Преди 50 години "Аполо" 11 кацна на Луната и е време да сложим край на конспирациите

Кацането на Луната - най-великият филм на Стенли Кубрик. Това е една от многото шеги по темата за кацането на американски астронавти на Луната и всичките конспирации около него, които твърдят, че подобно нещо не се е случило.

Всеки, който пише за “Аполо” и говори за “Аполо”, все в един момент ще бъде обстрелян с въпроси за това как със сигурност знае, че човечеството е стъпило на лунната повърхност.

Дори не е нужно питащият реално да е фен на конспирациите. Но, така де, как всъщност знаем, че това се е случило наистина и не е продукция на Холивуд например?

Това е донякъде като да питаш как знаем със сигурност, че е всяко нещо в историята се е случило - не си там, как можеш да знаеш? Къде са доказателствата? Може би това е нещо, просто измислено от сегашното (американско) правителство, за да ни застави да мислим за света по определен начин.

И ако за много исторически събития си има съответните исторически извори, доказателства има и за мисията на "Аполо" 11 и за надпреварата за кацане на Луната. И отговорът тук е именно фактът, че Луната е била обект на жестока и оспорвана надпревара.

Успехите на съветската космическа програма - от “Спутник” до Белка и Стрелка и Юрий Гагарин - са причината за появата на “Аполо”. Джон Кенеди е изпратил американски астронавти на Луната, точно за да изпревари руснаците, които също са искали да изпратят там свои космонавти.

Когато Кенеди е бил обезсърчен от факта, че Съветският съюз първи е постигнал всички важни стъпки в космоса, той е поискал от вицепрезидента Линдън Джонсън да измисли какво да направи Америка, за да навакса - и то бързо. Първият въпрос от меморандума на Кенеди до Джонсън е гласял:

"Имаме ли шанс да изпреварим СССР, като изпратим лаборатория в Космоса, или като направим обиколка около Луната, или ракета да кацне на Луната, или ракета да отиде до Луната и да се върне с човек на борда. Има ли някаква друга космическа програма, която да обещава драматични резултати, с които да победим?"

Победа. Кенеди е искал да знае как да победи Съветския съюз - как да победи в Космоса.

Този меморандум е писан месец преди драматичната реч на Кенеди за "отиването до Луната". Надпреварата за спътника на Земята, която той стартира, продължава, когато “Аполо 11” каца на Луната, почти 100 месеца по-късно.

Надпреварата определя американската и съветската космически програми по деликатни, но и по очебийни начини.

"Аполо 8" е първата американска мисия, каца на Луната: капсулата на "Аполо" и сервизният модул, с Франк Борман Бил Андърс и Джим Ловел, летят до Луната по Коледа на 1968 г., но без лунен модул. Лунните модули изостават от графика, и тогава още е нямало готов модул за полета.

"Аполо 8" е изисквал трескаво разместване на графика за полети на НАСА, за да се съобрази агенцията с липсата на лунен модул. Идеята е била проста: да бъдат отведени американци до Луната възможно най-бързо, дори и те да не са готови да кацнат на нея. Да се направи "ласо около Луната", преди руснаците да успеят го сторят.

В момента, в който мисията е била решена и графикът е бил разместен, сред представители на НАСА се загнездват опасения, че руснаците може някак да реализират абсолютно същия тип мисия: да качат космонавти в капсула и да ги изпратят в орбита около Луната, без да кацат. Тогава Съветският съюз би стигнал пръв до земния спътник. Именно това е и целта на "Аполо" 8 - да не позволи такова нещо да се случи.

В началото на декември 1968 г. всъщност конкуренцията между двете държави е била толкова силна, че сп. Time й посвещава водещата си статия - "Надпреварата за Луната" с корицата, на която се виждат американски астронавт и съветски космонавт в скафандри, скачащи към повърхността на Луната.

