И Исус Христос на корица на Playboy

Месец след смъртта на португалския нобелов лауреат Жузе Сарамагу, португалското издание на списание Playboy излиза със скандална корица в негова чест. Сарамагу почина в дома си на Канарските острови на 18 юни т.г.

Юлския брой на мъжката секс библия е с корица, на която е изобразен Исус Христос в туника, който държи за обсипаните с татуировки ръце полегнала и едва покрита "девица".

Необичайния жест към известния писател, журналист и драматург е провокиран от една от най-противоречивите му книги "Евангелието по Исуса Христа" от 1991 г., която доведе до разрив на отношенията на Сарамагу с Ватикана, скандализиран от творбата.

Писателят получи Нобеловата награда през 1998 г.

На страниците на списанието към скандалните снимки, на които Исус Христос е в компанията на красиви момичета, е публикувано интервю с писателя от 1995 г.

В произведенията си Жузе Сарамагу често използва необичайни перспективи към исторически събития, подчертавайки човешкия фактор зад тях.

"Отче, отклони от мен тая чаша... Трябва да я изпиеш заради моята власт и твоята слава... Не искам тази слава... Но аз искам тази власт!", пише Сарамагу в "Евангелието по Исуса Христа".

В романа Исус се отличава от другите, защото мисли, не защото вярва. Сам праща Юда да го предаде и със саможертвата си спасява не душите на хората, а имиджа на своя Отец.

В книгата на Сарамагу, която е в пълен разрез с канона и Новия завет, Лазар не оживява. В романа има няколко страници, изписани с имена на мъченици и причините за тяхната смърт. А присъдата на Отеца е: "Ти беше избран, не можеш да избираш"

Малко след смъртта му опозиционното италианско издание L'Espresso публикува част от последната му книга  „Тетрадката" (с предговор от Умберто Еко), в която има иронични коментари за италианския премиер Силвио Берлускони.

Книгата представлява дневник със записки и спомени от времето, което писателят е прекарал в Италия. Преди това посветените на Берлускони страници бяха отхвърлени от издателство Einaudi,  собственост на премиера, който е и медиен магнат.

Новините

Най-четените