Шотландия въвежда минимална цена за алкохола

Шотландия става първата страна, която въвежда минимални цени на алкохола. Местното правителство на Шотландската национална партия успя да прокара промените след години на юридически битки, информира АФП.

Така единица алкохол - мярка, която отчита едновременно съдържанието на алкохол и обема на продукта - ще се продава на минимална цена от поне 50 пенса (57 евроцента).

Така една бутилка от 700 милилитра уиски (които са и най-разпространените) няма да може да се продава под 14 британски лири или 15,60 евро, а бутилка от 750 милилитра вино с 12,5 процента алкохол - за по-малко от 4,69 лири или 5,2 евро.

"Шотландия е първата в света, твърде смела и решителна, за да въведе единна минимална цена", заяви пред АФП регионалният премиер на Шотландия Никола Стърджън.

Според нея тепърва държавите в Европа и по света ще се опитват да наложат също минимална цена на алкохола. Подобни планове вече се обмислят от регионалните правителства в Уелс и Ирландия.

Сред основните мотиви за въвеждането на мярката е борбата с вредите от алкохола. Промяната бе приветствана от лекарското съсловие като най-голям напредък в усилията за опазване на общественото здраве след забраната за пушене на публични места.

"Този закон ще спаси животи", заяви г-жа Елисън Дъглас, главен директор на благотворителна организация, която прогнозира, че законът вероятно ще спаси живота на 58 души през първата година от въвеждането му в сила и до 121 живота "до 20 години, когато тази политика ще е достигнала пълния си ефект".

През 2016 година 1265 смъртни случая са били свързани с алкохола в Шотландия, където живеят 5,3 милиона души. Това е увеличение с 10 на сто спрямо предходната година, припомня АФП.

#1 скучко 02.05.2018 в 17:31:28

Ще спаси - дрън,дрън Напротив, къркачите ше се обърнат към произведено дестилация "Цар Киро" а там нема кво да чакаш резултат 20 и н`ам колко си години

#2 cheung 02.05.2018 в 18:47:15

В България трябва да се борят със неакцизираният домашен алкохол! Варете си, но за собствена употреба и с облагане с акциз до капка! Също да се забранят по телевизията рекламите на твърд алкохол!

#3 Dox 02.05.2018 в 22:45:22

Браво на Шотландия, разбира се! Но................. да питам другарите "евроатлантици" - кво стана с т.нар. "свободен пазар" бе? А? Нали той уж някак си така, с невидима ръка, поставял всичко на мястото си, разийш ли?! Е, щом като е така, що тогава допускат тази ерес - държавата, да се меси, като определя някакви си там ..... цени, па били те и минимални? Как може такова кощунство бе?!?!?!?! Държавата, която е "най-лошият стопанин", а това го знаят у нас вече и неродените още бебета, да се меси така в "свободния пазар". А-а-а-а, не?! Това намирисва на социализъм, нещо повече - на комунизъм, нещо повече - на путинизъм, още повече .... Русия определено има пръст в тая работа! Мдаааа!? Лошо! Много лошо! Я ... как беше телефона ...да - точно Скотланд Ярд имам пред вид. Обадете им се да изпратят екип..., но... ВЕДНАГА. А, и звъннете на онова момче ... Хари ли беше - да, от БиБиСИ. Да дойде и той веднага, защото съм подготвил изключително интересно изявление. Тази вратовръзка отива ли ми?

#5 dedo adji 03.05.2018 в 06:21:19

Докс пак се бори със свободния пазар, който го е имало, колкото имаше социализъм по нашия край. Споко, Доксе, олаби вратовръзката, интервюто се отлага. Това е чиста проба соц шашма, тип партийни тезиси. За 14 паунда бутилка евтино уиски можеше да се купи от супера преди 3ог. Сега я стигнат за 200 грамов шот, я не, скоро не съм ходил. А придворните медици вече изчислили броя на спасените за година, с очаквано преизпълнение следващата. Като спасените от рак на белия дроб. Пушачите намалели наполовина, а ракът с 2-3%. Слава на Партията забранителка! (пардон, спасителка)