Седем месеца по-късно, когато "Аполо 11" с Майкъл Колинс, Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на борда си влиза в орбита около Луната на 19 юли 1969 г., там вече има съветски космически кораб, който ги очаква.

Той е "Луна 15", и той е изстрелян няколко дни преди "Аполо 11". Целта му е да кацне на Луната, да събере лунна почва и камъни, и после да кацне обратно в Съветския съюз, преди американците да успеят да направят това.

Ако това се беше получило, Съветският съюз би могъл поне да твърди, че е донесъл първи на Земята лунна почва (дори и без руснак да е стъпвал на повърхността на спътника).

Освен това - самата идея за фалшивото кацане, което няма да се разчуе до две седмици след това, е абсурдна.

Над 410 000 американци са работили върху мисиите на "Аполо", като представители на повече от 20 000 компании.  Фалшификация ли е била работата им? Или всички те са били част от конспирацията? И също така от всичките им роднини и близки - повече от 1 милион души - от никой никога не е казал и дума за тази конспирация?

Ами репортерите? Стотици репортери, отразяващи космическата тематика, пишещи материали не само за драматичните моменти, но и за всички местни компании, произвеждащи космически технологии, от Калифорния до Делауеър. Тук не говорим за съветската преса, която пише това, което казва държавата, а за медии, които в голямата си част се гордеят със своята независимост.

Освен това налице са и хилядите часове аудиозаписи - между космическите кораби и центъра за контрол на мисията; в центъра, където десетки контрольори са разговаряли помежду си; в самия космически кораб, където има отделни записи на астронавтите, разговарящи помежду си в космоса. Има 2502 часа полети на “Аполо”, повече от 100 дни.

Би било поразително начинание не само да се подготви сценарий за всички тези разговори, но и освен това да бъдат накарани хора да го изиграят с автентичност, настойчивост и емоция. И можете да слушате всички тези записи онлайн.

За тези, които вярват, че мисиите са били измислица и са били фалшифицирани, всичко това някак може да бъде отхвърлено с лека ръка. Странна сянка в снимка от Луната, особеност в един момент на аудиозаписа едва ли не разкриват, че всичко е огромна фалшификация.

Но да оставим всичко това настрана. Ако САЩ бяха фалшифицирали кацането на Луната, една група със сигурност не би могла да участва в конспирацията - Съветският съюз. СССР биха разобличили на мига каквато и да е измама, не само без колебание, но и с задоволство и удовлетворение.

Всъщност руснаците са сторили точно обратното. Съветският съюз е бил едно от малкото места на Земята (наравно с Китай и Северна Корея), където обикновените хора не са можели да гледат кацането на “Аполо 11” и разходката на астронавтите на Луната в реално време. То е било достатъчно реално за руснаците, за да не искат собственият им народ да може да го види.

И това е най-доброто доказателство, което може да му е необходимо на човек. Ако в кацането на Луната имаше нещо съмнително, измислено или дори само преувеличено, СССР щеше да първо място да го каже пред света. Съветски експерти са гледали какво се случва през цялото време. До самия край, те са имали собствени амбиции да стъпят първи на Луната, по единствения достъпен за тях начин към този момент.

И това е доказателство, което феновете на конспирациите няма как да оборят.

Но това е проблемът с конспиративните теории - няма как да убедиш някой искрено вярващ в тях, че те са просто измислици.

