"

Администраторите на страницата се представят като колектив, като предпочитат да запазят анонимността си. За себе си казват, че водят нормален живот с приятели, работа и забавления, като поддържат страницата и се бъзикат с хората.

Те казват, че са стартирали страницата на майтап и нещата са се случили сами. В този дух и неправилните реплики и сбърканият правопис не са резултат на творчески процес или много мислене, защото "хубавите неща стават от сърце и спонтанни".

"Биа са сас лошите"

Според описанието във Facebook Спиндермаан си е поставил мисията "биа са сас лошите". В случая лошите са "комерсиалните хора, като Мойсей и Ангел, Криско, политиците", казват администраторите. Това може да се види и от ироничните постове, които се забелязват сред откровените безсмислици, които пък би трябвало да си тълкуваме като гавра с глупаците и хората, които са си повярвали.

Или поне в това се опитва да ни убеди Спиндермаан, въпреки че голяма част от "творчеството" му очевидно цели да забавлява, чрез трудно разбираеми словоформи.

Спиндермаан: Началото

На въпроса откъде идва идеята за Спиндермаан и дали има общо с Dolan и Gooby, отговорът е, че "идеята е измислена отдавна и не от нас, а именно да иронизираме неграмотните и глупави хора."

Авторите на Спиндермаан добавят, че нямат общо с хората, които "по цял ден крадат идеята ни". Едно доста смело твърдение, което някак губи основата си след едно по-задълбочено ровене из Интернет.

Предисторията на Спиндермаан започва през 2010 г. във финландския image board Kuvalauta, където се появяват комикси с героя Долан - подигравателна версия на Доналд Дък, която се характеризира с развален английски, вулгарни послания и изрисуване в Paint.

Няколко месеца по-късно Долан става звезда чрез англоезичния image board 4chan, като по-късно се появяват и други приятели на Долан - Богс Бини, Губи, Бтсман и т.н. Сред по-непопулярните приятели на Долан е Spooderman - също толкова вулгарна и правописно ужасяваща версия на Spider-man.

Спиндермаан изглежда по същия начин и е също толкова вулгарен, граматически стряскащ и направо отблъскващ на моменти. Въпреки това родната версия на Spooderman се радва на огромна популярност в момента, а лафът "фостата" може да се чуе от всякакви хора на всякакви места.

Идейният замисъл, който авторите на Спиндермаан се опитват да покажат, е готин. Практиката убий глупака с глупост не е доказано дали работи, но е доказано забавна форма на критика към социални явления, като Ангел и Мойсей, както и онлайн глупаците като Сафрона. Лошото в случая е, че най-вероятно Спиндермаан ще е забравен след няколко седмици, а от него ще остане единствено спомена за циничните постове.

#2 Borracho 15.02.2013 в 13:50:55

Мега тъпотия. Жалък опит за копиране и опростачаване до неуснаваемост на смешки от 4chan и 9gag. Никакъв вкус. Много зле.

#3 Ben Dover 15.02.2013 в 14:02:41

Ха!Не мога да повярвам,че се сетихте да отбележите ФОСТАТА.На първо четене искам да отбележа,че комикса има ужасно тънко чувство за хумор и просто не е за всеки.Никога,идеята за неграмотното писане не е била по-смешна.Това момче успява да вдъхне нов живот на една идея,стара колкото света.Идеята за ограмотяването.В последно време като,че ли на никой вече не му пукаше за изразните средства,които се използват сред подрастващото поколение.Сякаш всеки се беше уморил да обяснява колко е важно да можеш да пишеш правилно.Спиндерман осмива точно тези неграмотни хора.Иронизира и принизява неграмотните по един особен начин.Целия комикс сякаш крещи "ако не искаш да бъдеш като фостата,научи се да пишеш правилно".Самия автор на тези творби е достатъчно грамотен.Честно казано,не знам кое успява да ме разсмее в тези комикси.Има някаква истерична форма на "дебилизъм" която само гении като създателите на Family Guy,Futurama,American Dad и Simpsons могат да постигнат.Просто прочиташ първия ред и автоматически,след стотни от секундата си под масата от смях.Словореда не е просто някак нахвърлян.Внимателно е обмислена подредбата на буквите,така,че да бъде смешно.Грубите и вулгарни изрази допринасят за смахнатата атмосфера.Самия Спиндерман прилича на вълнен чорап с очички.Комикса е наистина изпълнен с интелигентен и изобретателен хумор.Оригинален и забавен извън допустимото.Просто няма как да не се разсмееш.Поздравления на пичовете които са го създали и дано продължат да ни радват с нови идеи.Съжалявам само,че много хора не могат да видят по-далеч от носа си и се водят като овце по коментарите на няколко спрели индивида.Лично харесвам идеята за комикса.Защото е българска,защото осмива словесните инвалиди и най-важното,защото всеки път като прочетата ФОСТАТА и се превивам от смях.Е,не се бях хилил така отдавна. Фостата тиси мойат бок!

