Далеч не всички западняци харесват традиционното японско саке. То има характерен вкус и трудно може да се оприличи на друга напитка - приготвя се по-скоро като бира, процентът алкохол е като на вино и се поднася в малки чаши като високоалкохолно питие.
И за да е по-сложно, саке може да се пие и топло, и студено, а разнообразието от предлагани вкусове е неописуемо.
Изборът тепърва ще стане и още по-труден, защото към предложенията ще се добави още едно - саке от Космоса.
"Асахи Шузо" - производителят на една от най-популярните марки саке в Япония "Дасаи" - планира да изпрати в Космоса съставките, от които се прави традиционната напитка и те да ферментират на Международната космическа станция (МКС).
Ако все пак в тези далеч по-специфични условия стане саке, то ще е за една-единствена бутилка, която ще се продаде на Земята. Но на съответната цена - за 100 млн. йени за 100 мл, или около 653 000 долара.
Според съобщението на компанията, цитирано от японските медии, печалбата ще бъде дарена на японски космически проекти.
"Няма 100% гаранция, че тестовете за ферментация ще са успешни", коментира Соуя Уецуки от "Ахаси Шузо" пред "Си Ен Ен".
Според него разликата в гравитацията може да окаже влияние върху това как топлината се преобразува и съответно - до различен процес на ферментация.
Компанията е платила на Японската космическа агенция за достъпа на продуктите за сакето в японския модул "Кибо" на МКС, където ще се проведат тестовете.
Саке се прави от ориз, вода, мая и специфична плесен на име коджи. Процесът за приготвянето отнема около 2 месеца, в които оризът се загрява на пара, разбърква и ферментира.
Проектът предвижда суровините за саке - ориз, коджи и мая да бъдат смесени от астронавтите и да ферментират на МКС, за да се направят 520 гр нерафинирано саке. То ще се върне на Земята замразено и тук процесът по приготвянето му ще бъде довършен. Компанията в момента разработва и необходимото за целта космическо оборудване.
Според Уецуки компанията му се надява да придобие опит как протича този процес в Космоса, тъй като идеята е евентуално един ден да произвежда саке в пивоварна на Луната с водата, открита на спътника.
"В бъдеще, когато хората ще могат свободно да пътуват до Луната, някои може да я посетят като туристи. Проектът ни цели да създадем саке, на което посетителите да могат да се насладят на Луната", поясни той.
От компанията смятат, че сакето е по-подходящо за експерименти в Космоса от виното, тъй като оризът е по-лек и съдържа по-малко вода от гроздето. Освен това подобна технология може да се ползва в Космоса и за други ферментирали храни, на които японската кухня е богата - като паста мисо или ферментиралите соеви зърна нато.
Това не е първият опит на японски пивоварни за саке да правят напитка с космически съставки. Преди няколко години друга компания прати мая за саке в Космоса, която прекара там един месец.