#6 Dox 03.05.2018 в 07:55:57

Нямаше комунизъм. А социализъм имаше. Икономическите и производствени отношения си бяха капиталистически, но свършваха до разпределянето на печалбата, вследствие на което имаше безплатно образование, здравеопазване и ниски цени на основни хранителни продукти. Все още играеха парите и за това нямаше комунизъм. На повече разпределяне за социални цели кандисаха и капиталистическите държави, особено в западна Европа, защото бая се постреснаха от резултатите, които постигна соц-блока през 60-те и някъде до средата на 70-те. След това, обаче, последва срещата на Трилатералната комисия /ако не бъркам - през 1975 г./, на която е взето решение, че така повече не бива, защото едрият бизнес започнал много да се жалва, че му били ниски печалбите. Решено е да се удари средната класа - учени, инжевери, технолози и пр., тъй като тя се оказва доста висок процент от населението и поради това и основна пречка пред глобалното управление. След това вече знаем какво последва - държавата е лоша и вредна по принцип, всичко зависи от "свободния пазар", колкото по-малко държава, толкова по-добре, защита на човешки права /но в никакъв случай не и на граждански/ и пр. и пр. малоумия. Но, важното е, че свършиха работа. Нали така? А колкото и да им се струва невероятно на някои, освен ако не са анти-соц-пропагандатори, тогава имаше и свободен пазар. Е, не за всичко, разбира се, но за пресни зеленчуци и плодове например, имаше. Всеки, който в градината си произведе повече, можеше да отиде в града, да плати такса, да си избере сергия и да продава - кеф ти череши, малини, пресен лук, пресен чесън, магданоз, връзки джоджен, лапад, киселец, дивисил ..... . И ако не те мързи, просто трябва да се вдигнеш, да отидеш там и да си купиш.

#7 dedo adji 03.05.2018 в 08:29:54

А бе, Доксе, като ти отложиха интервюто по ВВС, защо го сервираш на нас. Тук, все пак, посещават не само милениали. Ама карай, ще те оставя на любимия ти събеседник по желание самчо, да си проведете разговора между глухи. Тук разисквахме намесата на държавата в свободния пазар в Шотландия. То не е баш пълна държава, ама Велика Британия, като се отцепи от ЕС, може на шотландците пак да им се прииска да се отцепят от нея. Да си пият уискито свободно и да друсат англичаните с евро мита. Ние ще ги конкурираме с цар кировско, в духа на свободния пазар.

#9 SamVaims 03.05.2018 в 19:26:20

@Докс "Икономическите и производствени отношения си бяха капиталистически, но свършваха до разпределянето на печалбата вследствие на което имаше безплатно образование, здравеопазване и ниски цени на основни хранителни продукти." А както знаем, съкровената мечта на всеки работещ човек е някой друг да разпределя печалбата му. Примерно с радост бих ти дал цялата си заплата, ти ми върни колкото там пари решиш, че ми трябват да живея, а с останалата част от парите ми прави каквото си искаш. Социалистите много обичат да преразпределят неща, които не са заработили. Сещам се за упорит кърлеж, който се е впил в Производителя и смуче ли смуче. @Докс "Все още играеха парите и за това нямаше комунизъм." Не зная какви са извратените идеали на комунизма, но безмонетарните общества са съществували вече, през каменната, медната, бронзовата и желязната епоха. Което очевидно прави комунизма една доста напредничава идеология, която заслужава необходимото внимание. Та кой примитив не би искал да се върне в примитивно общество?

#10 Dox 03.05.2018 в 20:49:51

О, така ли бе, олицетворение на невежеството! А я ми кажи - капиталистът да не би нещо да е заработил? Ама хубаво помисли, невежество. Ако трябва питай, попрочети тук-там и ела пак.

#11 dedo adji 03.05.2018 в 21:03:01

Дядо ви хаджия каза ли ви, че ще се сръфат самчо и докси? Да ги оставим да се ръфат, а ние да си сипем. Вие, ако искате, уиски със скоч, аз съм на домашна гроздова с шопска салата.

#12 SamVaims 03.05.2018 в 21:03:13

@Докс "А я ми кажи - капиталистът да не би нещо да е заработил?" Разбирането ти за “производство” включва единствено изработката на нещо материално, затова мислиш така. Обаче ако само на работниците, дето правят материални неща се разчиташе за развитието си икономиката, още щяхме да стоим на ниво занаятчийски дюкяни. Икономиката НЕ СЕ движи не от тях, а от хората на ума, хората на предприемчивостта и риска – учени и бизнесмени. Те произвеждат това, което го няма в бедните държави - произвеждат идеи, произвеждат технологии, произвеждат управленска компетентност. Те поемат риск и влагат капитал. Това е, което произвежда богатство, а не обикновените бачкатори.

#13 SamVaims 03.05.2018 в 21:06:17

*"за развитието на икономиката"- пръстописна грешка.

#14 Dox 03.05.2018 в 21:12:34

Ц, дедо, Нема а те огрее сеирджилъка, макар че прехвърлих ръфането и под статията за трите лешника. Аз също се оттеглям, щот и мен ме чака ракия със шопска.

#15 SamVaims 03.05.2018 в 21:13:26

Из Русия, както и из Африка е пълно с бачкатори, обаче държавите са на дъното. Изводът оставям за теб.

#16 SamVaims 03.05.2018 в 21:19:50

@Докс "Аз също се оттеглям, щот и мен ме чака ракия със шопска." Типично поведение на добре наритан задник. Трябваше да се оттеглиш преди още да си започнал да пишеш.

#17 dedo adji 03.05.2018 в 21:43:20

Наздраве, Доксе, ама замезвай здраво, да не се олееш, като друг път. А самчо, от свободния капиталистически пазар, изглежда не е изкарал и за една ракия, и продължава да лае, белки му капне нещо.

Новините

Най-четените