Страшна вяра

През юни 2010 имаше пайнер концерт пред храма "Св. Александър Невски" - с разрешението на Столична община, но и съгласието на Светия синод. След това кметът заяви, че там вече няма да има такива изцепки - заради сигнали от обидени граждани.

Може да се каже, че последната дума беше на обществото. Църквата уж нещо мрънкаше, но не каза твърдо "не", да речем, че общинарите не са преценили добре съотношението чалгари-античалгари, така че проблемът беше решен чисто човешки. Пред "Невски" силикон и подходяща за маркетинга му музика - само по сватби и балове (мир да има).

Година преди това обаче църквата ни категорично анатемоса Мадона. Пловдивският митрополит Николай дори свърза смъртта на българите в Охридското езеро с концерта й у нас. По време на отминалите почивни дни същият духовник заяви, че ще заклейми официално и концерта на т.нар. Лейди Гага, чието европейско турне започва от София на 14 август.

Добре, че не разви тезата, че защото сме я поканили, земята намекна, че й е втръснало от нас. Митрополитът обаче не пропусна да отбележи, че сме се отървали от по-тежки последици от земетресението заради великата божия милост, а не защото сме праведни, напротив. Същото каза и Знеполският епископ Йоан по време на молебена, отслужен вчера в Перник: "Греховете ни потресоха земята". Според него обаче частицата от мощите на Свети Иван Рилски, която през 2009 г. бе пренесена от Светата Рилска обител в централния пернишки храм, е запазила живота на хората при труса. Този епископ също говори против концерта на Гага в началото на май.

За двайсетина съзнателни години от БПЦ помня само това - непрекъснато натякване, че с цялата си греховност трябва да сме благодарни, че въобще дишаме, плямпането за мощите като за универсално спасение от всичко и, разбира се, фундаменталисткото анатемосване, което всъщност спестява разходите за плакати и PR, ако става дума за концерт на поп звезда.    

Не че може да ни учуди изказването за Лейди Гага, както и двойния стандарт на църквата, под чийто нос местната чалга също вкарва "демона" като метафора на любимия мъж в песничките си, но виждат в цирка на Гага къде по-опасен посланик на "изкушенията". Нищо, че ролексите на отците  са по-скъпи от нейния, както писа един приятел.

Не ме засяга дали Гага ще пее у нас не само защото не вярвам в преждевременния й статус на скандална поп звезда от ранга на Мадона. Просто отдавна няма музика, за която да кажа, че е тъпа, лоша (или, пази боже, "греховна"), понеже от слушалките ми звучи само това, което обичам. И едва ли има нормален човек, на когото зад изчанчената популярна музика му се привижда световна конспирация, при условие, че всички имаме достъп и до хубава. Явно обаче доста сме подценили явлението Гага, след като и нашата страна, в лицето на духовенството, се присъединява към пускането на няма-лоша-реклама клевети.

Да видим кои държави до този момент ревнаха срещу Гага и две нейни парчета, които, въпреки смехотворния й артистичен псевдоним, я превърнаха в нещо като ядрена заплаха. Заради гей толерантния й хит Born This Way, през април в Сеул християнски групи определиха музиката й за "дело на Сатаната" и се почнаха масови молитви с цел забрана на концерта й, за да не се разпространява хомосексуалността и порнографията в Южна Корея. Само дето не примолиха за помощ съседите си от Северна, специализирани до смърт в антипопкултурната пропаганда.

Опасността от физическа разправа достигна певицата в Индонезия в средата на този месец - тя отмени концерта си в Джакарта след като ислямисти излязоха на протести, понеже имиджът й щял да повлияе пагубно на младите. Мнението подкрепиха и политици и Гага беше предупредена, че не е здравословно да слиза от самолета си.

Християнството отново се прояви в деня на концерта й в Манила преди около седмица, когато младежи скандираха пред офиса на кмета против концертите й, а клиповете й бяха обявени за религиозно обидни. Ставаше дума конкретно за парчето Judas, заради което тя бе обвинена не просто, че иска да прави секс, ами секс с Юда. В инфантилното видео Гага се вози на мотор зад гърба на мъж с трънен венец, но желае друг с надпис Judas на коженото яке.

Така параноята, че едва ли не Гага приписва на Юда изобретяването на железницата, телефона, компютъра и презерватива, директно я извиси до Кардучи - италианският поет и носител на Нобелова награда, автор на провокативния "Химн за Сатаната".

Към тази, сътворена по време на азиатския трип на Гага свръхреклама, сега се присъединява и България. Разликата обаче е, че факсовете от Горе предават не определени християнски групи или младежи, което би било донякъде уважително или поне любопитно, а конкретно дискредитираната ни църква.

Цялата тази гага сага доказва колко ретроградни са похватите и на двете религии, на които общо взето се делим - и към чието грачене паралелно избухват про кампании от върли фенове. И така ефектът от целия рев срещу някого е като да заявиш за него при Бареков, че закусва с бебета - става ти симпатичен на фона на нелепите обвинения. Наречи ефектът на пошлостта порнография и сам се превръщаш в разпространител.

