Здравейте!
Тази седмица ще ви изненадам с една интересна салата и с две апетитни рецепти с пъпеш - все пак сме в сезона на дините и пъпешите. Салатата е екзотична, но в рамките на приличното. Останалите две предложения са „по-така" и са голямо блаженство за всяко небце.
Салата с маруля, домати и кашу
Продукти:
4 листа маруля
1 домат
6 маслини
3 резенчета лайм
25 г кашу
сол
1 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
Да я направим:
Листата от маруля се накъсват на едро и се слагат в чиния. Върху тях се нареждат парченца домат. Между парченцата домат се слагат зелените маслини. По средата на салатата се слага шайба от домат, върху нея - парченце от маслина и отгоре ядка. Наоколо също се слагат ядки. Салата се украсява с тънки резенчета лайм. Може да се поднесе така, а може и предварително да се овкуси със солта, зехтина и лимоновия сок.
Следващата рецепта, която ви предлагам за основно ястие, е пълнен пъпеш с пиле и картофки. Страшно вкусно е!
Пиле в пъпеш
Продукти:
1 пъпеш
½ кг пилешки гърди
2 картофа
1 к. ч. пилешки бульон
магданоз
сол
Да го направим:
Бялото пилешко месо се нарязва на кубчета и се запържва от всички страни до златисто. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода до омекване, след това се отцеждат. От едната страна на пъпеша се отрязва капаче и плодът се почиства от семките. В него се поставя пилешкото месо, варените картофи, добавя се ситно нарязан магданоз и се залива с пилешкия бульон. Пъпешът се поставя в тава и се пече на фурна при температура 180 градуса около половин час.
В случай, че не си падате по комбинация на пиле с този плод, аз няма да ви оставя гладни. За вас имам още безброй рецепти с пиле, някои от които съвсем лесни и стандартни, а други дори още по-екзотични. Насладете се на онова, което най-много приляга на вашите кулинарни предпочиатния. А за десерт ви препоръчвам...
Пиян пъпеш
Продукти:
1 пъпеш
2 с.л. мед
2 с.л. орехи
1/2 к.ч. мента
2 с.л. тъмен ром
бадеми
Да го направим:
Пъпешът се разрязва на две половинки. Вътрешността му се отстранява и допълнително се издълбава с лъжица. Дупките се напълват със смес от меда, ментата, рома и счуканите орехи. Двете половинки се слагат във форма за печене с незалепващо покритие. Пекат се до пълна готовност. Поднасят се охладени, украсени с цели бадемови ядки.
Ако след този апетитен десерт усетите, че имате нужда от още нещо алкохолно, завършете петъка с няколко коктейла.
От мен слънчев уикенд и морско настроение!
Сандра