Тази седмица в кулинарната рубрика на Webcafe.bg отново е ред на професионалистите от „ХлеБар" с един от техните специалитети - анасонова супа с морски дарове. От бистрото не просто описват как става вкусната супа, но и ни показват процеса стъпка по стъпка чрез подробна фотогалерия.
Необходимите съставки:
Тази супа може да се приеме за морска разновидност на минестроне. Може да използвате всякакви сезонни зеленчуци, като задължителни са зеленият лук и чесън, звезден анасон, рикар и джиндифил.
Другите зелетчуци са: моркови, селери, фенел, картоф, зелена люта чушка, пресни зрели домати, магданоз и прясна мента.
За уплътняване ползваме амарант и киноа.
Морските дарове са скариди, бейби калмари и миди. Мидите могат да бъдат с черупки, скаридите големи и небелени, но калмарите трябва да се почистят. Бейби калмарите са много по-крехки от големите.
Начин на приготвяне:
Първо кипваме подсолена вода с буке гарни от дафинов лист, дръжки от копър и магданоз и няколко зърна черен пипер. Бланшираме морските дарове за няколко минути и запазваме бульона.
В друга тенджера задушаваме всички зеленчуци, без доматите, в качествен зехтин. Добавяме и амаранта и киноата, после доливаме прецедения бульон и оставяме да къкри на много тих огън.
След двайсет минути добавяме доматите и хубав шот рикар или друг анасонов алкохол. Още петнайсет минути и супата е готова. Остава да прибавим морските дарове, ментата и магданоза, и да вдигнем от огъня.
Ако има нужда, подправяме. Сервираме с резен лимон и хубав хляб. Резултатът е лека, но питателна лятна супа.