Не очаквам от църквата нищо, но ако очаквах, определено нямаше да е съвет срещу кой точно музикален вирус да ваксинирам следващото си дете. И тези дни окончателно стана ясно, че вместо в поне имагинерна опора, духовенството ни се е докарало просто до инструмент за всяване на страхове. Възползващо се от преиграването по темата за пословичната човешка лошотия - и в частност българската. Ако непрекъснато се нарочваме колко сме зли, голяма вина за това носи и признанието за това ни качество от страна на църквата.

Жалко за хората от Перник, на които малко им се поразклати психиката тия дни и които на неделната службица са очаквали някой да ги пръсне окуражително със светена вода. За пореден път обаче им бе заявено, че "злото много се е разпространило в обществото" - ужасно мъдро послание, което не играе никаква друга роля освен да настрои някакви лабилни хора още повече едни срещу други. И нищо чудно изведнъж потресените от 5.8 по Рихтер да подкрепят идеята Гага да бъде хвърлена в роклята си от сурово место на бездомните ни кучета.

#1 mima 28.05.2012 в 09:24:07

Не харесвам лейди Гага, не харесвам и синода. Това че отците са се обявили против Гага не ми я прави по-симпатична, също толкова отблъскваща си ми е. И Мадона и Гага пробиват към върха единствено с провокация - поне да беше огромна доза талант. А то талант - умерено, труд - явно много, провокация - на макс. Да си грачи, не ми пречи, а отците да се успокоят, тя на християните няма как да даде лош пример.

#2 Мечока 28.05.2012 в 10:50:22

Не очаквам от църквата нищо, но ако очаквах, определено нямаше да е съвет срещу кой точно музикален вирус да ваксинирам следващото си дете. ========== Драга Елица, или както там ти е името, след като не ходиш на черква, хайде ако обичаш да си насочиш иждивенията към нещо друго. То аман, от разбирачи - като нямате връзка с религията, и посещението на черква за теб се свързва с паленето на свещ за здраве и късмет ... много моля, да млъкнеш. Нито имаш право на мнение, нито изповядващите християни ще ти обърнат внимание - сиреч пишеш за нищо и за никой ... Прав е Николай - по Божията милост се разминахме само с това - но ти трябва да попрочетеш малко книжки, за да се просветиш ...

#3 golemia pi4 28.05.2012 в 10:54:00

Проблемът на нашата църква е,че не може да намери приоритетите си през последните 50 години.Странни са изцепките с Мадона и Гага и прочие певачки.Западната църква освен,че изразява отношение по разни обществено значими въпроси,по същество се занимава и с изграждане на градини,паркове,сиропиталища и т.н. Нашите отци се занимават с търсене на евтина популярност-типичен пример е Николай,който е известен с носене на скъпи часовници и каране на джипове.Ще ме прощава,но анатемосване от тоя божи пич е като помазване!

#4 Мечока 28.05.2012 в 11:01:23

Западната църква освен,че изразява отношение по разни обществено значими въпроси,по същество се занимава и с изграждане на градини,паркове,сиропиталища и т.н. ========================== малко са ти криви представите - занимава се не църквата, а еноряшите ... ама дети да ги знаем тези неща - като не ти харесва, прекръсти се бе ... лесно е

#5 Borracho 28.05.2012 в 11:04:26

Акъл от бизнесмените в расо не искам. Чалгата да мре в кофите, ама и поповете не са по-добри.

#7 straight 28.05.2012 в 11:38:27

Поповете в България не са носители на никаква вяра, освен вярата в собственото благополучие. Плюскат, наливат се като свине и доносничат един срещу друг и гледат да са угодни на властта. С нищо не са допринесли за духовната цялост на българското общество, напротив - носят само разединение, объркване и мерзост. Нормален човек не би защитавал БПЦ, освен ако не е част от самата й паразитна структура!

#8 Мечока 28.05.2012 в 11:56:45

точно те такива като Вас, не ги искам в черква ... Само сте сте отлъчили, Вие какво направихте за да подобрите нещата а? Само лаете по форумите, и толкоз ... Добре, че има други хора, които ходят по черква, слушат, и нямат празни напъни .. ае сиктир .... стойте извън храма където Вие мястото. На една литургия не отишъл, седнал да ми се прави на отворен , пък и мнение има ...

#9 Bobby_gBG 28.05.2012 в 12:33:52

Психо мечо, хората на вярата би трябвало да са смирени благодетели, които дават времето и живота си за добруването на другите, и освен да си "изкарват заплатите" би трявлаво всичкят останал приход който го имат (на ниво църква), да го уползотворяват за поддържане на материалната база - църкви и тем подобни, а не БМВ та и ролекси. И всичко което остане след това да се дава за помощ на бедните, а не за това които споменах и преди малко - БМВ та, ролекси (били те и фалшиви), и други представителни разходи... Те би трябвало да са превъплъщението на смирен скромен човек без излишна показност, вместо това изглеждат и се държат като бизнесмени. Нищо чудно че от 4-5 години тотално съм спрял взаимоотношенията си с тази държавна институция.