#5 скучко 15.02.2013 в 14:25:27

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/579769_119447454902363_1820218572_n.jpg

#6 Iratais 15.02.2013 в 14:30:44

Баго Скучко - ше се напИкам от смех бе човек . "...ма ковро" . Къде мое се прочете тоа комикс на Спиндерман ?

#7 скучко 15.02.2013 в 14:39:08

http://www.facebook.com/Spindermaan?ref=ts&fref=ts

#8 Ben Dover 15.02.2013 в 14:40:59

https://www.facebook.com/Spindermaan?fref=ts ето фейсбука

#9 скучко 15.02.2013 в 14:45:58

"Емам домшаен лиобиметс гамелаеон озтавхи го на родобското одиало и исчесна намаикиа мо фостата" "АД КАЗЕШ НА ПЕДРАЗ И КОВРА ФОСТАТА ЕСЕНО ДА ПЛАШИЖ КОЧЕ САЗ САЛАМ" "Сина пида башта си: Таде моши ил бауон? баштата: Хойа стига ил ти до гаса? нйе...Таде моджи ли тобка? баштата:хоя стига ил ит до гаса Нйе... Таде моше ли колуло? баштата:хоя стига ли ит до гаса фечи? Да! Баштата: еби са х гаса тогафа"

#10 скучко 15.02.2013 в 14:51:54

"ко штиах дави кавзам, ада КАО НАИСКАТЕ ДА ТСАНЕТЕ БАТША НА МАЛДИ ГОДИНИ ФИРГАИТЕ АСМО ФОСТАТА И ГИ КАРИАТЕ ДА ГИЛТАД АКО КЕЛИМА ЕНОФ" "Доурите мумчета свиршват ф рая, а лошити ФОСТАТАA!" верно са ГОЛЕМИ!

#12 Ben Dover 15.02.2013 в 14:57:00

Утлепиа,ш Оплисфаш Путапйаш фпашажината ФОСТАТААА Пайджина за теп ФОСТАТА!

#14 delight 15.02.2013 в 15:08:14

"И страшно е, майко, и весело..." Страшното е, че това е книжовна чалга, а е смешно защото се забавляваме с чалга

#15 Ben Dover 15.02.2013 в 15:18:13

Дилайт,е с какво да се забавляваме?Дай предложение

#16 паяка 15.02.2013 в 15:23:06

Значи това били закачките на Бен и Мануелка от няколко дена. Добре, и аз я харесах тая страница. Сега остава да се срещнем във ФБ. Скучко си падна на оная работа от кеф, явно. Може да поговори в анаграми,както обикновено, ако иска.

#17 delight 15.02.2013 в 15:35:18

Млъкнаха. Пишете бе, съвсем ще заспя. След малко пак ще хвърля едно око, мислете му

#18 lele male 15.02.2013 в 15:36:54

Да си призная, не ми е много смешно това... Малко ми идва като писането на български с латински букви...

#19 lele male 15.02.2013 в 15:38:20

Пъ.Съ. моше да съм устарела исфеднъш...

Новините

Най-четените