Бенямин Нетаняху се обяви за победител на изборите в Израел

Бенямин Нетаняху обяви своята партия за победител на безпрецедентните трети парламентарни избори в Израел в рамките на година.

При 90% от преброените гласове обаче неговата партия "Ликуд" събира 36 места, а целият десен блок, в който участва тя, е с 59. Това означава, че Нетаняху се нуждае от само още две депутатски места за мнозинство от 61 души в 120-членния израелски парламент.

Ако в крайна сметка след крайното преброяване на бюлетините той остане с 59 депутати, ще има нужда да привлече на своя страна политици от други политически сили, за да успее да формира правителство.

Основният опонент на Нетаняху - Бени Ганц и партията "Синьо и бяло", получават 32 места в парламента, сочат данни от междинните резултати.

В крайна сметка от щаба на Ганз предупреждават, че може да се стигне до нова патова ситуация, каквато доведе до това израелците три пъти в рамките на година да ходят до урните.

Въпреки всичко високият резултат на "Ликуд" е изненадващ с оглед на корупционния скандал, в който Нетаняху е замесен. На 17 март той трябва да се изправи пред съда по обвинения в даване на подкуп и измама.

Новините

Най-четените