Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

За нас те са само гарнитура, но в Белгия пържените картофки са начин на живот

Как се приготвят най-вкусните пържени картофки в Европа Снимка: iStock
Как се приготвят най-вкусните пържени картофки в Европа

Може да ги намерите навсякъде, когато пристигнете в Брюксел и тръгнете на разходка. Щандовете за белгийски пържени картофки са местна забележителност, пред която всеки турист задължително се спира. Най-малко веднъж, когато е в столицата на Белгия.

За българите пържените картофки може и да са само гарнитура, но за белгийците те са начин на живот, който приемат изключително сериозно. Колко сериозни ли? През 2014 г. страната поиска техниката по приготвянето на картофки да се превърне в част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Какво е толкова специално на тази рецепта?

Съществуват различни начини за пържене на картофите, но в основата си маниерът е универсален.

Използват се само картофи от сорта Bintje, белят се и се режат винаги на щанда, където се продават, дебелината им е около 2 см, а дължината около 5 см. Запържват в говежда лой за около 3-4 мин., преди да се поставят в мазнина по поръчка и да се опържат до златисто.

Сервират се в картонени кутии и се хапват с вилици, гарнирани със сосове по избор на клиента. Повечето ги предпочитат с майонеза, каквато е традиционната комбинация.

За разлика от повечето рецепти белгийските пържени картофки са по-дебели, но в същото време и по-хрупкави.

Снимка: iStock

Разкриването на тайната им започва от специфичната разновидност на картофи, която се използва при приготвянето им. Bintje са холандски сорт картофи, които с по-мека текстура, позволяваща на готвачите да ги нарежат на дебели ленти и да ги опържат за минути, така че да са пухкави отвътре.

За характерния вкус на белгийските пържени картофки заслуга има говеждата лой.

Предварително им запържване в нея, преди да бъдат преместени във фритюрника, им придава хрупкавостта, която, естествено, завършена от сосовете, оформя една от най-популярните улични храни в Европа.

 

Най-четените