#2 Specifier 20.07.2019 в 11:47:48

КАФЕ-то МАЙ Е ЕДИНСТВЕНАТА МЕДИЯ В БЪЛГАРИЯ, която отразява това велико събитие в деня, в което се е случило преди 50 г., на днешния ден. И затова не бива да придиряме за качеството на статията... Забележки: Луна 15 се разбива на лунната повърхност. Съветската лунна ракета Н-1 катастрофира 4 пъти още на, или около старта в периода 1969-1971, когато Политбюро прекратява програмата. Съветският лунен кораб ЛК е двуместно доста примитивно изделие, което така и не излита никога в лунния си вариант НАСА е получавала в периода 1967-69 финансиране в размер до 5.5% от държавния бюджет на САЩ!!!!, а СССР не може да си позволи това, защото буквално са щели да го докарат дотам да умират от глад. Освен това СССР се е борил да навакса в ядреното въоръжение - според акад Черток в началото на 60-те години броят на ядрените бойни глави, със съответните носители, на САЩ, са били до 20 пъти повече от съветските... А що се отнася до конспираторите, не бива да им се оказва такова внимание, иначе влизаме в обяснителен режим, дотам, че да обясняваме, че Земята не е плоска или че геврекът има дупка. Само ще отбележим, че около Луната обикалят в момента 3 апарати, американски, китайски и индийски, като и трите изпратиха снимки, на които се виждат ясно местата на лунните бази Аполо, следите от стъпки и от автомобилите, а и също и кацащите модули на лунните кораби...

#3 Specifier 20.07.2019 в 11:57:32

УВАЖАЕМИ СЪФОРУМЦИ Заповядайте на 25 т.м., от 18:00, на ул Раковски 108, 2 ет 3 зала (сградата на НТС), където ще се проведе ЧЕСТВАНЕ НА 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ ОТ СТЪПВАНЕТО НА ЛУНАТА (експедициите по програмата Аполо) с предварително записване на тел 02 987 85 98 или на имейл office@sibulgaria.org

#4 cavalec 20.07.2019 в 13:19:29

Дори и да са кацали американски астронавти на луната всеки специалист по електроника завършил ТУЕС може да ви изведе елементарни аргументи, че пряката реална видео връзка от луната е трудно постижима днес, камоли за края на 60те. Говорим за ниско и високо честотни електромагнитни вълни(гамалъчи-радиация), гравитация и какви ли не пълен комплект от сили в тъмния космичен вакум (етер- тъмна материя, енргия),които могат да възпрепятстват една радио връзка, какво остава за пряка видео комферентна. Дори тук на земята при най-лекия дъждец, буря или гръмотевици ни се развалят, падат или прекъсват интернет връзките. Що за малоумен идиот трябва да си да повярваш, че това е възможно да се случи в открития космос, само защото той изглежда неангажиращо празен и черен сякаш в него нищо не се случва. Уж видеото заснимано лайф от Нийл Армстронг и колегите му си е чиста американска кинематография. Почетете малко. Аре авторите на статията не им плащат за да знаят и да пишат достоверни неща, но читалите имат избор и възможност да отсяват информацфията.

#5 HristoNikolov 20.07.2019 в 13:31:00

Все още няма разработен материал, който да отразява енергийните радиационни частици от слънцето, така както го прави земята... и да пази хората да не измрът в космическия кораб... А Вие ми говорите за кацане на Луната... Радиационен пояс на Ван Алън - това е което пази земата да не стане Марс. Радиацията извън този пояс мигновенно минава през текущите материали и избиива живата материя... Ако беше толкова просто ходенето на луната, още преди 50 години щяха да направят станция на повърхноста й. Ето това е постижение! Защо от близо 50 години няма 1 човек стъпил на луната? Защото ВЕЧЕ ВСЕКИ може да наблюдава лесно такова действие! Докато не измислят такъв костюм, който да издъжа на радиацията извън земята, няма никакъв шанс човечеството да стъпи на луната, камоли на Марс Защо отлагат постоянно Марс? Ако правиш пътуване до марс, не е ли по логично да правиш тестове с хора и ракети до Лунната, Кацане, Излитане, Завръщане? Те американците вече не могат хора в космоса да изпратят и ползват Руснаците, Вие пиишете някакви небивалици за пътуване до Луната...

