Сезонът на кафявите новини

Тия дни организаторите на един от предстоящите у нас фестове даваха пресконференция посред бял ден и измежду представителите на различни медии, които бяха там по конкретна работа, отново се мяркаха обичайните кибици, недоволстващи, че им се полагало само кафе. Провикването на една явно гладна журналистка по тоя тъжен повод е еманация на българската невъздържаност във всичките й аспекти, която обикновено води до осиране - и в буквалния смисъл.

Въпросната дама може би чудесно се вписва в разфокусирания профил на хората рано сутрин в някой ресторант на морски хотел, когато тъкмо се прибираш приятно пиян от плажа и се налага да финтираш десетки летящи чинии, отрупани до тавана с храна, за да се добереш до машината с вода или - в най-лошия случай - с кафе.

Достъпът е труден, защото масовката туристи трябва да опита от всичките видове сирене и кашкавал, все едно цяла година такова не са яли, някои опират и до колбаса с най-съмнителен цвят, въпреки че дори ефектът от мириса му е като забита в пъпа ти дрелка, хлебчетата задължително вървят с банички, ама я да си взема и малко корнфлейкс, за капак диня, полята с нещо като капучино...

И можем да отложим тръгването към морето в близкия един час, през който цялата компания да мине през тоалетната и всеки да пусне по някой и друг физиологичен звук за настроение. Докато при следващата такава процедура по преяждане не се стигне до едно денонощие на - и над - тоалетната чиния.

С колежката ми спорим дали и самите клиенти не носят вина за диарията, която залива всяко лято българското Черноморие. Според нея всичко започва от немарливостта и наглостта на хотелиерите, но според мен - ако вместо веднага да започнеш да грабиш с наивен апетит от шведската маса, минеш и разгледаш добре всичко, нещата в стомаха ти ще се развият далеч по-спокойно.

А ако нещо ти се стори съмнително, просто повикай някой служител на ресторанта и го накарай да го опита пред теб. Или повикай съответните органи, които и без това не се скъсват от работа, щом всяко лято кафявите новини запълват празнината откъм политически такива.

Номерът някоя услуга да се подобри обаче е да бъде масово бойкотирана. Има много начини, по които да избягаш от вчерашните мръвки по шведските маси, дори да не разполагаш с къща на морето и датски годишен среден доход.

Но докато ни мързи да си нарамим барбекюто към някой по-непретенциозен плаж, Агенцията по безопасност на храните ще продължи да води фиктивното си съществуване и всяка година да подмята една и съща идея.

Вчера шефът на агенцията Йордан Войнов отново предложи изхранването на почиващи туристи на база аll Inclusive да се предлага само в хотелите с 4 и 5 звезди. Доста лицемерно подхвърляне, тъй като и тези хотели не са гаранция за качествена и прясна храна, както показа скорошен пример в Кюстендил, където 38 деца се наложи да влязат в болница след хранително отравяне. В бая звезден хотел.

Продуктите с неустановен произход, изтекъл срок на годност и несъхранявани при добър температурен режим не са патент само на местата с по-ниска категоризация. Да не говорим, че хотелиерите умишлено минават от по-висока към по-ниска категоризация, за да спестят пари от туристическия данък (без това, разбира се, да води до по-евтини услуги за клиентите).

Така че фактът, че самият бизнес не държи на звездите си, говори колко му пука за реда в кухнята.

Естествено, че точно по време на мизерната си откъм време почивка не ти е работа да параноясваш на тема храна, за която предварително си платил и очакваш лоялност от хотелиерите, за да се тъпчеш на воля.

Ако аll Inclusive-ът у нас обаче винаги върви с някаква чревна истерия, причината е точно в еснафското придаване на важност на тази услуга за пенсионери по дух.

Почивката предполага и да си починем от всички скучни храни, с които се тъпчем цяла година, често на крак, и да се разходим до някое приятно място, където да се нахраним цивилизовано с мярка и удоволствие.

Ако не за друго - то поне защото преяждането много пречи на хубавото напиване. Залитащият човек със сигурност е по-приятна компания от бягащия с тоалетна хартия.

#1 Оня Дето Го Трият 07.06.2012 в 10:15:32

Отговора автора го е дал, ама не го спазваме. Като не сме доволни от нещо - пълен бойкот! Щото ако намалеят клиентите и приходите и най-тъпата мутра ще се сети, че нещо трябва да промени. Я храната, я друго... Иначе само си пишем и си приказваме едно и също - хотели, ресторанти, таксита, едикво си....

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 07.06.2012 в 11:50:46

Last Sword - Поне от пет години не съм стъпвал по българското черноморие. Последното ми ходене беше в Ахтопол и приключих, като отидохме до Силистар и установих, че трябва да си платя паркинг, за да оставя колата на голата поляна. Без документ, без каквото и да било. В Турция има прекрасни места за почивка, с невероятна природа и различни от Анталия, Кушадасъ и останалите. И може би ми излиза съвсем малко по скъпо, но пък много по приятно. И храната и условията и отношението. И най-вече инфраструктурата. Все пак искам да почивам, не да слушам по цяла нощ Азис, Ивана и ... крясъци на руски блядове, ирландски и английски алкохолици. Пеенето на ходжата няколко пъти в денонощието не ми пречи. В Гърция не съм ходил, но и това ще стане.

#4 Bobby_gBG 07.06.2012 в 12:27:57

Българското черномутрие отдавна съм го отсвирил, поне курортите, в полза на не-особено по-добрите, но за сметка на това много по-евтини басейни в града + храна която знам че става за ядене. Нормалния човек като види нещо нечовешки евтино веднага се усеща че има нещо мътно, а балъка бърза да "спечели" от "промоцията". За последните 7 години на море съм ходил всичко на всичко 2 пъти, при това на квартира в нормален град, заобиколен от магазини с храна на нормална цена, и си пътувах до плажа - я пеша, я с автобус... Така че да - бойкот му е майката, докато всички дебили на черномутрието не фалират.

