С по-упоритите пролетни лъчи идва и по-упоритото желание да пътешестваме. Оглеждаме бюджетните авиолинии, избираме си място за престой, пресмятаме дали хотелът, или Airbnb ще ни е по-изгодно.
Само че понякога имаме навика да пренебрегваме едно от основните пера - храната.
Разбира се, ще опитаме местните деликатеси и традиционни продукти, за да опознаем по-добре мястото, на което сме. Но оттам нататък има и начини да спестим така, че да ни останат пари за забележителности, за сувенири, за дизайнерски находки из аутлетите.
Ето пет такива трика:
Задължително хапваме стабилно на закуска

Някои хора предпочитат само кафе за закуска, само че докато сме на път това не е правилна стратегия. Повечето хотели предлагат закуска към цената на нощувката и дават богат избор между солени и сладки ястия и зърнени закуски.
Наоколо пък със сигурност има пекарни и закусвални, където сравнително евтино ще си вземем нещо засищащо и вкусно.
Така не само ще имаме енергия, за да обикаляме по забележителности, но и няма да прегладнеем още преди времето ни за обяд и да се нахвърлим на каквото ни видят очите. Знаем, че когато сме гладни, всичко изглежда апетитно и всичко ни се яде.
А това може да ни накара да изхарчим повече пари за храна, която иначе не си заслужава.
••• Eто как да пестим, когато седнем в ресторант:
Не пренебрегваме уличната храна

Уличната храна е важна част от местната култура. Германците се влюбиха в дюнерите, в Италия пица на парче има на всяка крачка, във Франция ни изкушават с тънки палачинки и хрупкави сандвичи.
В павилиони и будки се предлагат и пълнени картофи, бургери, хотдог, наденички, гофрети. На Изток количките за храна продават и гьози, парено тесто с пълнеж, рамен и други видове източна паста с гарнитури.
Ястията обикновено са чувствително по-евтини и ни позволяват да се наядем на крак, без да губим много време в чакане на сервиз в ресторанта.
И дори не е необходимо да влизаме в някоя от популярните вериги за бързо хранене, защото местните алтернативи са по-интересни и по-вкусни.
••• Eто как да пестим и когато тръгнем на екскурзия:
Носим си бърза закуска

Протеиново барче, вафла, плод или кроасан няма да ни натежат дори и в дамската чанта. Те са скоростно похапване, докато се разхождаме и разглеждаме забележителности и още не е станало време за основно ядене.
Такива бързи храни можем да си вземем и от локалния супермаркет за дребни суми, да похапнем и да продължим.
Когато спестим от междинните хранения и не хвърляме за тях излишни средства, ще можем да си позволим по-разточителен обяд и вечеря в хубаво заведение. Да не забравяме, че при туристическите обиколки имаме нужда и от много енергия, която протеинови и пълнозърнести бързи закуски дават.
Плодовете за из път пък ще ни дадат и ценна доза витамини.
Оглеждаме се за бюфети

В редица държави има заведения тип бюфет, които срещу определена сума предлагат свободна консумация. По този начин имаме възможността да се нахраним стабилно, с прясна и топла храна, без да съсипем бюджета си за пътуването.
Тези заведения обмислят внимателно какво да предложат на клиентите и обикновено подборът им е в стил "по нещо за всеки".
Обикновено има един или два вида месо, риба, пресни и гриловани зеленчуци и веган опции. Не е рядкост изборът от десерти също да е солиден, така че да задоволим и глада си за сладко с едно сядане.