#6 cavalec 20.07.2019 в 13:35:34

А и реално статията не представя никакви аргументи и заучени самозалъгалки, които човек изрича, когато истината не му изнася. "Знаем, че се е случило, Случило се е, това и онова щеше да бъде оповестено иначе би било абсурдно". За пореден път световната маса потвърждава факта, че е едно голямо малоумно стадо овце, което примат всичко, което им поднесе капиталистическия лайфстайл и го попиват като гъби както във Фермата на животните при Оруел. Не знам защо хората смятат, че американските или руски, китайски, японски и корейски, политици, тайни секретни служби или още по-малко пък НАСА им дължи дневен отчет, за това какво правят. Наистина ли вярвате, че ви дължат обяснение за какво се харчат парите от вашите данъци в действителност. Наистина ли вярвате, че живеете в демократично общество, само защото може спокойно да се изпикаете в саксиите пред паметника на Цар Освободител в София и гърбом да напсувате всички наши "политици" без никой да ви направи забележка или осъди затова, да отидете в най снобската чалга дискотека да си купите най снобските дънки обувки и очила в мола и да идете на едноседмична почивка до Дубай за 500лв, значи това е еквивалент на изразената Ви свободна воля в зората на "демокрацията". Удобните лъжи винаги са за предпочитане пред неудобната и грозна истина. Че на кой ще му се живее ако разбере, че смисъла на живота му е да функционира като прасенцето угоявано за коледните празници и накрая да мине под ножа за да го направят на филе. Или пък може би това,че някой няъкъде си е постигнал нещо или изиграл важна роля за човечеството, като част от човешкия вид ви кара да се чувствате фалшиво горди и задоволени, че вие бихте могли да постигнете същото и сте също толкова значими и специални, но не се е случило защото не сте пожелали.

#9 Specifier 20.07.2019 в 16:52:56

В КНР, КНДР, СССР и НРБ ЛИПСВАХА преки трансмисии. Опитвахме се, чрез гигантски TV антени да уловим предаване от Белград, където го отразяваха в реално време. 1милиард човека го гледаха директно, а на Кейптаун Кенеди се бяха събрали 1милион, за да гледат директно изстрелването. В Работническо дело се появи на посл стр едно каренце, колкото 4, пощ марки. Затова пък на 21-ви пред американското посолство се събра тълпа от ок 1 000 души, която изпълни уличката и съседните. В посолството прожектираха филм за Аполо 10 и даваха списания и модели на апаратите от Аполо. Прожекциите продължиха само 3 пъти, защото тълпата нахлуваше, като на война, дори изпотрошиха инвентара. Намесиха се 10-ина 2-метрови морски пехотинци и изблъскаха тълпата навън. Милиционерите се сбъркаха, но все пак успяха да арестуват неколцина... Такива ми ти работи.

#10 HristoNikolov 20.07.2019 в 16:55:15

Хайде почна се ... Щом Американци или Руснаци са го направили значи е 100% истина.... Брех 70-те години не е било скъпо, сега скъпо ... Ти чел ли си колко е струвало "Пътуването до Луната" ? Вземи прочети и ще се учудиш как почти без пари са отишли и са се върнали, а в момента не могат да съберат толкова пари.... Целия бюджет на програмата е около 25 милиярда долара за 11-12 години - като нас ни интересуват само последни 4 години в които има 10 ходения до луната - за тези 4 години са похарчени около 7,5 милиарда - т.е. за 1 ходене до луната -750 милионн приблизително, на днешни пари - около 4 милиарда долара - само да те светна че за войната в Афганистан - американците са давали по над 30 милиарда на година, това са 5-6 ходения до лунната... Стадото се управлява най-лесно с хляб и зрелища. И не не съп "Плоскоглав", мога да разсъждавам кога нещо е въможно да се направи от човечеството и кога не! Сигурно и случая в Розуел е истина, а не Американска конспирация? Ако твърдиш че е истина, значи твърдиш че има извънземни....