#5 Borracho 07.06.2012 в 13:05:47

Много си ни е хубаво черноморието даже! Има трески за дялане, трябва да се пооправят някои неща, да се построят още няколко пречиствателни станции но всичко това са постижими неща и не са и дори толкова скъпи. Застроено е черноморието, но далеч не чак толкова. Ако остане на сегашното ниво ще е поносимо добре, само да не се строи повече. Ако наистина искате да видите какво означава застрояване се разходете 200-300 км по Costa del Sol - там ако не са табелите не можеш да разбереш кога излизаш от едно населено място и влизаш в друго - всичко е една безкрайност от сгради, къщички, хотелчета и магазини.

#6 lele male 07.06.2012 в 13:21:53

Ни мой мЪ затвори и в най-ликсозният компекс... дори и на френската Ривиера... Харесвам си нашИто море... Явно навлизам в черен период от живота си - Черноморие, черен хайвер, черен джип... айде и за мъжо две мулатки: една за камериерка и една за масаж...

#7 паяка 07.06.2012 в 13:40:44

леле мале, и сиренето ти е мухлясало, и виното ти е старо, и колата ти без капак, или както там беше...

#8 mima 07.06.2012 в 13:48:30

У дома отдавна сме сложили кръст на ал инклузива: да предплатим за нещо, което в общия случай се оказва боклук и отгоре на това не сме такива свръхконсуматори, че да разорим гадния собственик, не... Иначе и нашето море все още си има прекрасни кътчета и особено в неактивнита част на сезона е очарователно. А от опита ми с алинклузива помня една рускиня, която изяждаше по кило пица за следобедна закуска и после отиваше да играе аеробика с аниматорите на хотела, за отслабване. (рускинята определено се забелязваше)

#9 mima 07.06.2012 в 14:13:08

http://www.youtube.com/watch?v=56Cl7TrXJYE за който все още обича морето ни

#10 паяка 07.06.2012 в 14:23:03

Да ви споделя, през миналите две години, ходихме в най-големите жеги през август по за 3-4 дена на Боровец в хотел Самоков и бях очарована от олинклузива там. Тъй като тук си приказваме за манджата, там явно хората не допускаха падане от високото си ниво. Много разнообразни, луксозни, деликатесни предложения имаше, за каквито ползващите олинклузиви по Елените, в Слънчев бряг и другаде, не смеят и да се сетят, камоли да мечтаят. Това лято сигурно ще потретим там, след като се понагълтаме с много солената беломорска вОдичка.

#11 lele male 07.06.2012 в 14:52:13

Поздрав и от мен с едно "черноморско" парче еееееее..е е е .... и замириса на море .... П.С. Живи да сме, че много здрави и прави ора си заминаха...пък каквото дойде... аз не отказвам!

#12 lele male 07.06.2012 в 14:53:07

парчето, ма тъпа патко... http://www.youtube.com/watch?v=JJbJ9RPa8N4&feature=related

#13 HeyJude 07.06.2012 в 17:13:20

Предлагам на автора като следващи теми за статия "Ако не се топлехме през зимата, нямаше да ни липсват пари", "Не си ли е виновна сама Х.Н., че беше изнасилена, след като излезе с къса рокля" и "Ако евреите си бяха траяли, нямаше да има Аушвиц". Идеята в тази статия е тотална подмяна на отговорностите. Не е отговорен хотелиера, че купува неща с изтекъл срок на годност и готви с вода от канализацията, виновен е клиентът, че преди всяко ядене не вика ХЕИ и не извършва медицински одит на провизиите. А служителите на ресторанта били длъжни да ядат храна, ако клиентът им каже. Интересно дали камериерките трябва да се бършат с тоалетна му хартия, ако той има съмнения за качеството й... Въобще всички са отговорни и задължени, само не и хотелиерите.

#14 Theodora 07.06.2012 в 17:36:42

Аз също харесвам нашето море. Има много хубави места Но не ходя на аll Inclusive. Предполам, че ако отидеш на 3 звезден хотел, не можеш да очакваш храна като от 5 звезден такъв. В чужбина от този тип ваканция съм доволна. Но основната ми идея не е да се наям в хотела (където и да съм). Джапанките, банския и хайде на плажа

#15 nakadetaka 07.06.2012 в 18:09:17

И ние ходихме до Боровец-коментара на Паяка Иначе системата с ал инклузива си е измислена за хора с деца и пенсионери, за хора с ежедневно еднакъв ритъм и много ясно, че не е за тези, "които се прибират сутрин пийнали" . В България гледам ходя на къмпинги и спим някъде наоколо обикновенно, вече всичко е доста застроено, но си има и начин да си изкараш добре. Едно от любимите ми места е Смокиня - доста застроено вече, но все пак за мен този плаж остава вълшебен! Много хубаво лято на всички пожелавам.

#16 deowin 07.06.2012 в 19:08:15

Още един плюс за Черно море и от мен. Може да е адски застроено, може да е претъпкано с гнусни туристи, тъпи хотелиери, и печалбари-сергиджии, но самото море е уникално в прекия смисъл на думата - само в него солеността е достатъчно ниска, че да мога да плувам с отворени очи, което за мен е важно. А по темата - олинклузивите са добра идея, опорочена от лакомията на средната класа, която, за съжаление, може да си ги позволи. Идеята да се позволява само на 4- и 5-звездни хотели никак не е лоша, макар че в България дори тези хотели са на кошмарно ниско ниво.

Новините

Най-четените