#10 Мечока 28.05.2012 в 12:45:12

БМВ та, ролекси ============ хм, човек като изиксва нещо, би следвало да дава пример? Ти какво направи за бедните последните 4-5 години? Аз пък искам богата църква, не искам мизерия, искам богати попове .. както е в Русия, Гърция, Сърбия ... Калташкото мислене е в вас, и очаквате всички да са калтаци ... сорка, ама поне изповядващите разбираме ... БТВ това твое самоотлъчване от църквата, ще ти изиграе лоша шега .. някой ден - покай се и се върни

#11 Бобо 28.05.2012 в 13:22:36

Драги Сънародници, както казваше Бай Тошо, Имаше една статия днес за несъзнателното. Сега ще ви кажа какво мисля. Кореа, Индонезия, Малайзия, даже Филипините изгледжат ли ви смешни страни, а ? Те имат спиритуална култура!!! Леди Гага както и повечето същества в шоубизнеса, еврейско слугинче, или по точно Банкерска Проститутка, посещавайки тези страни, получи заслужен урок. Шут в газо! Не подценявяайте источната култура!!! Сега, не ми дреме за нашите свещенници, дали карат мотоциклети, дреме ми, казват ли християнските си притчи. В случая с леди Патешка Уста казват каквото трябва да казват. Пробиването на религиозната култура на която и да е нация я прави нежизнеспособна нация! Нещо като шофьор в непознат американски град. Свинчо жив ли си? Пробиването на втората защита в човешкото съзнание прави хората несигурни, колебливи, страхливи и.т.н. прави ги роби и слуги, не знаещи кое гради културата и държавата и кое я руши! Една от няколкото втори защити е вярата(религията). Така че мислете.Не бързайте да грухтите като Свинчо, миналия път! Мислете защо в Корея една от нациите с най развита музикална кулура в света са готови да викнат Северняците за да изгонят Гагата??? Афторката вие сте извинена . Гледала сте филма За няколко Долара Повече. Или не по точно сте Ефропейка от Най Бедната Държава в Ефропата. И не ни пробутвайте че понятието "Патешка Уста " е смешно анимационно филмче. Бих искал да е така, но не е!

#13 mima 28.05.2012 в 13:45:19

Има доста лоши примери в православната ни църкава, но ги има и добрите и смирени попове и свещеници. Хора за чиито добри дела никой не знае и както е редно да бъде - не да търсят ТВ слава, а да работят за прослава на Божието име. Изцяло зависи от нас на кои от двата вида ще обърнем внимание и кои ще бъдат в полезрението ни. Когато човек поеме в дадена посока обикновено с очите си вижда накъде отива и къде ще стигне. Ако очите ви виждат само корупцията и низостта е добре да се замислите в каква посока всъщност сте поели?

#15 Мечока 28.05.2012 в 14:09:15

В момента БПЦ е излишна. ================ Миличка, то Господ ги е устроил тези работи. Докато бесни женоря, слобоблудят по темата, оправия няма. Сигурно си ходила в Гърция нали? И по черкви там си ходила нали? С покрита коса влезе нали, така миличка? Е ДА ТИ Е.. М... защо не го правиш тук а? И защо отдясно с мъжете се редиш а? А не отляво, където ти е мястото?! Господа ти е заповядал, така че, ако сакаш да ходиш на черква, ще правиш това което ти е заповядано да правиш ... иначе вън ... толкоз. В религията, е като в казармата, каквото е наредено, това се изпълнява ... Ама де ти .... Бахму, все пример давам за една жена, дето за месец и съпруга си изгъби и сина си .. е как една дума срещу Господа не изрече? Срещу Църквата не каза ... И всяка неделя е на литургия. Та, ти по достойна ли си от нея? НЕ СИ! Така че млък!

#17 Мечока 28.05.2012 в 14:32:03

Миличка, с радост съм изхвърлял те такива като тебе, с минижупи от Храма ... Специалитет са ми, те такива, бесновати женички, ала бгмама, самоотлъчили се и разсъждаващи по Божествени въпроси ... лошото е, че когато ви се случи нещо, изведнъж осъзнавате какви сте ги надробили ..и идвате с рев в Храма ... и изведнъж забравяте цялото си отвращение към дедо Поп, само и само молитва да ви прочете .. Той Господа е всеопрощаващ, ама все някой ви пречи на вас, било попове, било клисари .... Като не сте част църквата, няма какво да ми се обяснявате ... И да, със бой, защото от друго не разбирате ...

#18 Мечока 28.05.2012 в 14:33:29

ПС: проява на ниска култура и интелигентност е да казвате на кой какво да прави и то с този тон...гледам , ч ======== то е и проява на лош вкус коментирането по теми, от които хала хабер си нямате ама си го позволявате гледам .. . така че млък

#19 mima 28.05.2012 в 14:34:57

Мечо, ти замисли ли се колко псувни изписа? Не знам каква е вярата ти, но думите ти не са християнски.

Новините

Най-четените