#11 Уточнител 20.07.2019 в 17:05:24

ВЕРНО БИЛО ТОВА ЗА ПЛОСКОГЛАВИТЕ Сегашната преизчислена стойност на проекта Аполо е близо 200 милиарда долара..Това е най-големият Научно-технически проект в историята. Финансирането е огромно. В три от годините, в периода 1969-1970, финансирането е достигало 5.5% от год. бюджет на САЩ!!!! ЗА СПРАВКА военният бюджет на САЩ никога не е надхвърлял 3.5-4%.

#13 HristoNikolov 20.07.2019 в 17:13:52

Разбирачи... Въпрос за 200 милиарда долара: Защо Нийл Армстронг няма нито 1 снимка на която да се вижда земята? Земята е 4 пъти по голяма от луната - Следователно както ние виждаме луната, така и от Луната ще се вижда Земята но 4 пъти по голяма!

#14 cavalec 20.07.2019 в 17:19:31

А пък "щурчо" - Де Ла Барон Вино на 10 обаждания като абонат към А1, Виваком или Теленор, 8 от тях са с лоша връзка в зависимост от това дали си е вкъщи на улицата в кръчмата или прецежда киселото зеле в мазето и осолява суджуците и пъстърмата, понеже сме на върха на технологичния си прогрес в 21 век. Видиш ли Американците преди 50 години са имали къде къде по-развита и качествена технология от днес. Икономическия, финансов и човешки прираст вече се покачва с 1.9% годишно вместо за 10години както преди 1000 години, но когато Михаил Билалов в Стани Богат се обади на жокер помощ от приятел по домашен или мобилен телефон връзката в безоблачно слънчево време е по-лоша отколкото са били радио и телефонните връзки през втората световна война по-време на бомбандировки. Ся ше кажете абе то - щото българска му работа наще доставчици са зле, на американците са по-добре. Не съм чувал България все още да си е пуснала личен екземпляр сателит в космоса за подръжка на 4 и 5G. Сателитите са за обща консумация и по вероятност са или американски или руски. Къде са Ви аргументите и доказателствата. Представете ги. Нещо по-различно от псевдонаучни статийки и книги във псевдонаучни сайтове, блогове и прочее. На всички ние е пределно ясно, че информацията постоянно се пренаписва подправя и коригира за удобство на някой, който може да спечели от това. Вие какво сте спечелили. Нищо. Връща ме се пак на изходната позиция за илюзията за демокрация и себезалъгването, че знаем нещо. Ами да. Това си има идеологичеко политическа обосновка. Затрупай масите с информация, втълпявайки им че огромното количество изчетен материал изгражда техният интелект и е еквивалент за познания. Голямото количество информация води до дезинформация. Понякога е по-добре да си траеш. И да не си завършил Технически техникум ти трябват елементарни познания от обща култура, за да ти светне крушката, къде има дупки в изявленията на американското правителство. Твърде мн филми за Нийл Армстронг сте гледали. Много са ми "любими" тия псевдо-всезнайковци, които подкрепят "истината", която изнася за лична угода на фантазиите им. В края на краищата какво значи "Знаем, че се е случило- това е факт!" С какво право говорите в сегашно минало време!. Първият въпрос, който бих могъл да им задам е. Ок! Вие бяхте ли там? Не. Всъщност сте се родили 20 или 30 години по-късно. Въпросът е приключен. Оттам нататък всеки достъп до информация, който сте имали различен от топ сикрет документи е пълен бълвоч и шитня. Ако работите за НАСА, вдигнете ръка - предоставете нужните документи, въпреки, че и създадването на документи може успешно да се фалшифицира, когато става дума за световно политическо господство. В края на краищата не е ясно и защо някои хорица безпощадно и трескаво, като религиозни фанатици защитават някаква позиця, събития и хора, които лично изобщо не ги засягат и не влияят върху живота и съществуването Ви. Да не сте племенници или пра пра внуци на Нийл Армстронг, Олдрин или Майкъл Колинс може би и защитавате паметта им. Какво всъщност значние има дали някой е стъпвал или не на луната. Вие няма да стъпите не се тревожете. Нищо, че японски и корейски спътници предоставят снимков материал, че на цялата светла част от лунанта повърхност няма абсолютно никавки белези за посещения от човешки крак и американско присъствие. Абе и това е конспирация. Те затуй са в политическа разправа сега Северна Корея, Китай и Щатите. Мойта теза е че човек не е прекрачвал границите на планетата Земя. Оттук нататък единсвената Ви контратеза е да сте астронатв, който лично е излитал в космоса и има свидетели затова.

#16 cavalec 20.07.2019 в 17:45:36

Ако може да ми дадете отговор любителите на "Ходенето до Луната е факт!", защо толкова "перфектната" ни високо развита технология се поврежда на земята, но излезе ли в откриятия космос винаги е изправна, независимо дали е американска, руска или японска???!!! Неудобен въпрос. А и нямате контрааргумент за него. Пак рецитиране на наизустени статийки. Можете ли да предоставите реални факти как имаме налични 10 провалени мисии 6 от които са били безпилотни и изведнъж 11тата е първата с излетели астронавти напуснали земната повърхност успешна от раз мисия, след като не е ясно с какви условия ще се сблъскат астронатвите на неизлседван космичен обект. Не става ясно как американското правителство твърди, че е направило 6 полета с хора до луната, които не са документирани преди аполо 13. И още по-абсурдното е че 30 години по-късно уж Наса е започнало да разсекретява документи, в които твърди, че всъщнот първият полет до луната с приземени хора бил Аполо 6, а не 11. Не става, ясно как изобщо астронатвите в своите костюми оцеляват при открит излаз на слънчеви гама лъчи предвид, че на луната няма атмосфера, а хората на земята изгарят при 20 градусови атмосферни температури с 5 атмосферни земни слоя плюс поясът Ван Алън, който ни предпазва от радиацията на слънцето. Абе то който си го е навил на пръста да се прави на умен ще даде и намери отговори на всичко, по което и си личи че не си е задавал въпроси за нищо, а само е поглъщал смелено и кой знае с какви "примеси" на достоверност информация.

#17 HristoNikolov 20.07.2019 в 17:47:09

Пак пишеш неподготвен - има данни и позиции на точните кацания на Лунната, имаш 3Д модел на мястото на което е "КАЦННАЛ" Модула им - Знае се Дата и Час на кацане, Знае се че земята се вижда от това място в този момент!! За това и снимките не показват Земята защото ще лъсне цялата истина... Относно единствените 2 снимки на астронавитите при които се вижда земята - толкова са размазанни,че чак е учудващо.... Живей в илюзията завинаги...

#18 cavalec 20.07.2019 в 17:52:45

И за капак не става ясно как след като сме постигнали толкова много технологични познания и прогрес ги заделяме на боклука. В човешкия код е когато има власт да прави нещо добре да стига до крайност като го развива , което не обуславя факта, че през последните 50 години полетите до Луната са секнали. Абе изучихмя от кора до кора всеки милиметър от нея и вече не е интересна , затуй към Марс сме се ориентирали сега. Не! Моя грешка. Толкова е поскъпнало всичко вече, че и Рокфелер и Ротшилд да си обединят банковите приходи не могат да изплатят един мижав полетец до Луната дето ни е като карането на колело вече, щото станахме мн гениални и развити.

#19 HristoNikolov 20.07.2019 в 17:59:34

То остави това ми по-евтино е да се прати екип да се колонизира Марс... от колкото да колонизираме Луната....

#20 cavalec 20.07.2019 в 18:01:58

Като цяло единственият адекватен аргумент в опозиция би бил ако сте били заедно на борда на аполо 11 с Армстронг, Олдин и Колинс и лично сте се изпърдяли на Луната като типичен горд българин и наследник на Бай Ганъо и сте наблюдавали дали пръднята ви не е имала форма в космичния вакум или не е раздрусала лунната повърхност.

Новините

Най-четените